0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZakaj pes lovi svoj rep?

Zakaj pes lovi svoj rep?

MORDA VAS ZANIMA

Psi, ki poskušajo uloviti svoj rep, so lahko zelo zabavni. Vendar pa včasih to početje ni samo razlog za smeh, ampak gre lahko tudi za znak določenih težav pri psu. Vas mora torej skrbeti, če je začel pes nenadoma preživljati dobršen del časa ob poskusih, da bi ujel svoj rep? Ne nujno, vendar je vsekakor pametno, da poskusite izključiti – seveda najbolje s pomočjo veterinarja – nekatere izmed bolj resnih zdravstvenih težav, ki so lahko krive za to početje. Kaj so torej najpogostejši razlogi, zaradi katerih se pes loti z naše perspektive tako nesmiselnega početja, kot je lovljenje lastnega repa?

- Oglas -

Pes lovi svoj rep

Povišane vrednosti holesterola

Tudi psi se lahko seveda soočajo s težavami, ki jih sicer povezujemo predvsem s človekom. V tem primeru imamo v mislih povišane ravni holesterola v krvi. Vendar – kako je lahko to povezano z lovljenjem repa? Veterinarji menijo, da lahko povišan holesterol blokira hormone, kar ima lahko vpliv na razpoloženje in vedenje psa.

Težave z zadnjikom

Srbenje in bolečina okoli zadnjika sta verjetno najpogostejša med zdravstvenimi razlogi, zaradi katerih začnejo psi nenadoma loviti svoj rep. To je lahko denimo povezano z notranjimi paraziti, na primer s trakuljami, ki se poskušajo prebiti na plan. Včasih pa so lahko krivi tudi zunanji paraziti, kot so bolhe.

- Oglas -

Poškodbe repa

Možno je tudi, da poskuša pes uloviti svoj rep zaradi nelagodja, ki ga čuti v tem predelu. To nelagodje je lahko več kot zgolj srbečica ipd. – možno je namreč tudi, da je prišlo do nevroloških poškodb repa, zato je priporočeno, da rep čim prej pregleda veterinar.

Psa je strah

Seveda pa niso samo strogo fiziološke težave tiste, ki so lahko pri psih in mnogih drugih živalih podobne tistim, ki jih imamo ljudje. Psi lahko namreč doživljajo tudi psihične težave. Če začne pes loviti svoj rep in tega prej ni počel, je možno, da v zadnjem obdobju doživlja zelo močne občutke strahu oziroma tesnobe. Razmislite, ali morda res obstaja razlog za to in kako bi lahko psu pomagali pri soočanju s temi strahovi. Zelo pogosto imajo sicer takšne težave tisti psi, ki so bili zelo zgodaj odvzeti svojim materam.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Izsledki določenih študij, povezanih z razlogi, zaradi katerih psi lovijo svoj rep, nakazujejo tudi, da je lahko to početje pogostejše pri tistih psih, ki s svojo prehrano ne dobijo zadosti najpomembnejših vitaminov in mineralov. Še posebej problematično tu naj bi bilo pomanjkanje vitaminov B6 in C.

Oblika kompulzivnega vedenja

Še ena izmed možnih »človeških psiholoških težav«, ki jo lahko doživljajo tudi psi, pa je nekakšna oblika obsesivno-kompulzivne motnje. Če opažate, da se lovljenje repa pri psu sprevrača v kompulzivno vedenje, je vsekakor smiselno, da poiščete pomoč. Psi, ki naj bi bili še posebej nagnjeni k tovrstnim težavam, so nemški ovčarji.

Dolgčas in iskanje pozornosti

Morda pa s psom niti ni nič posebej narobe, ampak mu je le dolgčas oziroma si želi, da bi mu posvetili več svojega časa in pozornosti. Pes ima tako preveč energije, ki jo mora nekako porabiti, zato se je pripravljen zamotiti s praktično čimer koli. Rešitev? Zelo preprosto: vzemite si čas za psa, obenem pa poskrbite, da bo imel tudi takrat, ko boste imeli sami druge obveznosti, dovolj možnosti za zabavo in igro.

.

NAJNOVEJŠE