0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJe naše telo zastrupljeno?

Je naše telo zastrupljeno?

MORDA VAS ZANIMA

Dandanes se ljudje težko izognemo vnosu škodljivih snovi v organizem, saj se ta proces odvija neprestano in dostikrat brez našega nadzora. Naše okolje je vedno bolj onesnaženo, hrana je ‘obogatena’ z različnimi škodljivimi dodatki: pesticidi, konzervansi, težkimi  kovinami, aditivi, hormoni … Svoj delež prispevajo še različni farmacevtski izdelki, čistila, kozmetika in podobni spremljevalci našega vsakdanjika.

- Oglas -

Naše telo morda vsakodnevno zastrupljamo

Naš organizem pa vse bolj ogrožajo tudi stres in škodljive razvade, na primer kajenje, nepravilna prehrana in premalo telesnega gibanja. Posledica vsega tega je, da se v telesu  postopoma nabira presežek tujih snovi, ksenobiotikov. Le-ti povzročajo povečano nastajanje prostih radikalov, ki lahko poškodujejo naše celice in tkiva ter tako porušijo ravnovesje v telesu. Človeški organizem se sicer nanje odziva z aktiviranjem obrambnega sistema z delovanjem antioksidantov (encimov, vitaminov, rudnin), vendar je ta sposobnost žal omejena.

Slabo počutje
Učinek razstrupljanja in prečiščevanja bomo ohranili, če bomo po njem nadaljevali z zdravim načinom življenja – z redno telesno dejavnostjo, ustrezno prehrano in sprostitvijo.

Ksenobiotiki se po nevtralizaciji v jetrih izločajo iz telesa prek kože, ledvic, pljuč in črevesja. Če je iz kakršnihkoli razlogov porušeno ravnovesje med količino škodljivih snovi v telesu in obrambnimi mehanizmi proti njim, se telo zasiči z odvečnimi snovmi, kar vodi v njihovo čezmerno skladiščenje in v poškodbo telesnih tkiv in organov, torej v bolezni. Te bolezni imenujemo posledične ali civilizacijske (bolezni srca in ožilja, rakasta obolenja, bolezni presnove, zvišan krvni tlak, debelost) in so v veliki meri posledica sodobnega načina življenja, kajti naš organizem se s svojim obrambnim sistemom ni sposoben prilagajati tako hitrim spremembam.

Post pod nadzorom

Strokovnjaki pravijo, da je za preprečevanje nastanka civilizacijskih bolezni potrebno okrepiti svoje zdravje, ‘zastrupljeno’ telo pa očistiti vsega balasta. “Na post in prečiščevanje lahko gledamo iz različnih zornih kotov. Moj pogled je s stališča zdravja. Poudarjam, da mora biti proces razstrupljanja s postenjem zasnovan s celostnim pristopom, ki združuje štiri osnovne postopke:

- Oglas -
  • post od trde hrane in prehransko prečiščevanje
  • razbremenjevanje telesa odvečnih snovi
  • krepitev obrambnega sistema pred škodljivimi dejavniki
  • sprostitev in odpravljanje stresa.

Pomemben je zdravniški nadzor, saj zagotavlja varen potek posta. Po številnih študijah lahko v štirinajstih dneh postenja izboljšamo stanje organizma vsaj za 10 odstotkov. Zniža se škodljivi LDL holesterol, znižuje se inzulinska neobčutljivost, dosežemo ravnovesje krvnega tlaka, telesno težo zmanjšamo predvsem na račun telesnih maščob, izboljšamo telesno zmogljivost in splošno dobro počutje. Velja pa opozorilo, da ga ne priporočamo doječim materam, nosečnicam, bolnikom z epilepsijo, posameznikom s srčnim spodbujevalcem in pri boleznih z zelo oslabljenim imunskim sistemom. Učinek razstrupljanja in prečiščevanja bo kratkotrajen, če bomo po njem nadaljevali s prejšnjim, nezdravim načinom življenja. Le z redno telesno dejavnostjo, ustrezno prehrano in sprostitvijo si bomo okrepili organizem. Laže bomo premagovali stresne položaje in se veselili življenja.” Pitje vode

Izguba teže ali ne

Da bi ljudem omogočili razstrupljanje in prečiščevanje organizma pod zdravniškim nadzorom in nadzorom prehranskih strokovnjakov, so se raznih programov razstrupljanja že lotili v nekaterih zdraviliščih in središčih. Ljudi je spodbujati k sprejemanju odgovornosti za svoje zdravje, pokažejo jim, kaj lahko sami naredijo za lastno zdravje in kako dobro se lahko počutijo. Po posvetu z zdravnikom najprej opravijo uvodne diagnostične preiskave. Z analizo telesnih tkiv (futrex) ugotovijo, kakšno je v telesu razmerje med maščobno in mišično maso ter vodo in izmerijo indeks telesne mase. V laboratoriju pregledajo stanje krvnih maščob in sladkorja ter izmerijo krvni tlak.

S testom kardiokros razkrijejo še splošno telesno pripravljenost in na osnovi vseh teh ugotovitev v sodelovanju s posameznikom zdravnik določi najprimernejšo obliko programa razstrupljanja. Prehransko razstrupljanje s postom lahko izvajamo v zelo strogi obliki, če želimo ob postu tudi hujšati, druga možnost pa je post brez večje izgube telesne teže. Za ljudi, ki imajo težave z želodcem, je mogoč tudi post s sluzastimi juhami in sirotko. Strokovnjakinja za prehrano Janja Strašek razloži osnovna načela postenja: “Poudarek programa je sadno-zelenjavni post, ki lahko traja od sedem do 14 dni. Med samim postom vnašamo le tekočino, ne pa tudi vlaknin – uživamo sveže sezonske sadne in zelenjavne sokove ter bazične juhe, s katerimi nevtraliziramo kislost organizma.

Poudarek je na biološki oziroma integrirani pridelavi zaužitih hranil. Hkrati je zelo pomembna tudi predhodna priprava na postne dni z razbremenilnimi dnevi pred postom in po njem, ko se telo znova privaja na trdo hrano. Vsak dan opuščamo določena živila in načine priprave jedi. Po postu od trde prehrane postopoma spet uvajamo določena živila po obratnem postopku kot pred postom, dokler ne preidemo na zdravo varovalno prehrano, ki je tudi način prehranjevanja, kot ga želimo uveljaviti.”

- Oglas -

Ne obupajmo

Drugi ali tretji dan postenja je za posameznike po izkušnjah terapevtov običajno najtežji. Takrat se lahko pojavi manjša kriza, ki se kaže v obliki glavobolov, slabosti, vrtoglavice, slabega zadaha, vendar so nanjo vsi, ki spremljajo gosta, že pripravljeni. V takih trenutkih je najpomembneje, da se posameznik pomiri, motivira in da ga nekdo spodbudi. Najkoristnejši je pogovor z zdravnikom, ki dodatno obrazloži potek dogajanja v telesu in razloge za določene odzive in tako pomaga, da kriza mine.

Sestavni del programa je tudi individualno določena telesna dejavnost (PACE, pilates, višinski trening, kardiokros). Z vadbo dosegamo pozitivne učinke na delovanje vseh izločilnih organov, saj z izboljšano prekrvitvijo okrepimo njihovo delovanje. Hkrati ustrezna vadba in hujšanje omogočita, da se znebimo maščobnega tkiva, v katerem se največkrat nalagajo presežki škodljivih ksenobiotikov. Pri programu razstrupljanja s prehranskim postom je za posameznika pomembna tudi skrb za duševno plat. Na bolj prijetno počutje in ugodje lahko vplivajo sprostitvene masaže s posebnimi hladno stiskanimi eteričnimi olji, ki ublažijo stresni odziv, pa tudi druge posebne oblike nege telesa. Grozdje

Kaj pa doma?

Navedeni program razstrupljanja je za posameznika priporočljiv enkrat, največ dvakrat na leto. Če nimamo možnosti, da se ga lotimo v zdravilišču, lahko njegove najpomembnejše poudarke večkrat med letom izvajamo tudi sami doma. Post v lastni režiji naj poteka le dva do tri dni. Daljši post pa izvajamo le pod zdravniškim nadzorom, pri čemer lahko za pomoč prosimo tudi svojega zdravnika. V dnevih, ko se postimo, si pripravljamo sveže sokove iz različnega, najbolje sezonskega sadja in zelenjave, trenutno so to lahko jabolka, agrumi, zelje in podobno, ter bistre juhe. Za ta namen so primerni tudi dnevi, ko poleg sokov uživamo eno vrsto sadja (na primer grozdje, lubenice), ki spodbujajo očiščevalni učinek. Sokove iztisnemo sami, saj za prečiščevanje telesa nikakor niso primerni industrijsko pripravljeni sokovi. Ob postu obvezno spijemo najmanj dva do tri litre tekočine, najbolje v obliki zeliščnih čajev.

Napačno je razmišljanje, da je zaradi manjšega vnosa kalorij potrebno popolno mirovanje. Velja ravno nasprotno, tudi ob postu je toplo priporočljiva telesna dejavnost, ki pa mora biti zmerna. Za uspešnejše prečiščevanje lahko opravimo tudi klistiranje ali pa prebavo pospešimo s pitjem mineralne vode Donat. Na tešče jo spijemo nekaj decilitrov. Taki sadno-zelenjavni čistilni dnevi bodo naš organizem razbremenili in nam dali nov zagon. Bolje se bomo počutili tudi zato, ker smo storili nekaj zase, za svoje telo in dušo, za splošno dobro počutje in seveda za zdravje!

Okrepimo se

Na učinkovitost obrambnega sistema pred škodljivimi dejavniki lahko sami odločilno vplivamo in s tem preprečimo nastanek mnogih posledičnih bolezni. Temeljna načela so:

  • zmanjšanje vnosa škodljivih snovi s hrano, vodo in z zrakom ter prek kože
  • stalna krepitev delovanja obrambnega sistema pred škodljivimi snovmi
  • spodbujanje odstranjevanja odvečnih snovi iz telesa
  • obnovljanje porušenega ravnovesja hormonskega sistema in vegetativnega živčevja.

Metode razstrupljanja

Da bi pospešili izločanje škodljivih snovi iz telesa, se v programih razstrupljanja uvajajo različne dodatne metode: KOLONHIDROTERAPIJA. Z očiščenjem debelega črevesa s pomočjo tople vode se znebimo različnih naplastitev črevesne stene, ki onemogočajo vsrkanje (absorbcijo) hranilnih snovi, in tako izboljšamo delovanje prebavil. ELEKTROLIZNO RAZSTRUPLJANJE. S pomočjo ustvarjenega elektromagnetnega polja se vzpostavi povezava s celično tekočino. Tako lahko aktiviramo strupe in omogočimo, da jih izločilni organi lahko nevtralizirajo in izločijo. CELIČNA BIOSTIMULACIJA. Organizem izdatno krepimo z meglico razpršenih mikromolekul biološko aktivnih snovi (vitamini, rudnine, encimi), ki prehajajo v telo prek kože in dihal. VIŠINSKA VADBA. Višinski trening omogoča krepitev celičnega oksidacijskega sistema prek simulacije telesne vadbe v pogojih na nadmorski višini nad 3.000 metri. S prilagoditvijo organizma na zmanjšano količino kisika pri višinski vadbi dosežemo dosti boljše izgorevanje, kot je tisto pri običajnih pogojih. Prekrvljenost mišic se poveča, kar omogoči boljšo presnovo, ustvarja se manj prostih radikalov. V takšnih pogojih nastaja manj škodljivih snovi, ki lahko poškodujejo mišice, posledično pa lahko telo prenaša večji napor, kot bi ga sicer.

Polona Bradač, Zdravje

.

NAJNOVEJŠE