0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineŠitake - tradicionalne zdravilne kitajske gobe

Šitake – tradicionalne zdravilne kitajske gobe

MORDA VAS ZANIMA

Na Vzhodu, predvsem na Kitajskem in Japonskem, niso šitake in ostale zdravilne gobe že od začetkov naravnega zdravilstva nič manj pomembne kot zdravilne rastline. V zadnjih desetletjih predvsem na Japonskem potekajo intenzivne raziskave zdravilnih gob, podrobneje se z njimi ukvarjajo tudi v vzhodni Evropi in gotovo še marsikje.

- Oglas -

Šitake – priljubljene zdravilne gobe

Zdravilne gobe podobno kot zdravilne rastline učinkujejo proti različnim zdravstvenim težavam, v današnjem času pa so najpomembnejše zaradi zdravilnega učinkovanja proti rakastim obolenjem oziroma kot preventiva pred njimi. Med drugim vsebujejo različne polisaharide, za katere so v poskusih dokazali protirakavo delovanje, zdravilnost pa podpirajo še druge sestavine.

Zato ne preseneča, da so po svetu naprodaj različni izvlečki in drugi pripravki zdravilnih gob, ne nazadnje že v Sloveniji dobimo trose svetlikave pološčenke (njeno japonsko ime je reiši) v kapsulah. Poleg omenjene, za prehrano sicer neprimerne gobe, ker je pretrda, med najpomembnejše zdravilne gobe sodijo zimska panjevka, bezgova uhljevka, šitake in nekatere druge vrste.

Gobe na kostanjih

Vse omenjene vrste gob v naravi rastejo na lesu, zato so primerne za gojenje. Ponudba zdravilnih gob za svežo porabo ali za predelavo v različne priprave namreč temelji na gojenih gobah, ki v gobarnah po navadi rastejo na lesu ali na žaganju.

- Oglas -

Po zdravilnem delovanju posebno izstopa šitake, ki izvira z Daljnega vzhoda. Njeno splošno uveljavljeno ime je japonsko; sestavljata ga imeni za vrsto kostanja, ši, na katerem samoniklo raste v gozdovih, in za gobo, take. Danes jo posebno na Vzhodu veliko gojijo, zato je od vseh zdravilnih gob najbolj dostopna, bodisi sveža ali posušena. Gojijo jo tudi v Sloveniji, med drugim tudi na ekološki način, naprodaj pa je v bolje založenih trgovinah in na tržnicah. Gobe kupujemo za svežo porabo in jih lahko tudi posušimo, tako da jih imamo vedno pri roki.

Šitake

Šitake – zdravilo za ‘vse’

Šitake je v tradicionalni kitajski medicini, bodisi kot zavretek ali pripravljena v jedeh, znana po dobrodejnem učinku na kri in zdravje na splošno. Med drugim pomaga pri težavah z želodcem, proti glavobolu, proti visoki ravni holesterola v krvi in aterosklerozi, proti visokemu krvnemu tlaku, proti boleznim jeter in za pomoč pri sladkorni bolezni. Lajša težave pri gripi in prehladu in se sploh odlikuje po krepitvi in spodbujanju delovanja imunskega sistema.

Vse gobe so izstopajoč vir rudnin vse vrst, torej tudi tistih neželenih, na primer težkih kovin, ki pridejo v zemljo zaradi onesnaževanja ali so že naravno prisotne v njej. Gojenje gob lahko to težavo obide, posebno s pridelavo gob na ekološki način. Šitake razen rudnin vsebujejo še nekatere vitamine, beljakovine in proste aminokisline ter druge snovi. Zaradi zdravilnega učinkovanja posebej izstopajo polisaharidi – med njimi lentinan in emitanin –, ki so posebno znani po spodbudnem delovanju na imunski sistem.

Dober obet proti raku

S številnimi sodobnimi raziskavami podprte izkušnje tradicionalne kitajske medicine kažejo, da šitake pospešujejo delovanje jeter in jih ščitijo pred poškodbami. Izvleček micelija, to je podgobja šitak, se je v raziskavah med drugim izkazal po zaviralnem učinku na raka jeter, klinično pa kot učinkovito zdravilo za hepatitis B.

- Oglas -

Šitake so dobrodejne tudi za srce in ožilje, ker zmanjšujejo povečano raven skupnega holesterola v njej in izboljšujejo razmerje med LDL in HDL holesterolom v korist slednjega ter učinkujejo varovalno pred aterosklerozo. Poleg tega redčijo kri in znižujejo krvni tlak, tako da njihovo redno uživanje lajša delovanje srca.
Šitake najbolj izstopajo po izrazito spodbujevalnem učinkovanju na imunski sistem, zaradi česar jim namenjajo posebno pozornost. V raziskavah, ki potekajo že štiri desetletja, so se med drugim izkazale po zaviralnem delovanju na rakava obolenja, pri čemer je po dosedanjem poznavanju najbolj učinkovita že omenjena sestavina šitak – lentinan. Ob podpori nekaterih drugih sestavin učinkuje tudi varovalno in zavira delovanje rakotvornih snovi.

Ker šitake učinkujejo tudi protivirusno, potekajo poskusi z izvlečki micelija, s katerim so dosegli spodbudne rezultate pri zdravljenju aidsa. Poleg tega nekatere sestavine šitak delujejo protiglivično in protibakterijsko.

Vsaj dve na dan

Za močnejše zdravilno delovanje iz šitak pripravljajo izvleček in druge pripravke, za iste namene gojijo tudi njihov micelij. Seveda so zdravilne tudi sveže ali suhe gobe, ki jih zato uživajmo vsak dan oziroma za časa trajanja težav z zdravjem ali kot zaščito pred njimi. Učinkovanje šitak pride najbolj do izraza ob redni uporabi. V tradicionalni kitajski medicini so dnevni odmerki gob odvisni od vrste težave in so v nekaterih primerih navedeni v gramih, v drugih pa v številu gob.

  • Za splošno krepitev zdravja in vzdrževanje odpornosti zadostujejo trije do štirje grami suhih gob. Ker povprečno velika suha goba tehta dva do tri grame, to pomeni dve suhi ali sveži gobi, po možnosti vsak dan.
  • Proti povišani ravni holesterola v krvi zaužijemo devet gramov suhih gob oziroma tri do štiri gobe na dan.
  • Proti visokemu krvnemu tlaku ali težavam z jetri pomaga osem svežih gob na dan.
  • Za lajšanje prehlada in gripe dnevno potrebujemo okoli osem gramov suhih gob, ki jih pripravimo kot zavretek.

Še kuharski zdravilni receptiza šitake

In seveda ne pozabimo na jedi, ki jih lahko pripravimo s temi okusnimi gobami.
Šitake so odlične pripravljene v najrazličnejših jedeh, bodisi surove, pečene ali kuhane. Pripravimo jih na podobne načine kot druge gobe, ne pozabimo pa, da so šitake tako kot vse gobe zaradi hitina v celičnih stenah težko prebavljiva hrana, zato se jih v navdušenju nad zdravjem ne najejmo preveč. Naj bodo še tako zdrave, v želodcu pa vseeno obležijo. Za pripravo jedi uporabljamo le klobuke, saj so beti precej čvrsti in vlaknati.
Če šitake uživamo predvsem zaradi njihove zdravilnosti, je za vsakdanjo uporabo najprimernejši zavretek, saj na ta način iz gob dobimo največ sestavin, zanj pa lahko poleg klobukov uporabimo tudi bete.

Zavretek šitak

To je neke vrste ‘čaj’ iz šitak. Zanj uporabljamo sveže ali suhe gobe. Enako uporabni so tudi beti, ki so za pripravo jedi sicer manj primerni. Zato bete vedno posušimo, jih shranimo v stekleni posodi ter uporabljamo za pripravo zavretka.
Na skodelico vode (2,5 dl) vzamemo dve srednje veliki gobi z beti vred oziroma približno enako količino betov. Če uporabimo suhe gobe, jih v vodi najprej namakamo vsaj pol ure, da se napnejo. Nato jih tanko narežemo in zavremo v vodi, v kateri so se namakale. Pustimo stati pol ure, nato tekočino spijemo, koščke gob pa uporabimo za pripravo jedi.

Šitake prevretek
Zavretek šitak razen s svežimi ali suhimi klobuki pripravimo tudi s svežimi ali posušenimi beti ter tako izkoristimo za prehrano nekoliko prevlaknate, a nič manj zdravilne dele gob.

Pikantna solata s šitakami, nakaljeno gorčico in čičeriko

V skledi zmešamo dve skodelici na lističe narezanih klobukov šitak, skodelico nakaljene gorčice in dve skodelici nakaljene ter kratko skuhane čičerike. Začinimo s sojino omako in zabelimo z olivnim oljem.

Polnjeni klobuki šitak

Vsakemu klobuku odrežemo bet in z ostrim nožem izrežemo spodnji del osredja, tako da ga malo poglobimo, vendar pazimo, da klobuka ne preluknjamo. Pripravimo začimbno omako z jogurtom ali z z vodo kremasto umešanim tofujem, v katero vmešamo sesekljan peteršilj ali drugo zelišče; sol ni potrebna. Omako naložimo na klobuke ter jih potresemo še s peteršiljem in rdečo papriko v prahu.

Šitake in brokoliZ brokolijem dušene šitake

V ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo skodelico na koščke nalomljenega brokolija ter dušimo dve do tri minute. Nato dodamo dve skodelici na kose narezanih šitak in dušimo še nekaj minut. Naš namen je, da se obe sestavini malo, vendar ne povsem zmehčata. Jed malo posolimo ter potresemo z drobno zrezanim drobnjakom ali čemažem.

Namaz s šitakami in cvetačo

Pripravimo ga s kuhano ali nekuhano cvetačo in preizkusimo oba načina, saj so arome različne.
V mešalno skledo stresemo skodelico narezanih šitak in skodelico drobno narezane surove cvetače oziroma koščkov kuhane cvetače. Dodamo skodelico jogurta, ščep peteršilja ali drugega zelišča, malo posolimo ter zmešamo s paličnim mešalnikom. Namaz jemo na kosih surove ali kuhane zelenjave in se ga ne branimo niti na bolj klasičen način na kruhu.

Uporaba suhih šitak

Kadar pri roki nimamo svežih šitak, uporabimo posušene. Lahko jih kupimo, včasih so naprodaj tudi v trgovinah s kitajsko hrano, ali jih sploh posušimo kar sami ter pripravimo zalogo za daljši čas, da nam ni treba kar naprej hoditi po to gobje zdravje v trgovino ali na tržnico. Suhe gobe hranimo na temnem v zaprtih steklenih kozarcih.

Kadar pripravljamo juhe in podobne kuhane jedi, suhe gobe le nalomimo in damo v lonec skupaj z drugimi sestavinami. Če imajo gobe bete, jih odrežemo ter uporabimo za zavretek.
Kadar pripravljamo druge jedi, na primer dušene šitake z različnimi dodatki, gobe prelijemo z vročo vodo, v kateri naj se namakajo vsaj pol ure, da se zmehčajo. Zatem, bodisi v jedi ali kot zdravilni napoj, porabimo tudi vodo, v kateri so se namakale, saj je del sestavin prešel vanjo.

.

NAJNOVEJŠE