0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeDogodkiDanes na ulični pogovor o odnosu do okolja

Danes na ulični pogovor o odnosu do okolja

MORDA VAS ZANIMA

Danes ob 18.00 se na sprehajališču Breg v Ljubljani lahko udeležite Uličnega pogovora: Prihodnost je v spremenjenem odnosu do okolja. Z Boštjanom Tadlom se bo pogovarjala Vida Ogorelec, direktorica Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, dogodek pa poteka v okviru projekta Knjižnica pod krošnjami. V primeru lepega vremena bo razprava pred Hišo EU na Bregu 14, v primeru slabega vremena pa v ozelenjeni konferenčni dvorani v pritličju Hiše EU.

- Oglas -

pogovor o okolju

“Narava nas sili, da nekaj spremenimo. Omejitve prostora in virov na našem planetu nas opominjajo, da prihodnost naše civilizacije ni v materialni rasti, ampak moramo izkoriščati neomejene potenciale svojega uma in ustvarjalnosti,” piše v vabilu na dogodek. Vida Ogorelec bo opozorila na to, da je naše obremenjevanje okolja velik in vseobsegajoč problem: “Odvisnost od fosilnih goriv ni le problem, povezan s podnebjem, gre tudi za vzorec naše civilizacije, ki je zelo linearen – vire črpamo, jih hitro porabimo in odvržemo v obliki odpadkov ali onesnaženega ozračja. Ta model vzdrži le kratkoročno, dolgoročno ne.” V pogovoru se bodo dotaknili tudi problematike virov, ki jih je malo in jih nekoč ne bo več. Nekateri vidijo največjo težavo v naraščanju svetovnega prebivalstva,  gostja Vida Ogorelec pa je prepričana, da se največji problem skriva v pohlepu razvitega dela prebivalstva: “Vsi skupaj bi morali živeti skromneje, saj zahodni svet, ki je vzor vsem ostalim, porabi preveč.”

 

- Oglas -

O gostji vidi Ogorelec povedo, da že trideset let išče, raziskuje in preizkuša poti, ki bi nas iz sedanjega neravnovesja popeljale proti viziji trajnostne družbe. Je ustanoviteljica in direktorica Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj. Po izobrazbi je univerzitetni diplomiran inženir arhitekture z magistrsko diplomo MFA za temo Vpliv oblikovanja na okolje, Academy of Art College, San Francisco, ZDA. V letih 1993-94 je bila svetovalka ministra za stike z javnostmi na Ministrstvu za okolje in prostor. Leta 1994 je ustanovila Umanotero, kjer je v dvajsetih letih njenega delovanja vodila vrsto nacionalnih in mednarodnih projektov. Leta 2006 je na usposabljanju v Nashvillu v ZDA pridobila licenco za izvajanje multimedijskega predavanja Ala Gora o podnebnih spremembah, na katerem temelji dokumentarni film Neprijetna resnica in izvedla več kot 150 predavanj v Sloveniji in tujini. Bila je pobudnica Plana B za Slovenijo (trajnostne razvojne vizije za Slovenijo in pobude za trajnostni razvoj, mreže nevladnih organizacij) in odmevne kampanje Za zeleni razvojni preboj.

.

NAJNOVEJŠE