0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTemna plat aluminija - ali ga še vedno uporabljate?

Temna plat aluminija – ali ga še vedno uporabljate?

MORDA VAS ZANIMA

Če uporabljate aluminijasto folijo in sredstva proti potenju, preverite, kako lahko aluminij, ki se nalaga v telesu, vpliva na vaše zdravje. Skriva se tudi v predelani hrani, našli so ga denimo celo v pekovskih izdelkih. V večjih koncentracijah pa ga vsebujejo kozmetični izdelki, kot so sredstva proti potenju, kreme za sončenje in šamponi.

- Oglas -

Povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Aluminij se v telesu kopiči kot posledica vdihovanja prahu ali delcev, ki ga vsebujejo. Na tak način aluminij potuje direktno v pljuča, iz pljuč v krvni obtok in se tako razprši po telesu, doseže pa celo možgane. Znanstveniki so aluminij povezali s povečanim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen, astmo in pljučno fibrozo.

Kopičenje v telesu

Povprečen Američan naj bi preko hrane, vode in zraka zaužil približno 9 miligramov aluminija na dan. Od tega se v telo sicer vsrka manj kot procent delcev aluminija, a težava je dolgoročno nalaganje aluminija v telesu. Hrana, ki je bila zavita v aluminijasto folijo naj bi vsebovala več aluminija, in čeprav je takšna količina še vedno varna in takojšnih posledic zaradi zaužitja ne bo, je problematično ravno to, da z uživanjem takšnih živil na dolgi rok doprinesete k skupni količini akumuliranega aluminija v telesu.

Največ lahko naredimo sami

Aluminij naj bi bil po dosedanjih ugotovitvah znanstvenikov nevrotoksična kovina, ki se v malih količinah nalaga v možganih in ima škodljive vplive na telo. Zaskrbljujoče je dejstvo, da ga najdemo skorajda vsepovsod. Najlažje se mu izognemo kar doma, tako da beremo deklaracije in ne uporabljamo izdelkov z dodanim aluminijem. Največ lahko naredimo s tem, da kupljeno sredstvo proti potenju zamenjamo z doma narejenim.

.

NAJNOVEJŠE