0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKovinski okus v ustih: najpogostejši razlogi

Kovinski okus v ustih: najpogostejši razlogi

MORDA VAS ZANIMA

Običajno govorimo o štirih okusih: o slanem, sladkem, grenkem in kislem. Seveda pa je paleta okusov, ki jih lahko zaznavamo, precej bolj pestra. Nekateri izmed teh okusov so prijetni, spet drugi ne najbolj. Kovinski okus, ki ste ga verjetno že zaznali tudi sami, zagotovo sodi v drugo skupino. Mnogi povezujejo okus po kovini z okusom po krvi. Če je to okus, ki ga zaznavate pogosto, obstaja tako velika verjetnost, da se želite dokopati do vzroka svojih težav. Do motene zaznave okusa lahko sicer pride zaradi različnih dejavnikov. Kateri so torej najpogostejši razlogi, zaradi katerih lahko posamezniki v ustih zaznavajo okus po kovini?

- Oglas -

Neustrezna ustna higiena

Verjetno najbolj očiten vzrok, zaradi katerega lahko pride do razvoja nenavadnih okusov v ustni votlini, je slaba ustna higiena. Tako je lahko kovinski okus povezan z določenimi boleznimi dlesni, ki se lahko pojavijo (tudi) zaradi nezadostne higiene. V tem primeru so običajne pogoste krvavitve, ki puščajo v ustih kovinski priokus. Seveda lahko pride tudi do resnejših okužb in zapletov, zato je smiselno, da čim prej obiščete zobozdravnika.

Težave s sinusi

Vonjanje in okušanje sta močno povezana, zato lahko težave s sinusi privedejo tudi do spremenjenega zaznavanja okusov. Eden od vplivov je lahko tudi ta, da začnemo zaznavati okus po kovini. Tako se lahko kovinski okus v ustih pojavi ob prehladih, vnetjih sinusov, alergijskih reakcijah ipd.

Jemanje določenih zdravil

Kovinski okus v ustih se lahko pojavi tudi kot stranski simptom določenih zdravil. Včasih obstaja tudi »vmesna stopnja«. Zdravila najprej povzročijo suha usta, zaradi suhih ust pa se nato pojavi okus po kovini. Med zdravila, ki se najpogosteje povezujejo s kovinskim okusom v ustih, sicer sodijo antibiotiki, antidepresivi, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, diuretiki, antihistaminiki in zdravila za blaženje simptomov osteoporoze. Pri nekaterih ljudeh je lahko kovinski okus v ustih povezan tudi z uporabo nikotinskih obližev ali pa z uživanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo večji odmerek mineralov, kot so cink, baker, krom ali železo.

- Oglas -

Nosečnost

Nekatere ženske zaznavajo kovinski okus v ustih na začetku nosečnosti. To je povezano s hormonskimi spremembami, do katerih pride v tem obdobju. Pri mnogih ženskah je prav kovinski okus eden prvih znakov, da se dogaja nekaj »nenavadnega«. Načeloma ta težava že kmalu izgine.

Demenca

Pogosto se zaradi kovinskega okusa v ustih pritožujejo tudi ljudje z različnimi oblikami demence, kamor na primer sodi tudi Alzheimerjeva bolezen. Težava je povezana predvsem s tem, da lahko pride do spremembe pri zaznavanju signala, ki ga možganom pošljejo brbončice.

Resnejše težave z ledvicami

Zaznavanje kovinskega okusa v ustih je lahko včasih tudi znak odpovedovanja ledvic. Tako se okus po kovini pogosto pojavi tudi pri diabetikih – pri populaciji, ki je, kot vemo, močno nagnjena k razvoju težav z ledvicami, tudi zelo resnih. Kopičenje odpadnih snovi v ledvicah lahko vpliva tudi na neprijeten zadah oziroma na okus po kovini, kar je pogosto povezano tudi z zmanjšanjem apetita.

.

NAJNOVEJŠE