Kot gobe po deลพju! Gotovo poznate ta rek. No, nabiranje gob po deลพju je res priporoฤljivo, saj gobe po deลพju res prav rade rastejo in z malo sreฤe, predanosti in volje jih boste tudi vi lahko naลกli in iz njih skuhali okusno riลพoto, gobovo juho ali pa gobovo omako. Slastni sadeลพi, ki nam jih ponuja gozd, nam ponudijo ne le okusno kosilo, paฤ pa tudi zdrav sprehod in veliko sveลพega zraka. Zato pot pod noge, vendar pazljivo izberite gobice, ki bodo priromale na vaลก kroลพnik.
Gobe ali glive so rastline brez klorofila, ki se hranijo zajedavsko ali pa so gniloลพivke. Poznamo kar 70 tisoฤ vrst gob, ki v veฤini rastejo poleti in jeseni, ko je na voljo dovolj vlage in toplote, ki jo potrebujejo za rast. Mnogi pravijo, da smo si zelo podobni, saj dihamo kisik, izloฤamo ogljikov dioksid, ne potrebujemo klorofila in imamo celo podoben metabolizem. Ni presenetljivo, da se tradicionalna vzhodnjaลกka medicina opira na njihove zdravilne uฤinke.
Zdrave in zdravilne gobe
Znanstveniki zagrebลกkega inลกtituta Rudjer Boลกkoviฤ so pred leti ugotovili, da gobe ne le zavirajo nastanek rakavih celic, paฤ ps celo spodbujajo rast novih zdravih celic. V tujini so nas tako ลพe (spet) prehiteli, saj imajo na voljo ฤaje, kapsule, tablete in drugaฤne prehranske dodatke, ki jih imajo v izobilju, pri nas pa to zaenkrat ลกe ni tako priljubljeno. Situacija se izboljลกuje, vendar zagotovo ne dovolj hitro, posebej glede na to, kako hitro odkrivajo nove zdravilne lastnosti gob. Veliko kitajskih in japonskih lesnih gob, ki bi jih lahko gojili tudi pri nas, ima zdravilne uฤinkovine. ลฝal zdravilnih lastnosti v Sloveniji rastoฤih gob ne poznamo dobro, vendar vsekakor ne velja precej pogosto mnenje, da imaลก z gobami lahko samo teลพave in se lahko le zastrupiลก.
Vseeno vam lahko povemo, da v Sloveniji rasteta denimo pisana ploskocevka in velika zraลกฤenka, ki v kombinaciji s kemoterapijo izboljลกujeta delovanje niลพjih odmerkov zdravil. Hkrati pa tudi varujeta imunski sistem pred toksiฤnimi poลกkodbami. Pomagali naj bi celo pri hepatitisu in zniลพevanju krvnega tlaka, urejanju holesterola ter prepreฤujeta kopiฤenje trombocitov. Na Kitajskem in Japonskem tako nekatere gobe uporabljajo za pomoฤ pri boju proti levkemiji ali raku dojke. V gobah se skrivajo ลกtevilni vitamini in minerali. Najpomembnejลกi so vsekakor riboflavin, tiamin in niacin, ki so priporoฤljivi za koลพo in ลพivฤevje, in pa vitamini iz skupine skupine B, vitamina C in D, E in K, nekatere pa celo vitamin A.
Nabiranje gob in kje rastejo gobe
Te izjemne rastline, ki brez dvoma spadajo med hrano, ki jo lahko pripravijo na najbolj raznolike naฤine, rastejo v gozdu. Najpogosteje jih nabiramo na poljih in travnikih, celo v sadovnjakih in parkih, pogosto tudi na naลกih vrtovih. Nekatere rastejo bolj v iglastih, druge spet v bolj listnih in tretje v meลกanih gozdovih. Na nabiranje gob se nikdar ne odpravite nepripravljeni, predvsem, ฤe ste gobarji zaฤetniki. Priporoฤamo vam, da za obisk gozda in gobarjenje dobro pripravite, si preskrbite celo knjiลพico, ki jo odnesite s seboj ali pa si za sogobarja izberite izkuลกenega nabiralca. Kaj hitro se namreฤ lahko zgodi, da poberete napaฤno gobo, ki je vaลก ลพelodec ne bo vesel, lahko pa se celo zastrupite.
V Istri se lahko podate na lov za tartufi, ki rastejo pod zemljo in spadajo med najbolj priljubljene in iskane gobe, temu primerno pa so zasoljene tudi njihove cene in cene jedi, pripravljenih z njimi. ล ampinjoni rastejo na polju, kjer se pasejo krave, jurฤki pa pod listavci ali na obrobju gozda. Mavrah najdete pod jesenom ali ob potokih, rekah in v logih, jurฤki v bukovem gozdu ali na obrobju, lisiฤke pa v smrekovih in jelkovih gozdovih, pa tudi v bukovih. Orjaลกke deลพnike pa poiลกฤite v gozdovih, zlasti ob robovih v travi in na gozdnih travnikih. Tako pri nabiranju kot uลพivanju pa bodite previdni, saj z njimi ne gre pretiravati.
Jedi in recepti iz gob
Gobe so teลพko prebavljive, zato jih je bolje uporabljati za prilogo kot za glavno jed, oziroma ฤe jih hoฤete jesti kot glavno jed, jih pripravite v meลกanici z neฤim drugim in pazite pri koliฤini(jurฤki z jajci). Odrasla oseba lahko v enem obroku zauลพije najveฤ 1/2 kg gob. Priporoฤamo, da jih ne jeste pozno popoldan ali zveฤer, prav tako pa bodite pazljivi, ko z njimi hranite otroke. Hranimo jih na hladnem, najveฤ do tri dni. Lahko jih zreลพete in zamrznete, najboljลกe pa so tiste, ki jih zauลพijete v ลกtiriindvajsetih urah. Preden jih pripravite, jih ne operite, paฤ pa jih obriลกite z vlaลพno krpo, odstranite trde in morebitne posuลกene dele.
Poleg ลพe omenjenih zdravih snovi vsebujejo ลกe ลพelezo, baker, kalij, kalcij, magnezij natrij, cink in selen in fosfate z veliko vode, vlaknin in rastlinskih beljakovin in minimalno koliฤino maลกฤob. Tako so lahko zelo zdrav obrok. Po hranilni vrednosti so bliลพe zelenjavi kot mesu. Pripravljamo jih lahko na razliฤne naฤine. Lahko jih kuhamo, peฤemo, cvremo ali duลกimo. Lahko jih pripravljamo posebej ali pa jih med seboj meลกano, saj tako ustvarimo zanimive okuse. Meลกajte pa vseeno le enako trde vrste gob, ki potrebujejo enake ฤasovnice kuhanja. Ko jih pripravimo, jih serviramo takoj, uลพivajte pa jih najveฤ dvakrat ali trikrat tedensko. ฤe ste jih shranili v hladilniku, jih ne shranjujte v plastiฤnih vreฤkah ali zaprtih posodah, saj morajo imeti dovolj zraka, da ne plesnijo ali gnijejo โ zato jih dobro preglejte.
Previdno pri nabiranju gob
ฤe ste jih sesekljali, zrezali ali pa celo ลพe pripravili (denimo panirane klobuke), jih lahko takลกne tudi zamrznete, a bodite previdni, ko jih vzamete iz zamrzovalnika. Nikar ne ฤakajte, da se odtajajo, paฤ pa jih popecite oziroma ocvrite ลพe kar zamrznjene. Prav tako jih nikoli ne pogrevajte, saj s pregrevanjem lahko povzroฤimo izloฤanje strupenih snovi iz gob. Te so lahko zdravju ลกkodljive in vฤasih se zgodi, da se ljudje zastrupijo z uลพitnimi gobami tako, ker so jih pogreli. ฤeprav so stari Egipฤani verovali, da so gobe rastline nesmrtnosti in so jih smeli uลพivati le faraoni in so v Mehiki vraฤi z njimi opravljali obrede in uลพivali halucinogene gobe, pa je rimskemu cesarju Klavdiju ลพena pripravila gobjo jed, po kateri je umrl. Ni bil edini, ลกe nekaj vladarjev je podleglo enaki usodi.
Ne pozabite, da ste v gozdu gost. Gobe pobirajte in nabirajte previdno, s spoลกtovanjem do narave, ki nam je to dala. Ne rijte po tleh in ne brcajte in ne uniฤujte neuลพitnih gob, ker so prav tako pomembne za gozd in podrast kot ostale. Ne plaลกite divjadi in ne pripeljite se do mesta nabiranja z avtomobilom, paฤ pa si raje vzemite ฤas za sprehod. Prav tako ne uniฤujte podrastja, gobo na grobo oฤistite na mestu, kjer ste jo pobrali in vedno nabirajte v pletene koลกare, nikdar v plastiฤne vreฤke. ลฝelimo vam veselo gobarjenje in prijetne poletne in jesenske sprehode po naลกih ฤudovitih gozdovih!