0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTestenine z jurčki malo drugače

Testenine z jurčki malo drugače

MORDA VAS ZANIMA

Le komu se ne pocedijo sline ob pogledu na sveže nabrane jurčke? Tokrat vam predstavljamo recept za testenine z jurčki.

- Oglas -

Testenine z jurčki

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 čebula
  • 1 por
  • 1 manjše steblo stebelne zelene
  • 2 stroka česna
  • Svež origano in timijan
  • 500–600 g mladih svežih jurčkov
  • Oljčno olje
  • Sol in sveže mleti poper
  • 320 g suhih testenin (školjk ali polžkov)
  • Vrela slana voda ali jušna osnova
  • Svež peteršilj
  • Parmezan ali kvasni posip po želji

Priprava:

  1. Čebulo, por, stebelno zeleno, česen in zelišča drobno razrežemo. Jurčke očistimo in razrežemo na kocke.
  2. Zavremo lonec slane vode.
  3. V globoki ponvi, ki je dovolj velika za omako in testenine, ko se nakuhajo, segrejemo malo olivnega olja. V ponev stresemo vso nasekljamo zelenjavo (brez gob) in pražimo ob stalnem mešanju. Ko zelenjava postekleni in lepo zadiši, pričnemo po žličkah prilivati vrelo vodo. Nadaljujemo z mešanjem in prilivanjem vode, da se zelenjava rahlo razpusti. Dodamo gobe in nadaljujemo s praženjem ob stalnem mešanju. Ko se gobe pričnejo krčiti, dodamo še suhe testenine. Še nekajkrat premešamo (kot, da bi pripravljali rižoto) in zalijemo z vodo.
  4. Vode naj bo toliko, da bodo testenine prekrite za las, nikakor pa ne smejo plavati v vodi. Zmanjšamo moč ognja, pokrijemo s pokrovko in počasi dušimo. Med kuhanjem testenine večkrat premešamo. Če vsa voda povre, testenine pa še niso kuhane, prilijemo še malo vrele, slane vode ali jušne osnove.
  5. Ko so testenine kuhane »al dente« (Testenine skuhane do te stopnje, da so v sredini še trde, če jih pregriznemo), jih po potrebi dosolimo, popopramo in posujemo s svežim peteršiljem.
  6. Lahko jih potresemo tudi s parmezanom ali kvasnim posipom.
  7. Poleg testenin si vsekakor privoščimo tudi razkošje zelene sveže solate.
.

NAJNOVEJŠE