Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Zdravje & prehranaJurčki - okusna in zdrava hrana iz gozda

Jurčki – okusna in zdrava hrana iz gozda

MORDA VAS ZANIMA

Jurčki sodijo med zelo dragocene gobe in imajo po mnenju mnogih čudovit vonj. Malokdo obstaja, ki še ne pozna jurčkov. Res pa je, da je malo tistih, ki poznajo vse zdravilne učinke te gobe. Nabiramo jih v gozdu in sicer v poletnem in  jesenskem času. Pripravimo jih lahko na več načinov – kot okusne tople jedi, iz njih naredimo omako, omleto, gobovo juho ali pa jih posušimo oziroma  vložimo – čisto po želji.

- Oglas -

Vendar pa, kot že omenjeno, jurčki niso samo okusni ampak tudi v najrazličnejših pripravah zelo zdravi za naš organizem. Te čudodelne gobe vsebujejo veliko selena, vitamina B3 in nekatere ostale vitamine. V jurčkih prevladuje predvsem selen, saj ga vsebujejo kar 150 mikrogramov na 100 gramov njihove teže. To pomeni, da ga vsebujejo skoraj trikrat več kot koleraba ali sardele, katere so še posebej znane po vsebnosti selena. Kako selen učinkuje na naše telo in zakaj je tako zaželen? Selen je sestavina oziroma učinkovina, ki pomaga razstrupljati naše telo, še posebej je uspešen pri razstrupljanju težkih kovin. Poleg razstrupljanja pa ima tudi druge funkcije – med drugim zmanjša možnost za razvoj alergij na kemične strupe. To stori tako, da aktivira imunski sistem, ki postane uspešnejši v boju proti težkim kovinam, nalezljivim boleznim in strupom. Prav tako pa je pomemben pri srčni mišici, saj deluje kot gradnik.

Jurčki

V območjih, ki so bolj onesnažena in tam, kjer je človeško telo bolj izpostavljeno kakšnim strupom ali strupenim kemikalijam,  je potrebno tudi veliko več selena, da telo lažje razstruplja vse te škodljive snovi. Zato je še toliko bolj pomembno, da redno uživamo hrano bogato s selenom. Iz tega je posledično razvidno tudi, da so selen in z njim povezani jurčki zelo primerna in priporočljiva hrana za vse bolnike s srčno – žilnimi obolenji, saj se jim z uživanjem jurčkov zmanjša možnost srčnega infarkta. Jurčki oziroma njihove sestavine (selen) preprečujejo prehitro strjevanje krvi, oziroma to poteka samo v primeru celjenja ran na koži. Tudi zdravstvene raziskave so dokazale, da selen v krvi neposredno preprečuje nastajanje krvnih strdkov.  Jurčki so poleg selena bogati tudi z vitaminom B3 (niacin), ki je prav tako učinkovito »varovalo« pred srčnim infarktom, hkrati pa tudi pomirja organizem. V teh čudežnih gobah je prisoten tudi vitamin D, ki zavira vnetja, zvišuje koncentracijo ter krepi kosti in zobe.

jurčki

Kje rastejo jurčki?

- Oglas -

Po jurčke je najbolje, da se v poletnem in jesenskem času odpravite v najbližji gozd. V kolikor jih še nikoli niste nabirali in ne veste kako izgledajo ali kje točno rastejo, vam svetujemo, da prvič s sabo vzamete osebo, ki se pozna območja, kjer rastejo jurčki. Tisti, ki pa se še vedno v lov za hrano najraje podate med nakupovalne police, pa upoštevajte naslednje: jurčke je najbolje kupiti na tržnici, kjer so sveži in domači. Ali so sveži nakazujejo robovi, ki niso zasušeni in niso potemneli. Temni in suhi robovi kažejo namreč na to, da goba ni več sveža ampak stara nekoliko dni. Seveda to ne pomeni, da so jurčki pokvarjeni, ampak niso več tako oskusni. Najokusnejši in najbolj zdravilni so jurčki, če jih pripravimo v 24 urah po nabiranju.

Selen je, kot vse kaže zelo pomembno prehransko dopolnilo in učinkovina, katero naše telo vsakodnevno potrebuje za preprečevanje kakšnih bolezni in za krepitev samega imunskega sistema. Poskrbite za to, da boste sami skozi hrano vnesli dovolj selena v vaš organizem. Pričnite uživat jurčke, kolerabo in ostalo hrano, bogato s selenom. Vsem tistim, ki ne marate ali ne jeste večine živil bogatih s selenom, pa priporočamo, da vnos tega nadomestite s kakšno šumečo tableto. Več o tem se posvetujte z vašim zdravnikom ali farmacevtom, kateri vam bo znal najbolje svetovati.

Preberite si tudi nasvete za nabiranje gob.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×