0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVodna terapija za boljši pretok energije

Vodna terapija za boljši pretok energije

MORDA VAS ZANIMA

Vodna terapija (hidroterapija) se lahko uporablja za lajšanje številnih zdravstvenih težav, hitrejše okrevanje, celostno krepitev človeka in sproščanje. Obstaja več različic hidroterapije. Eno od njih je zasnoval Srečko Šorli in je posebna v tem, da nežno gibanje v vodi dopolnjujejo tehnike globokega sproščanja in refleksna masaža stopal, dlani in lasišča.
Ime terapije je Srečko Šorli skoval iz prvega dela angleške besede za vodo – water in besede qi (či), ki v kitajski tradicionalni medicini označuje življenjsko energijo. Watqi je tako hidroterapevtska tehnika, namenjena spodbujanju pretoka življenjske energije, nežnemu razgibavanju, umirjanju uma in globokemu sproščanju.

- Oglas -
hidroterapija

Nežno vijuganje

To različico vodne terapije je zasnoval pred več kot dvema desetletjema. “Sproščanje je danes zelo pomembno, saj je veliko ljudi miselno preveč dejavnih in napetih. Ne znajo se sprostiti in najti notranjega miru, ampak so ves čas v nekih miselnih in čustvenih viharjih.” Mehko gibanje v primerno ogrevani vodi, ki vključuje petindvajset različnih razgibalnih gibov, je začel izvajati v Italiji, kjer je v številnih termah in hotelih že postalo sestavni del ponudbe sprostitvenih tehnik. Od leta 2007 jo vodi tudi v Termah Ptuj, uporabljajo pa jo tudi v Thermani Laško, in sicer pod vodstvom maserjev, ki so opravili tečaj. Terapevt watqija ležečo osebo mehko vijugasto giblje po gladini vode, s čimer se sproščajo mišice in okostje, predvsem hrbtenica. Ob tem uporablja še petindvajset nežnih raztezalnih in razgibalnih gibov različnih delov telesa. Oseba ima okrog gležnjev plovce, med refleksno masažo pa jo na površju držijo še plovci okrog vratu in pasu.  Razgibavanje lahko poteka tudi ob glasbi in barvni terapiji. Navadno traja od 30 do 45 minut. Sogovornik poudarja, da razgibava predvsem tiste mišice, ki so napete. Po končani terapiji osebi pokaže še primerne vaje za sproščanje teh mišic doma.

Pet prvin od tu in tam

Watqi združuje prvine naslednjih področij:

VODNA TERAPIJA poteka v vodi s temperaturo med 34 in 36 stopinj Celzija. Določene fizikalne lastnosti vode, kot so toplota, vzgon in upor povečujejo terapevtski učinek. Med drugim izboljšujejo prekrvitev, zmanjšujejo mišične krče in pomirjajo. Zaradi sile vzgona in manjše sile teže na telo v vodi je obremenitev telesa manjša, lažje in z manjšim trudom se gibljemo, gibala se bolj sprostijo in bolečina zmanjša. “Ko stojimo, morajo biti določene mišice napete, medtem ko so lahko ob ležanju vodi vse mišice sproščene in je razgibavanje ter raztegovanje telesa lažje.” Hkrati si s tem, ko premagujemo upor vode, mišice tudi krepimo.

BUDISTIČNA MEDITACIJA VIPASSANA se osredotoča na razvijanje notranjega vpogleda in vzdrževanje pozornosti o tukaj in zdaj s pomočjo zavestnega dihanja. “Pri watqiju je pomembno, da skušamo biti pozorni na dihanje. To nas osredotoči, poveže s sedanjim trenutkom, povečuje miselno in čustveno prisotnost in nas poveže s telesom. V sodobnem času prepogosto razmišljamo o tem, kaj je bilo ali kaj bo. Tako izgubljamo stik s sedanjim trenutkom in zaradi tega tudi s sabo in telesom, kar lahko vodi v bolezen. Ko smo pozorni na dihanje, se prestavimo v sedanjost, povečujemo prisotnost in dosegamo psihofizično sprostitev,” razloži sogovornik, ki se je z budistično meditacijo vipassano seznanil med daljšimi bivanji v Nepalu, Indiji in na Šri Lanki.

- Oglas -

KITAJSKA TRADICIONALNA MEDICINA povezuje zdravje z ravnovesjem različnih sil v človeku in z dobrim pretokom življenjske energije, imenovane či (qi). Gre za energijo, ki naj bi prežemala vsa živa bitja in vesolje. Skozi telo se pretaka po dvanajstih energijskih kanalih (meridianih).
“Kadar je njen pretok neoviran in je či v ravnovesju, smo zdravi in sproščeni. Ko je ta življenjska energija ovirana, lahko zbolimo.” Srečko Šorli pravi, da je tudi sam dlje časa raziskoval in dokazoval obstoj te energije.

ORGONSKA TERAPIJA. Wilhelm Reich, avstrijski psihiater in psihoanalitik, je dokazoval obstoj življenjske energije, ki jo je poimenoval orgonska. Osnoval je orgonsko terapijo, pri kateri je z določenim gibanjem medenice poskušal okrepiti pretok te energije in s tem sproščati čustvene zastoje. Srečko Šorli je to terapijo povezal z zavestnim dihanjem in vodno terapijo ter sčasoma ugotovil, da je ta povezava z določeno primerno vadbo še učinkovitejša. “Osnoval sem petindvajset različnih gibov, ki zajemajo celotno telo, ga mehko razgibavajo in raztezajo.”

REFLEKSNA MASAŽA stopal, dlani in lasišča še povečuje sprostitev, prekrvitev in odpravlja ovire v pretoku življenjske energije či. Na stopalih in dlaneh so namreč tako imenovane refleksne točke, ki jih energijski kanali povezujejo s točno določenim delom telesa. S pritiskanjem na te točke se vzpostavlja normalen in uravnotežen pretok življenjske energije či in tako spodbuja ravnovesje celotnega telesa in samozdravljenje.

hidroterapija

Varnost in toplina

Po besedah sogovornika so glavni učinki watqija naslednji:

  1. Omogoča globinsko sprostitev in bolj zavestno doživljanje sveta. Osredotočanje na sedanji trenutek umirja miselni tok in tako osebo čustveno, umsko in fizično razbremeni. “Pomembno je, da dobi oseba izkušnjo notranjega miru.”
  2. Spodbuja pretok življenjske energije či in odpravlja psihofizične zastoje. Tako obnavlja in povečuje življenjsko moč. Spodbudi samozdravljenje telesa.
  3. Sprošča gibala in povečuje gibljivost telesa.
  4. Zmanjšuje in lajša bolečine.
  5. Psihološki učinek vode je občutek varnosti in topline. “Pozitiven psihološki vidik vode je, da nam, ker nas spominja na obdobje, ko smo bili še v maternici, daje tudi občutek varnosti in topline.”

Terapevtska tehnika watqi je po besedah Srečka Šorlija primerna skoraj za vse. Odsvetuje jo nosečnicam, še posebej v visoki nosečnosti, saj lahko visoka temperatura vode oteži delovanje otroka v maternici. Prav tako watqi redko ali le pod določenimi pogoji izvaja pri akutnih bolezenskih stanjih.

Kot sprostitveno in manualno tehniko jo priporoča predvsem odraslim, ki so pod velikim stresom, potrebujejo sprostitev in večjo gibljivost telesa. Robert Križanič s Ptuja, ki ga lahko ob sogovorniku vidimo na fotografijah, je bil ob našem obisku na tovrstni terapiji prvič. Pove, da izkušnja za telo ni naporna: “Počutil sem se lahkotnega, kot da lebdim.”

Od kopeli do izpiranja črevesa

Hidroterapija velja za eno najstarejših naravnih metod za zdravljenje številnih bolezni in poškodb, okrevanje po teh, lajšanje bolečin, blaženje znakov bolezni in psihofizično sprostitev. Te učinke dosega predvsem z različno uporabo vode in njenih fizikalnih lastnosti. Hidroterapija vključuje različne tehnike, ki se razlikujejo po načinu uporabe vode, njeni temperaturi (od hladne do vroče ali izmenjevanje obeh).

- Oglas -

Zunanja hidroterapija danes pogosto vključuje na primer kopeli, savne, sedeče ali podvodne masaže, vodne curke in obkladke. Ti so navadno sestavni del ponudbe term in so za številne še bolj vabljivi, če so jim dodana različna zelišča, eterična olja ali sol. Pri zdravljenju in lajšanju bolečin je hidroterapija pogosto tudi del fizioterapije in naravnega zdravilstva. K notranji hidroterapiji med drugim sodita čiščenje debelega črevesa in klistir.

NAJNOVEJŠE