ŽivaliKosmati prijatelji za dolgo, srečno in zdravo življenje

Kosmati prijatelji za dolgo, srečno in zdravo življenje

MORDA VAS ZANIMA

Že dolgo je znano, da živali pozitivno vplivajo na naše razpoloženje. Številne raziskave dokazujejo, da so lastniki živali srečnejši in bolj zdravi. Redkeje na primer obiščejo zdravnika, se znajo bolj zabavati in bolj zaupajo vase kot ljudje, ki doma nimajo živali. Ne glede na ves tehnološki napredek, smo ljudje vendarle živali – in od tod tudi naša velika potreba po druženji z drugimi živalmi.

Živali skrbijo za boljše razpoloženje

- Oglas -

Hišni ljubljenčki ugodno vplivajo na dvig serotonina in dopamina, kar posledično pozitivno vpliva na naše razpoloženje. Prav tako druženje ž živaljo vpliva tudi na dvig ravni oksitocina, hormona bližine in dobrega počutja. Ljudje se veliko lažje soočajo z različnimi stresnimi situacijami, če imajo poleg sebe še kosmatega prijatelja. Živali na ljudi namreč delujejo izjemno pomirjujoče ter bolj učinkovito znižujejo krvni tlak kot marsikatero zdravilo.

Ljubljenčki

Kosmati osebni trener

Po raziskavah naj bi bili lastniki živali bolj aktivni in imeli redkeje težave s čezmerno telesno maso. Ameriški raziskovalci trdijo, da se lastniki živali na splošno več gibajo, ne glede na to, katero žival imajo doma. Z živaljo se je treba ukvarjati, jo crkljati, skrbeti zanjo.

Živali nam pomagajo hitreje vzpostaviti stik z drugimi ljudmi

Številne raziskave kažejo, da prav zaradi štirinožnega prijatelja lažje vzpostavimo stik z drugimi ljudmi. Prav tako naj bi med ljudmi veljalo na splošno veljalo prepričanje, da so lastniki psov bolj odprti in družabni. Vendar gre pri socialnih veščinah za več kot zgolj za vzpostavljanje novih poznanstev. Ljudje od živali dobimo vso podporo, ki smo je deležni tudi od ljudi.

Živali pozitivno vplivajo na zdravje srca in ožilja

- Oglas -

Živali nam že tako ali tako ogrejejo srce in odprejo dušo. Raziskave pa dokazujejo še, da prav tako zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter srčne kapi. Na primer, stopnja preživetja med lastniki živali, ki so doživeli srčno kap, je večja kot pri tistih, ki doma nimajo živali. Na zdravje krvožilnega sistema v veliki meri vpliva »zgolj« prisotnost kosmatega prijatelja, vendar pa, kot smo že omenili, psi nevede poskrbijo tudi za to, da smo bolj aktivni.

Mačka in pes

Štirinožni prijatelj namesto tablet proti bolečinam

Terapija s pomočjo živali predstavlja ciljno usmerjeno pomoč, pri kateri žival predstavlja bistven del procesa zdravljenja. Kot kažejo rezultati raziskave, opravljene na Univerzi Loyola, so ljudje, ki so na primer okrevali po operaciji, zahvaljujoč terapiji s pomočjo živali potrebovali za polovico manj zdravil kot pa tisti, ki tovrstne terapije niso prejemali.

Živali za krepak imunski sistem

S tem, da imamo doma žival, avtomatično poskrbimo tudi za svoj imunski sistem. Raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki so že od zgodnjega otroštva redno v stiku z živalmi, manj težav z alergijami tudi v odrasli dobi. Lastniki živali imajo že na splošno krepkejši imunski sistem. Živali prav tako ugodno vplivajo na povišano raven stresnih hormonov v telesu, ki sicer močno slabijo naš imunski sistem.

Kosmati terapevti

Stik z živaljo je zelo pozitiven tudi za razvoj otroka, še posebej za tiste, ki imajo kakršnekoli razvojne težave. Otroci z avtizmom se na primer lahko pogosto sprostijo le v družbi živali. Stik z živaljo jim pomaga tudi pri poznejšem navezovanju stikov z drugimi ljudmi – tako otroci kot odraslimi. Tudi otroci, ki imajo težave z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo, lahko s pomočjo živali veliko pridobijo – izboljša se njihova pozornost, izoblikuje pa se tudi občutek neke odgovornosti.

NAJNOVEJŠE