0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGuggul čisti in krepi naš organizem

Guggul čisti in krepi naš organizem

MORDA VAS ZANIMA

Guggul, ta rumenkasta smola, je zagotovo eno najpomembnejših zdravil ajurvedske medicine, saj je v uporabi že stoletja. Že v spisih iz leta 600 pred našim štetjem lahko na primer beremo o njegovih zdravilnih učinkih. Danes guggul uporabljamo pri zdravljenju artritisa, zniževanju povišane ravni holesterola, aken in drugih težav s kožo, v pomoč pa je tudi pri izgubi odvečne telesne mase.

- Oglas -

Guggul

Kako guggul deluje?

Guggul vsebuje snovi, ki pomagajo zniževati oziroma uravnavati raven holesterola in trigliceridov v krvi. Ena od snovi, ki jih najdemo v guggulu, je prav tako v pomoč pri zmanjševanju videza rdečice in oteklosti, ki se pojavi pri nekaterih vrstah aken. Guggul je eno najmočnejših očiščevalnih ajurvedskih snovi, ki jo že tisočletja uporabljajo za zdravljenje zamašenih sinusov, debelosti, za blaženje bolečine ob vnetih sklepih ter za zdravljenje različnih kroničnih kožnih bolezni. Poleg tega guggul pomaga pri razstrupljnaju, spodbujanju počasnega metabolizma, uporabljamo pa ga še pri kopici drugih težav, na primer pri povišanem holesterolu, artritisu, revmi, fibromialgiji, protinu, sladkorni bolezni, vnetju dlesni, zobni gnilobi …

Zdravilne lastnosti in načini uporabe

 • Guggul razstruplja naše telo in je lahko v pomoč ljudem pri hujšanju.
 • Guggul pomaga zniževati povišan serumski holesterol ter raven trigliceridov v krvi, hkrati pa izboljšuje razmerje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom.
 • To zelišče naj bi spodbujalo tvorbo belih krvnih celic ter zmanjševalo tveganje za nastanek koronarne arterijske bolezni.
 • Guggul so v preteklosti uporabljali za zdravljenje bolezni, imenovane medoroga – šlo naj bi za bolezen, podobno aterosklerozi.
 • Raziskave dokazujejo, da guggul spodbuja proizvodnjo ščitničnih hormonov. Ker ti hormoni skrbijo za optimalno razgradnjo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, to zelišče uporabljamo tudi kot pomoč pri izgubi odvečne telesne mase.
 • Guggul prav tako deluje protivnetno ter pomaga blažiti bolečino.
 • Guggul je zelo uporaben pri artritičnih obolenjih, prav tako pa naj bi pomagal tudi pri degenerativnih spremembah v sklepih in kosteh.
 • To zdravilno zelišče uporabljajo tudi pri revmatoidnem artritisu, protinu, osteoartritisu, išiasu …
 • Ker guggul med drugim tudi čisti kri, ga uporabljamo tudi pri zdravljenju različnih kožnih obolenj.
 • Guggul prav tako pomaga krepiti prebavni sistem, lajša izločanje prebavnih sokov ter pomaga pri boljši prebavi.
 • Redno uživanje guggula naj bi moškim pomagalo tudi do boljše spolne moči ter do bolj kakovostne semenske tekočine.
 • Guggul je lahko v pomoč tudi pri zdravljenju ekcema, njegov izvleček pa pomaga tudi pri zdravljenju tumorjev.
 • To zdravilno zelišče je lahko v pomoč tudi pri blaženju bolečin v času menstruacije.

Guggul smola

- Oglas -

Guggul pogosto priporočajo ljudem, ki potrebujejo temeljito razstrupljanje, na primer po težki bolezni ali dolgotrajnem jemanju antibiotikov. Njegove čistilne lastnosti  so v veliko pomoč tudi tistim, ki so prestali odvajanje od mehkih drog ali alkohola. Guggul se je v obliki ustne vodice odlično obnesel pri zdravljenju zobne gnilobe in vnetih dlesni. Kapsulo z izvlečkom guggula preprosto raztopite v pol skodelice tople vode in uporabljajte trikrat na dan. To mešanico lahko uporabite tudi za (hitrejše) zdravljenje površinskih ran.

Stranski učinki

Čeprav guggul načeloma velja za varno zelišče, pa se lahko pri nekaterih ljudem ob jemanju pojavijo določeni stranski učinki, kot so na primer glavobol, slabost, razdraženost kože. Ker guggul med drugim tudi spodbuja delovanje ščitnice, se mora vsakdo, ki ima kakršnekoli težave s ščitnico, predhodno posvetovati s svojim zdravnikom specialistom. Prav tako naj se jemanju tega zelišča izognejo ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

.

NAJNOVEJŠE