0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVodnik do rastlinske prehrane

Vodnik do rastlinske prehrane

MORDA VAS ZANIMA

Z uživanjem rastlinske prehrane lahko veliko naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Veliko ljudi, ki so se odločili za tovrstno spremembo prehrane, poroča o številnih učinkih rastlinskih živil na svoje zdravje. Nobena sprememba ni lahka, to drži, vendar jo lahko dosežete.

- Oglas -

Zakaj preiti na rastlinsko prehrano?

Rastlinska prehrana nam omogoča res veliko pestrost – ko ljudje enkrat začnejo odkrivati živila, ki so jim bila do tedaj neznana, se njihov nabor hrane le povečuje in povečuje. Nikakor torej ne drži, da ljudje, ki uživajo rastlinsko prehrano, jedo siromašno, prav nasprotno. Prehrana vsejedcev je marsikdaj veliko bolj enolična kot pa prehrana ljudi, ki se prehranjujejo z rastlinskimi živili.

Rastlinska hrana

Rastlinska živila za boljše zdravje. Glavno vodilo za prehod na rastlinsko prehrano naj bo vaše zdravje. Številni ljudje se za spremembo načina prehranjevanja odločijo zaradi želje po izgubi odvečnih kilogramov, ker želijo ostati zdravi tudi v starosti, ker se jim pojavijo različne zdravstvene težave itd. In rastlinska prehrana vam je pri vsem tem lahko v veliko pomoč – če se ob tem seveda odpoveste uživanju tudi vse močno predelane hrane – četudi je rastlinskega izvora. Vaš jedilnik naj torej sestavljajo čim bolj naravna in nepredelana živila.

- Oglas -

Skrb za okolje. Ko ljudje razmišljajo o skrbi za okolje, to še vedno premalokrat povežejo tudi s svojo prehrano. Industrijska živinoreja je eden največjih onesnaževalcev okolja. Zato je zelo pomembno, da se trudimo karseda zmanjšati ogljični odtis – tudi to, da jemo čim manj živil živalskega izvora, je dober prispevek k temu. Potem pa svoje dodajo še manjša oziroma bolj smotrna poraba energije doma, uporaba naravi prijaznih prevoznih sredstev, ločevanje odpadkov, čim manjša potrošnja oziroma nakup stvari, ki jih resnično potrebujemo.

Ste vedeli, da intenzivna živinoreja prispeva skoraj 20 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov? Ali pa da za proizvodnjo kilograma govedine porabimo kar 4000 litrov vode?

Sočutje. Tudi sočutje do živali je zelo pomembno. Nedopustno je, da si še naprej zatiskamo oči in ostajamo brezbrižni ter tako podpiramo trpljenje nedolžnih živih bitij.

Korak za korakom do velikih sprememb

Vsaka pozitivna sprememba v pravo smer šteje. Pomembno je, da so spremembe zaveste, postopne in želene.

- Oglas -

Počasi zmanjšajte količino zaužitega mesa. Pri tem gre pravzaprav za več manjših korakov. Že če se enkrat na teden odpoveste uživanju mesa, boste naredili pomemben korak v pravo smer. Ni vam treba hiteti – spremembe prilagodite sebi in temu, koliko v nekem določenem trenutku zmorete. Poskušajte nova živila, odkrivajte neznane recepte … Videli boste, da se vam bo začel odpirati nov svet. Lahko najprej izločite rdeče meso, nato perutnino, potem tudi ribe in morske sadeže. Korak za korakom.

Omejite uživanje jajc. Ko enkrat ne boste več uživali nobene vrste mesa, lahko počasi razmišljate tudi o tem, da ne bi več uživali jajc.

Počasi prenehajte z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov. Ta korak je težak za veliko ljudi, saj je količin zaužitih mlečnih izdelkov v zahodnem svetu res velika. Ko vam bo težko, se ne ukvarjajte preveč s tem, česa ne morete jesti, ampak se raje osredotočite na to, kaj vse lahko.

Uživajte naravo, nepredelano hrano. To je od vsega skoraj najpomembnejše. Za večino ljudi, ki uživajo veliko vnaprej pripravljenih in močno predelanih živil, je lahko prehod na pravo hrano zelo zahteven. Veliko ljudi uživa premalo zelenjave – mnogi niti ne poznajo številnih vrst zelenjave ali pa niti ne vedo, kako jih pripraviti in uživati. Tudi tu velja, naj bo sprememba postopna in prilagojena vam.

Rastlinska prehrana omogoča resnično pester nabor živil. In pestra prehrana, ki temelji na naravnih in nepredelanih živilih, je tudi zdrava prehrana. Vendar pa pri vsem tem vedno poslušajte sebe – vi najbolje veste, kaj vaše telo potrebuje.

NAJNOVEJŠE