0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBele obloge na jeziku: Znebite se jih s temi naravnimi metodami

Bele obloge na jeziku: Znebite se jih s temi naravnimi metodami

MORDA VAS ZANIMA

Bele obloge na jeziku so pogosta težava, ki se lahko pojavi pri vsakomur. Niso pa samo estetsko moteče, ampak lahko tudi kažejo na morebitne zdravstvene težave ali slabšo ustno higieno. Čeprav bele obloge na jeziku niso vedno razlog za skrb, je pomembno vedeti, kako jih pravilno odstraniti in kako vzdrževati zdravje vašega jezika.

- Oglas -

Zakaj nastanejo bele obloge na jeziku?

Bele obloge na jeziku se običajno pojavijo zaradi kopičenja bakterij, mrtvih celic in ostankov hrane. Večja možnost za nastanek pa je, če ne vzdržujemo redne ustne higiene. Obstaja pa še nekaj drugih možnih vzrokov kot so:

  • Dehidracija
  • Kajenje
  • Prekomerno uživanje alkohola
  • Okužbe ustne votlne
  • Jemanje določenih zdravil, ki povzročajo suha usta

Rešitev za bele obloge na jeziku v TKM

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je jezik izjemno pomemben organ. Prav na podlagi stanja jezika se pogosto diagnosticira splošno človekovo zdravje, čemur seveda sledi ustrezno zdravljenje. Zdrav oziroma normalen človeški jezik naj bi bil rahlo rožnate barve brez posebej opaznih oblog. Če je vaš jezik praktično povsem prekrit z belo oblogo, to torej ni najboljši znak.

Bele obloge na jeziku

Osnovni ukrep je seveda dobra ustna higiena, ki vključuje tudi redno čiščenje jezika. Vendar pa so lahko bele obloge na jeziku včasih tudi znak določenih težav z zdravjem. Kriva je lahko na primer pretirana razmnožitev glive kvasovke, imenovane kandida. Možno je tudi, da je prišlo do bakterijske okužbe ali pa da se je razvil kronični gastritis. Velikokrat bele obloge na jeziku spremljajo tudi vneto grlo, lahko pa so celo znak določenih avtoimunskih bolezni.

- Oglas -

Še en razlog, zaradi katerega imajo ljudje pogosto težave z belimi oblogami na jeziku, pa je dehidracija. Možnih vzrokov je sicer še precej, zato je pametno, da ugotovite, kaj se skriva za vašimi težavami – še posebej če so bele obloge na jeziku nekaj, s čimer se soočate pogosto. Pomagate pa si lahko tudi z določenimi naravnimi metodami, ki so pogosto zelo učinkovite.

Soda bikarbona

K številnim pozitivnim lastnostnim sode bikarbone moramo prišteti tudi njeno sposobnost čiščenja jezika. Soda bikarbona bo z jezika nežno odstranila obloge, obenem pa bo poskrbela za uravnovešenje pH-vrednosti v vaših ustih. Poleg tega je pa lahko soda bikarbona zelo učinkovita tudi pri uničevanju določenih bakterij, kar je še dodatna prednost, kadar so razlog za bele obloge na jeziku bakterijske okužbe. Najprej zmešajte sodo bikarbono z malce vode, da dobite gosto pasto, nato pa to pasto nanesite na zobno ščetko in si z njo temeljito oščetkajte jezik.

Obloge na jeziku kokosovo olje

Žvrkljanje (kokosovega) olja

Odlična metoda za odstranjevanje belih oblog z jezika je tudi žvrkljanje olja – še posebej dobra izbira je kokosovo olje, ki je znano po svojih močnih protibakterijskih učinkih, obenem pa lahko pomaga tudi pri uničevanju kandide. Gre za metodo, ki izvira iz ajurvedske medicine. Žvrkljanje olja ne poskrbi le za razstrupljanje ustne votline, ampak lahko s tem odstranimo strupene snovi tudi iz drugih delov telesa. Tako lahko pomeni redno izvajanje tega postopka pomemben doprinos k boljšemu zdravju, žvrkljanje olja pa med drugim odpravi tudi morebitne težave s slabim zadahom. Najbolje je, da olje žvrkljate zjutraj, na tešče. Uporabite približno eno žličko (kokosovega) olja in ga žvrkljajte 10–20 minut. Na koncu izpljunite, sperite usta s toplo vodo in si umijte zobe kot običajno.

Česen

Odlična izbira za uničevanje škodljivih bakterij in glivic v ustni votlini je lahko tudi česen. Zasluge za to moramo pripisati predvsem alicinu – aktivni sestavini česna. Alicin je zelo uspešen tudi pri zatiranju kandide. Glede na izsledke nekaterih raziskav naj bi bil učinek celo podoben kot pri uporabi določenih protiglivičnih zdravil, le da pri uporabi česna ne prihaja do nezaželenih stranskih učinkov. Če želite za odpravljanje belih oblog na jeziku uporabiti česen, na dan zaužitje vsaj en strok svežega česna ali pa si pomagajte s prehranskimi dopolnili. Z rednim uživanjem česna v poljubni obliki se boste zelo verjetno že kmalu rešili težav z belimi oblogami na jeziku.

- Oglas -
Čiščenje jezika

5 korakov do čistega jezika

Redno čiščenje jezika

Čiščenje jezika bi moralo biti del vaše dnevne rutine ustne higiene. Po ščetkanju zob uporabite strgalo za jezik, da nežno odstranite obloge. Začnite pri korenu in potegnite proti konici. Ponovite večkrat, da odstranite čim več oblog.

Pitjte dovolj vode

Poskrbite, da čez dan popijete dovolj vode in preprečite suha usta, ki so pogosto vzrok za nastanek belih oblog na jeziku. Dobra hidracija pomaga pri izpiranju bakterij in ostankov hrane iz ustne votline.

Zmanjšajte uživanje sladkorja in predelane hrane

Hrana, ki vsebuje veliko sladkorja in predelana hrana lahko spodbudita rast bakterij na jeziku. Zmanjšajte uživanje teh živil in dajte prednost svežemu sadju, zelenjavi in polnozrnatim žitom.

Prenehajte s kajenjem in omejite alkohol

Kajenje in prekomerno uživanje alkohola lahko prispevata k suhim ustom in nastanku oblog. Omejitev teh navad lahko izboljša splošno zdravje vašega jezika.

Redni obiski pri zobozdravniku

Zobozdravnik lahko prepozna morebitne težave z ustnim zdravjem, ki bi lahko prispevale k nastanku belih oblog na jeziku. Redni pregledi in čiščenje zobnega kamna in oblog so ključni za ohranjanje zdravja ustne votline.

.

NAJNOVEJŠE