ŽivaliZdrava prehrana za vašega ljubljenčka

Zdrava prehrana za vašega ljubljenčka

MORDA VAS ZANIMA

Na enak način kot skrbimo za svoje zdravje, moramo skrbeti tudi za zdravje svojih hišnih ljubljenčkov. In kot zagotovo veste, hitra prehrana ni najboljša izbira za vaše želodčke, zato tudi vsa hrana, ki je v trgovinah na voljo za vaše domače živali, ni vedno najbolj zdrava. A oni, v nasprotju z nami, pogosto nimajo izbire, pač pa pojejo, kar jim mi stresemo v njihovo skledico. Prav zato je pomembno, da se namesto njih pozanimate vi in jim kot njihovi skrbniki nudite tisto, kar je zanje najbolje.

- Oglas -

Veliko mitov je bilo izrečenih na temo zdravja domačih ljubljenčkov, med najbolj neresničnimi pa sta dva. Prvi je ta, da so ostanki naše hrane dobri tudi za našega psa. Živali so namreč zdrave, kadar njihov organizem prejema optimalno razmerje maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, ki pa ni enako razmerju v hrani, ki jo zaužijemo ljudje. Najboljša izbira je namreč kakovostna naravna hrana, po možnosti tudi organska. Ne zanašajte se na hrano za pse s Kitajske, ki je morda res cenejša izbira, a je pred leti pomorila na tisoče ljubljenčkov, saj je vsebovala tudi poceni kemikalije, polne dušika. Svojega kužka hranite dvakrat dnevno (s kakovostno hrano) in poskrbite, da ima vedno na voljo dovolj sveže vode.

Pasja hrana

Medtem ko lahko kužkom ponudite tudi meso lubenice, krhlje jabolka in mlado korenje, mu nikdar ne smete dajati grozdja ali rozin, saj povzročajo ledvična obolenja. Na drugi strani pa je mleko pogosto predstavljeno kot zdravju prijazna pijača za mucke, ki jih na številnih fotografijah in posnetkih vidite zamazane z belimi mlečnimi brki. Resnica je drugačna. Mleka namreč niti psi niti mačke ne morejo pravilno razgraditi zaradi laktoze, ki ji njihovi želodčki niso prikrojeni. Zato lahko vse to privede do bruhanja, driske in še kakšne druge želodčne težave. Tako kot psom tudi mačkam raje nastavite skodelico sveže vode, še najraje pa se živali lotijo tekoče vode, zato naj vas veselje psa nad zalivalno cevjo ali mačke nad kopalnično pipo nikar ne preseneča.

Prehrana ljubljenčkov je pogosto na tapeti pri vegetarijancih in veganih, ki se mesu odrečejo iz etičnih razlogov, saj želijo zmanjšati trpljenje in pobijanje živali. Naši domači ljubljenčki pa niso vsi rastlinojedci. Psi se sicer lažje prilagajajo hrani in so znani tudi kot vsejedci, medtem ko so mačke izključno mesojeda bitja, ki za svojo rast in za svoje zdravje iz mesa pridobivajo vsa nujna hranila. Ena od raziskav na »vegetarijanskih« mačkah je sicer dokazala, da so povsem zdrave, le dovolj pravih snovi morajo dobivati iz vegetarijanske hrane, kar pa ni preprosto. Druga raziskava je dokazala, da mačke, ki teh snovi ne dobivajo, kaj hitro zbolijo za slepoto in celo umrejo.

- Oglas -

Hkrati vas moramo opozoriti, da številni veterinarji odsvetujejo suho hrano, ki naj bi bila na voljo ves čas. Pri suhi hrani je možno, da živalce dobijo trakuljo ali infekcije z bakterijami, zato z njo nikakor ne pretiravajte, vseeno pa je nekaj lahko vmešate v hrano svojih kosmatincev, saj ima tudi nekaj koristi. Če svoje živali enkrat ali dvakrat tedensko hranite s kakovostno in naravno hrano, s tem ne morete izničiti slabega, ki ste ga storili v ostalih dneh. Tako kot avtomobil potrebuje pravo gorivo ves čas, tudi domači ljubljenčki potrebujejo svoje pravo gorivo, v nasprotnem primeru njihovi »motorčki« prav tako ne bodo zadovoljni.

Številne trgovine za živali imajo že na voljo dobro, kvalitetno naravno prehrano. Svetujemo vam tudi, da za nasvet povprašate kar vašega veterinarja. Pomembno je, da se vedno sprašujete o sestavinah v hrani in da vprašanja tudi glasno izrekate. Razumeti morate, da vas bo vsakdo želel prepričati, da je njihova hrana najboljša in najbolj zdrava, a (v izogib omenjanju katerih koli znamk hrane za živali) z le nekaj poizvedovanja po internetu lahko hitro odkrijete, katere snovi so vašim kosmatincem neprijazne in v katerih vrstah hrane za živali jih najdete. Prav tako naj ne bo vodilo cena; ne kupujte najcenejših stvari, hkrati pa se zavedajte, da najdražje ni tudi vedno najboljše. Zaupajte strokovnjakom, zato vam vaš veterinar lahko brez težav priporoči kakšno hrano, ki jo včasih lahko celo dobite pri njih v ambulanti.

Upoštevajte tudi dejstvo, da je vsak pes svojevrsten, tako kot smo ljudje. In tako kot pri ljudeh se tudi pri živalih lahko pojavljajo alergije in odstopanja, zato imejte vse to v mislih, ko kupujete njegovo hrano. Za pse, denimo, lahko v večini že najdete različno hrano za različna življenjska obdobja (junior za psičke, adult za odrasle in senior za starejše pse), upoštevati pa morate tudi kužkovo življenje in količino gibanja. Če pes veliko časa preživi zunaj, pogosto teče in se igra, potrebuje drugačno prehrano kot tisti, ki se giblje manj. Za slednje je pomembna hrana z manj beljakovinami, da se ne poredijo ali zaradi prevelike količine beljakovin, ki jih ne porabijo, dobijo celo drisko.

Mačja hrana

Izogibajte se:

  • luščinam (arašidov ali riža),
  • stranskim produktom pri proizvodnji moke (soja in pšenica),
  • koruznim ali pšeničnim otrobom (raje izberite riževe, a ne v preveliki količini),
  • izvlečkom vlaken namesto celih sestavin,
  • celulozi.

Nasvet

Bodite pozorni na vsebnost konzervansov. Izogibajte se melasi sladkornega trsa, koruznemu sirupu, sorbitolu, sladkorju, sukrozi in amoniciranemu glicirizinu ter soli (natrijevemu kloridu). Prav tako ne kupujte hrane z barvili 2, 5, 6 in 40. Predvsem pa prisluhnite svojemu ljubljenčku in ga opazujte. Lahko poskusite z različnimi vrstami hrane, da ste le prepričani, da jo rad jé, in da lahko opazite, da mu dejansko dobro dene. Ljudje prav tako radi jemo hitro hrano, pa nam na dolgi rok nikdar ne bo koristila.

- Oglas -

Preglejte

Čim več poizvedite o proizvajalcu, preverjajte informacije in se izogibajte proizvajalcem, za katere zagotovo (in preverjeno) veste, da se primerja s konkurenčnimi samo za boljšo prodajo. Ne pustite se marketinškim sloganom in oglasom, pač pa raziskujte s trezno glavo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×