Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaZ novo tehnologijo bi lahko v Sloveniji še zmanjšali številko obolelih...

Z novo tehnologijo bi lahko v Sloveniji še zmanjšali številko obolelih za rakom prebavil

MORDA VAS ZANIMA

Novi endoskopski aparati omogočajo učinkovitejše odkrivanje rakavih sprememb in zdravljenje bolnikov brez operacije. Takšni aparati bi bili velika pridobitev za slovensko zdravstvo: Pri endoskopiji prebavnega trakta se namreč lahko spregleda pomemben delež predrakavih in rakavih sprememb, zato je zelo pomembna natančna preiskava. Poleg izkušenj in znanj mora endoskopist imeti na voljo dovolj časa in ustrezno opremo,« izpostavlja predsednik endoskopske sekcije SZGH Milan Stefanović.

- Oglas -

Endoskop

200 obolelih manj zaradi preventive, številko lahko še znižajo

Prvič v zgodovini smo priča zmanjšanju števila obolelih za rakom debelega črevesa in danke. Leta 2012 je za tem rakom zbolelo 200 bolnikov manj kot dve leti prej: »Ta oblika raka vsako leto prizadene več kot 1600 ljudi. Skoraj pol toliko jih tudi umre. Z odkrivanjem bolezni v zgodnjem stadiju lahko število obolelih še znižamo. Poleg uspešnega preventivnega programa pa zdravniki specialisti za svoje učinkovito delo potrebujemo tudi najnaprednejšo tehnologijo,« poudarja prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med. in predsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo (SZGH).

Reši lahko življenje in zniža stroške zdravljenja

Rak na debelem črevesu in danki se lahko več let razvija brez očitnih bolezenskih znakov, zato so preventivni pregledi, ki vključujejo kolonoskopijo, bistvenega pomena. »Od aprila 2009 do decembra 2015 smo v okviru programa Svit izvedli 50.452 kolonoskopij,« pove prof. dr. Borut Štabuc, spec. internist s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana, in doda: »Endoskopist lahko pri pregledu črevesa zelo zgodaj odkrije predrakaste spremembe in jih odstrani, kar pomeni, da bolnik po operaciji ne potrebuje kemoterapije ali nadaljnjih operacij. S tem pa se močno znižajo stroški zdravljenja.«

Trenutno jo ima le ena ustanova v Sloveniji

Samo v zadnjih šestih letih so tako državi prihranili 12 milijonov evrov. Z najnaprednejšo tehnologijo – ena takšnih je tudi endoskopski aparat z visokoresolucijsko multi LED-tehnologijo – bi bili ti prihranki lahko še večji. Delo s takšnimi endoskopi bo zdravnikom, ki vsak dan opravijo na stotine kolonoskopij, močno olajšalo preglede pacientov.

- Oglas -

Opremo z najnaprednejšo tehnologijo ima trenutno v Sloveniji le ena ustanova. “Želeli bi si, da bo v bodoče takih bolnišnic in diagnostičnih centrov več, saj gre za nov, višji korak v razvoju endoskopije,” je poudaril Tepeš in pojasnil, da lahko s temi napravami vidijo več in bolje ter najdejo že najmanjše začetne rakave spremembe v prebavilih, ki jih je mogoče potem tudi endoskopsko odstraniti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×