Le komu se ne pocedijo sline ob pogledu na sveže nabrane jurčke? Tokrat vam predstavljamo recept za testenine z jurčki.
- Oglas -
Sestavine za 4 osebe:
- 1 čebula
- 1 por
- 1 manjše steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- Svež origano in timijan
- 500–600 g mladih svežih jurčkov
- Oljčno olje
- Sol in sveže mleti poper
- 320 g suhih testenin (školjk ali polžkov)
- Vrela slana voda ali jušna osnova
- Svež peteršilj
- Parmezan ali kvasni posip po želji
Priprava:
- Čebulo, por, stebelno zeleno, česen in zelišča drobno razrežemo. Jurčke očistimo in razrežemo na kocke.
- Zavremo lonec slane vode.
- V globoki ponvi, ki je dovolj velika za omako in testenine, ko se nakuhajo, segrejemo malo olivnega olja. V ponev stresemo vso nasekljamo zelenjavo (brez gob) in pražimo ob stalnem mešanju. Ko zelenjava postekleni in lepo zadiši, pričnemo po žličkah prilivati vrelo vodo. Nadaljujemo z mešanjem in prilivanjem vode, da se zelenjava rahlo razpusti. Dodamo gobe in nadaljujemo s praženjem ob stalnem mešanju. Ko se gobe pričnejo krčiti, dodamo še suhe testenine. Še nekajkrat premešamo (kot, da bi pripravljali rižoto) in zalijemo z vodo.
- Vode naj bo toliko, da bodo testenine prekrite za las, nikakor pa ne smejo plavati v vodi. Zmanjšamo moč ognja, pokrijemo s pokrovko in počasi dušimo. Med kuhanjem testenine večkrat premešamo. Če vsa voda povre, testenine pa še niso kuhane, prilijemo še malo vrele, slane vode ali jušne osnove.
- Ko so testenine kuhane »al dente« (Testenine skuhane do te stopnje, da so v sredini še trde, če jih pregriznemo), jih po potrebi dosolimo, popopramo in posujemo s svežim peteršiljem.
- Lahko jih potresemo tudi s parmezanom ali kvasnim posipom.
- Poleg testenin si vsekakor privoščimo tudi razkošje zelene sveže solate.
- Oglas -