0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEnkrat za vselej se znebite odvisnosti od sladkorja

Enkrat za vselej se znebite odvisnosti od sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Da vzpostavite zdrav odnos do sladkorja, morate najprej razumeti, zakaj pravzaprav posežete po sladkih stvareh. Zelo pomembno je, da si vzamete čas in poskušate ugotoviti, zakaj želite določeno hrano in, ali jo tudi v resnici potrebujete. Kaj je tisto, kar vas žene k določeni hrani? Ste pod stresom, jeste pod vplivom različnih čustev ali kar tako – iz navade?

- Oglas -

S tem, da si privoščite kos slastne torte ali tablico čokolade, ni seveda nič narobe – pomembno je le, da so vaše odločitve zavestne.

Kako torej doseči sproščen in zdrav odnos do sladkorja in do hrane nasploh? Če si ne vzamete časa in ne razumete, kaj vas vleče k sladki hrani, se tudi ne boste nikoli izvili iz primeža starih navad. Da boste svoje vzorce (morda) lažje razumeli ter začeli ustvarjali bolj zdrav odnos do sladkorja, si, preden boste naslednjič posegli po čem sladkem, zastavite naslednja vprašanja:

Sladkor

- Oglas -

1. Kako se počutim? Kaj se dogaja v mojem življenju?

Določeni občutki v nas izzovejo neustavljivo željo po sladkem. Bodite pozorni na to, ob katerih občutkih in čustvih se vam je ta želja pojavila – lahko ste se predajali obujanju spominov, lahko ste bili veseli, utrujeni, jezni, žalostni, zdolgočaseni, pod stresom, osamljeni, navdušeni nad čem, lahko ste bili polni občutkov krivde, morda ste imeli občutek, da ne boste kos vsem delovnim nalogam … Opazujte se in čez čas boste morda ugotovili, da po sladkih stvareh posežete, ko ste osamljeni, ali pa ko se hočete za kaj nagraditi. Ko enkrat odkrijete, katero je tisto čustvo, ki v vas skoraj vedno izzove tudi željo po sladkem, pojdite še nekoliko globlje in poskušajte ugotoviti, zakaj se tako počutite in ali bi vam pomagalo še kaj drugega kot sladkor.

2. Kaj sem danes pojedel/-a?

Naše prehranjevalne navade so zelo pomembne. Kaj se je danes znašlo na vašem krožniku? Je bila to predvsem naravna, nepredelana, prava hrana? Številna predpripravljena živila namreč vsebujejo skrite sladkorje, zaradi katerih nikakor ne morete vzpostaviti zdravega odnosa do sladkorja, saj se ves čas vrtite v nekem začaranem krogu. Zelo pomembno je torej, da so vaši obroki sestavljeni iz prave, naravne in hranilno bogate hrane, s katero boste svojemu telesu zagotovili vse, kar potrebuje. Tako boste tudi lažje pretrgali nezdravo vez s sladkorjem in postavili neke zdrave temelje.

3. Kaj vse sem danes počel/-a?

Včasih naš um misli, da gredo določeni dogodki in sladkor z roko v roki – nekateri ljudje morajo na primer ob gledanju filma, med učenjem, branjem ves čas nekaj grizljati. Tudi kadar se znajdemo v stresni situaciji ali pred velikim izzivom, za katerega ne vemo, ali mu bomo kos, lahko posežemo po čem sladkem, saj mislimo, da bomo tako omilili ali celo rešili svoje težave.

4. V katerem delu mesečnega ciklusa sem?

Ženske bodite pozorne na to, kdaj se pojavi neustavljiva želja po sladkem. Morda boste opazile, da je vaša želja po določeni hrani veliko bolj izrazita v točno določenem delu meseca.

- Oglas -

5. S kom sem se ta dan družil/-a?

Določeni ljudje na nas preprosto ne delujejo dobro, nimajo prave energije, povzročajo nam stres ali določena druga čustva, zaradi katerih potem hlepimo po sladki hrani. Nekateri ljudje so na primer tudi zelo vsiljivi glede hrane in nam ves čas kaj ponujajo. To je lahko za marsikoga zelo obremenjujoče in stresno, še posebej, če že na splošno nima do hrane nekega zdravega odnosa. Taki dogodki zato lahko izzovejo epizode prenajedanja s sladko (oziroma s katerokoli drugo vrsto) hrano.

Bodite pozorni na svoja čustva, na to, kako se počutite in kmalu boste odkrili določene vzorce, ki ji lahko sami uspešno prekinete. Ne pozabite, da spremembe zahtevajo čas, zato ne bodite preveč strogi do sebe. Pomembno je, da razumete vzorce, ki sprožajo vašo željo po določeni hrani ter začnete sprejemati bolj zavestne odločitve.

.

NAJNOVEJŠE