0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaShranjevanje gob za kulinarične okuse čez vse leto

Shranjevanje gob za kulinarične okuse čez vse leto

MORDA VAS ZANIMA

Pravilno shranjevanje gob je pomembno, saj le tako lahko v teh okusnih gozdnih sadežih uživamo skoraj vse leto. Obstaja pa nekaj različnih načinov.

- Oglas -

Gobe z vidika hranljive vrednosti niso zelo bogate. Imajo malo kalorij in običajno le nekaj več beljakovin kot zelenjava. V nekaterih vrstah so tudi vitamin in tudi nekaj kalija. Nekatere vrste vsebujejo vitamin B12 in zato veljajo za zdravilne, a je teh bolj malo. Ena izmed njih je šitake. Poleg tega so gobe zelo težko prebavljive, zato niso primerne za otroke in ljudi z želodčnimi težavami. Zaradi tega tudi ni priporočljivo, da jih jemo v večjih količinah.

So pa gobe zelo okusne in zato jih imamo ljudje radi, zanje smo pripravljeni zgodaj vstajati in jih več ur in več dni zapovrstjo iskati po rastiščih. Njihova slabost je, da rastejo le ob določenem letnem času ob določenih vremenskih pogojih. In če je leto namenjeno gobam, je teh veliko in lahko si jih shranimo tudi za kasnejše tedne in mesece. Poglejmo si nekaj najbolj priljubljenih postopkov za shranjevanje gob.

shranjevanje gob

- Oglas -

Enostavno shranjevanje gob: Sušenje

Za sušenje kot shranjevanje gob so najprimernejše gobe, ki imajo gosto meso, kot denimo jurčki. Pred sušenjem gobe dobro očistite, nato jih narežite na tri milimetre debele rezine. Položimo jih na papirnate brisačke ali prt in jih pustimo v zračnem prostoru. Priporočljivo je pogosto obračanje, vsaj enkrat na dan. Manjše in lažje gobe, kot so na primer lisičke in trobente, lahko nanizate na nitko, ki jo obesite v topel in dobro prezračen proctor. Lahko jih sušite tudi s sušilno napravo. Ko bodo gobe suhe, bodo postale trde. Tedaj jih shranite v steklene kozarce, ki jih dobro in nepredušno zaprite. Papirnate vrečke za shranjevanje suhih gob niso preimerne, saj se v njih izgubi aroma. Dobro posušene gobe lahko zmeljete in tako naredite prah. Prah boste za okus lahko dodajali k omakam in juham. Po želji boste lahko prah predhodno namočili v vodi.

susenje-gob

Zamrznjene gobe so kot sveže

Zamrzovanje gob je enostavno, poleg tega pa bodo zamrznjene gobe obdržale dobro aromo. Ko jih zamrznemo, pa jih je najbolje uporabiti v roku treh mesecev, čeprav se od vrste do vrste razlikujejo. Jurčki so v skrinji lahko tudi eno leto, ježki pa postanejo že po par mesecih grenki in zdrizasti. Prav zaradi tega je najbolje, če shranjujete vsako vrsto posebej.

Ko gobe očistimo jih blanširamo ali pustimo surove. Nekatere vrste, kot so jurčki, so lahko surovi, štorovke pa moramo pred zamrzovanjem v kropu prekuhavati vsaj pet minut. Gobe, ki smo jih prekuhali le odcedimo, ohladimo in damo v vrečke. Surove gobe prav tako shranimo v vrečkah, pazimo le, da niso preveč mokre. Najbolje je, če v eno vrečko damo toliko gob, kolikor jih bomo uporabili za en obrok. Zamrznete lahko tudi že pripravljene jedi, kot so denimo panirane marele. Marele dobro očistimo in jih spaniramo. Nato jih položimo na pladenj in zmrznemo. Ko zamrznejo, jih damo v vrečke.

- Oglas -

Ko boste pri kuhanju uporabljali zamrznjene gobe, jih še zamrznjene ocvrite ali specite. Pred uporabo jih ne odmrzujemo. Odtalimo jih le tedaj, ko jih dodajamo mesu. Odtaljenih gob pa ne smete ponovno zamrzniti, saj se bodo v tem primeru najverjetneje pokvarile.

vlaganje-gob

Vlaganje v kis

Vlaganje gob vam bo vzelo malce več časa, zato vložite le tiste gobe, ki so vam zares všeč. Za kilogram gob boste potrebovali štiri decilitre kisa za vlaganje, malce rožmarina, lovorov list, nekaj zrn popra, nekaj manjših čebulic, strok česna in sol. Na koncu boste rabili še malce olja. Pogojno užitne gobe najprej kuhamo v vreli vodi pet minut. Gobe precedimo. Kisu dodamo osem decilitrov vode, v tekočino stresemo začimbe in zavremo. Ko tekočina zavre, kuhamo še petnajst minut in dodamo gobe. Vse skupaj kuhamo okoli osem minut, nato jih damo v čiste pasterizirane kozarce. Kozarce nato tesno zaprite in ohladite. Kasneje jih hranite v temnem prostoru.

Preberite si tudi članek o nabiranju gob >>

NAJNOVEJŠE