0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtDvignjene gredice - kakšen les uporabiti?

Dvignjene gredice – kakšen les uporabiti?

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni.

- Oglas -

Letos bi rada naredila eno večjo dvignjeno gredico, ki bi bila predvsem za buče in kumare, ker mi le-te zmeraj zasedejo večji del vrta. Zanima pa me, kakšen les je dobro uporabiti in s čim ga zaščititi (v mislih imam zaščito, ki ne bi škodila mojim pridelkom), greda bi bila tudi bolj v senčnem delu vrta (tam mi kumare in bučke najbolje uspevajo).

Hvala! N. B.

Spoštovani,

- Oglas -

ko govorimo o visokih gredah, imamo v mislih več možnosti.

Navadno zadostujejo že visoke grede. To so grede, ki jih z lopatanjem oblikujemo v dvignjene gredice, ki pa jih lahko tudi omejimo z raznimi naravnimi materiali, kot so kamenje ali manjši hlodi.

Za pripravo pravih visokih gred, potrebujemo višji okvir, ki ga, kot ste že sami napisali, postavimo iz lesenih desk, nekateri pa sicer uporabljajo tudi zidake, beton ali plastične panele. Ko izbiramo deske za pripravo okvirja, lahko uporabimo tudi stare omare. Le-tem izbijemo dno ter odstranimo vrata in tako dobimo pravšnji okvir za postavitev visokih gred. Glede lesa, ki je bolj ali manj uporaben, načeloma ni omejitev, znano je le, da so nekatere vrste lesa, kot je jelovina, ki je tudi najcenejša, na vremenske vplive bolj občutljive kot druge. Sicer pa priporočamo, da za ta namen izberete bolj trajne vrste lesa, kot so hrast, kostanj ali akacija.

Za premaz, ki ga uporabite, naj prav tako ne bi bilo ovir. Kot zagovorniki naravi prijaznega vrtnarjenja priporočamo le, da uporabite barve, ki so okolju prijazne. Zato izberite lazure za zaščito lesa ali temeljno barvo za les ter impregnacijski premaz na vodni osnovi. Premaze moramo čez leta obnavljati, saj lahko razpoke, ki nastanejo, povzročijo luščenje premaza in posledično večje občutljivosti lesa na vremenske razmere.

- Oglas -

Kar je najbolj pomembno, je priprava visoke gredi in dejstvo, da se korenine rastlin izogibajo trohnečim stvarem. Zato rastline sadimo ali sejemo nekoliko od roba visokih gred. Saj četudi boste les premazali z impregnacijskim sredstvom, bo ta z leti zaradi temperaturnih in drugih vremenskih sprememb začel trohneti.

.

NAJNOVEJŠE