Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaZ novo tehnologijo bi lahko v Sloveniji še zmanjšali številko obolelih...

Z novo tehnologijo bi lahko v Sloveniji še zmanjšali številko obolelih za rakom prebavil

MORDA VAS ZANIMA

Novi endoskopski aparati omogočajo učinkovitejše odkrivanje rakavih sprememb in zdravljenje bolnikov brez operacije. Takšni aparati bi bili velika pridobitev za slovensko zdravstvo: Pri endoskopiji prebavnega trakta se namreč lahko spregleda pomemben delež predrakavih in rakavih sprememb, zato je zelo pomembna natančna preiskava. Poleg izkušenj in znanj mora endoskopist imeti na voljo dovolj časa in ustrezno opremo,« izpostavlja predsednik endoskopske sekcije SZGH Milan Stefanović.

- Oglas -

Endoskop

200 obolelih manj zaradi preventive, številko lahko še znižajo

Prvič v zgodovini smo priča zmanjšanju števila obolelih za rakom debelega črevesa in danke. Leta 2012 je za tem rakom zbolelo 200 bolnikov manj kot dve leti prej: »Ta oblika raka vsako leto prizadene več kot 1600 ljudi. Skoraj pol toliko jih tudi umre. Z odkrivanjem bolezni v zgodnjem stadiju lahko število obolelih še znižamo. Poleg uspešnega preventivnega programa pa zdravniki specialisti za svoje učinkovito delo potrebujemo tudi najnaprednejšo tehnologijo,« poudarja prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med. in predsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo (SZGH).

Reši lahko življenje in zniža stroške zdravljenja

Rak na debelem črevesu in danki se lahko več let razvija brez očitnih bolezenskih znakov, zato so preventivni pregledi, ki vključujejo kolonoskopijo, bistvenega pomena. »Od aprila 2009 do decembra 2015 smo v okviru programa Svit izvedli 50.452 kolonoskopij,« pove prof. dr. Borut Štabuc, spec. internist s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana, in doda: »Endoskopist lahko pri pregledu črevesa zelo zgodaj odkrije predrakaste spremembe in jih odstrani, kar pomeni, da bolnik po operaciji ne potrebuje kemoterapije ali nadaljnjih operacij. S tem pa se močno znižajo stroški zdravljenja.«

Trenutno jo ima le ena ustanova v Sloveniji

Samo v zadnjih šestih letih so tako državi prihranili 12 milijonov evrov. Z najnaprednejšo tehnologijo – ena takšnih je tudi endoskopski aparat z visokoresolucijsko multi LED-tehnologijo – bi bili ti prihranki lahko še večji. Delo s takšnimi endoskopi bo zdravnikom, ki vsak dan opravijo na stotine kolonoskopij, močno olajšalo preglede pacientov.

- Oglas -

Opremo z najnaprednejšo tehnologijo ima trenutno v Sloveniji le ena ustanova. “Želeli bi si, da bo v bodoče takih bolnišnic in diagnostičnih centrov več, saj gre za nov, višji korak v razvoju endoskopije,” je poudaril Tepeš in pojasnil, da lahko s temi napravami vidijo več in bolje ter najdejo že najmanjše začetne rakave spremembe v prebavilih, ki jih je mogoče potem tudi endoskopsko odstraniti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×