0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRezervirajmo si jabolčni dan

Rezervirajmo si jabolčni dan

MORDA VAS ZANIMA

Slovenci pojemo na teden povprečno dva do tri jabolka oziroma 30 do 40 kilogramov na leto. Veliko premalo, če pomislimo na vse njegove prednosti pri ohranjanju našega zdravja, vitkosti in lepote. Jabolko je odlično tudi za razstrupljanje in čiščenje organizma. Prav nič narobe ne bi bilo, če bi si en dan v tednu privoščili dieto s tem odličnim zdravilnim sadežem, ki nas nahrani in hkrati ne redi.

- Oglas -
Jabolka

V Sloveniji pridelamo dovolj kakovostnih jabolk, zato je skrajni čas, da jih začnemo bolj redno uživati in bolj ceniti. V zrelem sadežu je veliko vitaminov A, B in C, mineralov (predvsem cinka), balastnih snovi (topni lignin in netopna celuloza), čreslovin, sladkorja, organskih kislin in 85 odstotkov vode.

Po mnenju strokovnjakov za prehrano je najbolje uživati jabolko ob koncu obroka (namesto posladka), pol do eno uro pred obrokom, pa tudi med samimi obroki, zlasti pri hujšanju. V času, ko si običajno privoščimo dopoldansko ali popoldansko malico, večerni prigrizek ob televizorju ali kaj podobnega, lahko močan občutek lakote premagamo oziroma potešimo prav z jabolkom.

Zaradi izvrstnega okusa ga je mogoče kombinirati tudi z ostalim sadjem in zelenjavo ter z drugimi jedmi (slanimi in sladkimi). Ker vsebuje veliko pektina in celuloze, ugodno deluje na prebavila, krepi peristaltiko in zavira vsrkavanje hranilnih snovi. Kot sadež z obilico pektinov je primeren tudi za sladkorne bolnike in tiste, ki imajo povišane krvne lipide.

- Oglas -

Zdravilo za vse

Zaprtje

Jabolko je najboljše naravno zdravilo za uravnavanje iztrebljanja pri zaprtju. Zelo pomaga, če vsak dan na tešče zaužijemo enega do dva sadeža. Namesto svežega jabolka lahko uživamo tudi posušene jabolčne krhlje, namočene v vodi (z vodo vred).

Driska

Ponudimo sveža nastrgana jabolka, ki že nekoliko porjavijo (oksidirajo). Celo pri hudih oblikah driske, pri paratifusu, griži, je po uživanju svežih naribanih jabolk moč opaziti zmanjšanje sluzi in krvi v blatu.

Črevesno vnetje

Zaradi vsebnosti vitamina C in sadnih kislin, jabolka služijo za razkuževanje črevesja, krepijo njegovo sluznico (razbremenijo presnovo), vsebujejo veliko kalija, cinka …

Nabiranje jabolk

Sladkorna bolezen

Zrela jabolka vsebujejo fruktozo, sladkor, ki ga lahko celice vsrkajo brez uporabe inzulina.

Povečani krvni lipidi

Pektin kot pomembna sestavina jabolk vpliva na znižanje nevarnega LDL holesterola in na hkratno zvišanje ‘dobrega’ HDL holesterola. Snovi v sadežu vplivajo tudi na encime maščobnega tkiva in vzpodbujajo razgradnjo odvečnih maščob v organizmu, s tem pa preprečujejo previsoko raven trigliceridov v krvi.

- Oglas -

Gube

Jabolko vsebuje tudi polifenole, ki kot antioksidanti blokirajo proste radikale, sovražnike gladke in napete kože, in to predvsem pri kadilkah in kadilcih.

Uživanje jabolk priporočamo tudi pri pomanjkanju cinka v organizmu, pri psihični in telesni preobremenjenosti, stresu, protinu, revmatizmu, bolezni jeter in ledvic, pri težavah z mokrenjem, pri edemih, visokem krvnem tlaku, migreni … Ljudska medicina priporoča uporabo obkladkov z jabolčnim kisom pri vnetjih in udarninah, kakor tudi za nižanje vročine.

Jabolko sodi v makrobiotiki med ‘jin’ živila, torej nevtralizira škodljivo kislost v organizmu in tako preprečuje degeneracijo in staranje. Pri uživanju jabolk le redkokdaj zasledimo alergični odziv organizma.

Jabolko koristi tudi koži – preprečuje nastajanje gub in pokanje kapilar, lasem vrača jakost, svežino, lesk, vitalnost in pospešuje njihovo rast. Nohtom povečuje prožnost in odpornost, preprečuje krhkost, pokanje, cefranje in lomljenje. Jabolka so tudi v kulinariki izredno uporabna.

Jabolčna juhaJabolčna juha

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g jabolk
  • vaniljina palčka
  • neškropljena pomaranča
  • 500 ml jabolčnega soka
  • 250 ml belega vina
  • 50 do 100 g sladkorja ( lahko zamenjamo s katerim izmed naravnih sladil)

Jabolka olupimo in odstranimo peščišče. Potem jih narežemo na tanke obročke. Vaniljino palčko oplaknemo pod hladno vodo in po dolgem razrežemo. Pomarančo dobro operemo, obrišemo in polovico lupine naribamo. V lonec nalijemo jabolčni sok, vino in 250 mililitrov vode, dodamo vaniljino palčko, pomarančno lupino in po okusu sladkor ter zavremo. Dodamo jabolka in kuhamo vse skupaj tri minute. Juhi primešamo pomarančni sok. Juho lahko ponudimo toplo ali hladno.

arhiv Zdravja

.

NAJNOVEJŠE