DomovZdravje & prehranaSte vedeli, da je krompir strupena rastlina?

Ste vedeli, da je krompir strupena rastlina?

Krompir spada med najbolj priljubljena ลพivila na svetu, pridelajo ga pribliลพno 300 milijonov ton na leto. Teลพko je verjeti, da krompir kot pripadnika rodu razhudnikov (Solanum) pravzaprav lahko uvrstimo med strupene rastline. Zdravju so lahko ลกkodljivi predvsem kaleฤi gomolji, v katerih nastaja alkaloid solanin.

O strupenosti rodu Solanum v literaturi ne preberemo prav veliko. V nasprotju s sorodnicami iz rodov Atropa, Brugmansia in Datura nekatere rastline iz rodu razhudnikov zelo dobro poznamo, jih uporabljamo v prehrani in le redko pomislimo, da so morda celo strupene. Razhudniki ne vsebujejo atropina in skopolamina, zato jih ljudje ne morejo zlorabljati v โ€˜rekreativneโ€™ namene, kot takลกno rabo ciniฤno poimenujejo Ameriฤani. Spojina, ki je vzrok za obฤasne zastrupitve in tudi zato, da pri nekaterih vrstah razhudnikov uลพivamo le nekatere rastlinske dele (plodove, gomolje), so steroidni alkaloidi.

V nekaterih vrstah nastopajo spojine, kot sta soladulcidin in tomatidin, v drugih pa solanin. Zanimivo je, da se vsebnost strupenih snovi med rastjo in dozorevanjem plodov v rastlinah lahko zelo spreminja. Za paradiลพnik (Lycopersicon lycopersicum), ki sicer spada v drug rod, vendar pa ลกe vedno v druลพino razhudnikovk, je znaฤilno, da so nezreli plodovi neuลพitni, v zrelih pa ni veฤ sledov o alkaloidih! To je tudi razlog, da take uporabljamo v prehrani. V Juลพni Ameriki uลพivajo tudi plodove vrste Solanum melongena, pa tudi nekaterih drugih vrst tega rodu. Nekateri avtorji trdijo, da naj bi naฤeloma zreli plodovi ne vsebovali alkaloidov, ลพal pa to ne drลพi.

Strupen krompir

Nevarno kaljenje

Pojasnimo, kako je s krompirjem. V kuhinji velja, da postan krompir ni zdrav, a pravega vzroka za takลกno prepriฤanje ni. Solanina v gomoljih praviloma skoraj ni. ล krob pa predstavlja enega bistvenih virov ogljikovih hidratov v prehrani. Uลพivanje postanega krompirja nas torej ne bo ugonobilo.

Vsebnost alkaloida solanina je v posameznih delih krompirja razliฤna. Najveฤ ga vsebujejo kali, med 200 in 1700 miligrami na 100 gramov, sledijo cvetovi (220 do 570 miligramov na 100 gramov), v plodovih in zelenih delih (stebla listi) pa ga je do 100 miligramov na 100 gramov. Tudi v gomoljih ga je lahko med 1 in 15 miligramov na 100 gramov. ฤŒe so gomolji nepravilno skladiลกฤeni in izpostavljeni svetlobi, se lahko vsebnost solanina poveฤa tudi do strupenega odmerka (okrog 35 miligramov na sto gramov). Nekateri avtorji navajajo, da akutno zastrupitev pri odraslem ฤloveku lahko povzroฤi ลพe 20 do 25 miligramov solanina. Pomembno je vedeti, da v kaleฤih gomoljih pride do moฤne proizvodnje solanina, zato so lahko zdravju ลกkodljivi. Vฤasih imajo takลกni gomolji grenak okus, vendar ne vedno. Olupljeni in kuhani so manj ลกkodljivi, saj z lupljenjem in odlivanjem vode, v kateri smo jih kuhali, odstranimo veฤino alkaloidov. Uลพivanje kaleฤih gomoljev seveda odsvetujemo. Zastrupitve s krompirjem so pri ljudeh znane predvsem zaradi uลพivanja ozelenelih in kaleฤih gomoljev. Pogosto se tudi zgodi, da do zastrupitve pride zaradi bakterijske okuลพbe (s salmonelo) ali okuลพbe z mikotoksini (zaradi plesni). Znaki so podobni, zato je vฤasih nejasno, kaj je pravzaprav povzroฤilo zastrupitev.

Grenkoslad

Rastlini, ki vsebujeta sorodne alkaloide in rasteta v Sloveniji, sta ลกe grenkoslad (Solanum dulcamara) in pasje zeliลกฤe (Solanum nigrum). Grenkoslad je polgrm, katerega steblo je plezajoฤe in lahko doseลพe viลกino do dveh metrov. Ima rdeฤe plodove (jagode), ki so na enem delu nekoliko zaลกiljene. V starejลกih virih so omenjeni primeri, ko naj bi 10 jagod umorilo enajstletnega deฤka, peลกฤica jagod v drugem primeru pa ลกtiriletnega fantiฤa. Po drugi plati pa so v 23 letih v centru za zastrupitve v Berlinu zdravili 137 primerov zastrupitve s plodovi grenkoslada. Od teh je bilo le 13 primerov takลกnih, kjer so se pojavili znaki zastrupitve โ€“ v glavnem bruhanje in boleฤine v ลพelodcu. Zanimivo je tudi, da se v Evropi pojavljata dva tipa grenkoslada, glede na strupene alkaloide: zahodnoevropski, ki vsebuje tomatidenol, in pa vzhodnoevropski, ki vsebuje soladulcidin.

Glede na podatke so zastrupitve priฤakovane po zauลพitju 10 jagod, smrtni odmerek pa naj bi bilo kar 200 jagod grenkoslada. Podatka sta seveda relativna, vse je odvisno od zrelosti, vsebnosti alkaloidov v rastlini, telesne mase zastrupljenega in tega, kako hitro pride do bruhanja, ki odstrani strupeno vsebino iz ลพelodca. Znaฤilnost zastrupitve je tudi, da alkaloidi solaninskega tipa moฤno vzdraลพijo sluznico prebavnega trakta in tako tudi poveฤajo prehod strupa v kri.
Druga zanimiva rastlina iz tega rodu je pasje zeliลกฤe, o katerem pa bomo veฤ zapisali v naslednji ลกtevilki Zdravja.

Krompir

Znaki zastrupitve z razhudniki

Simptomi, ki se pojavijo ลกtiri do 19 ur po zauลพitju rastline z alkaloidi:

  • pekoฤ obฤutek v ลพrelu
  • glavobol
  • utrujenost
  • slabost
  • bruhanje
  • boleฤine v trebuhu
  • moฤna driska
  • tudi poviลกana temperatura in motnje krvnega obtoka

Pri hujลกih zastrupitvah lahko draลพenje na bruhanje in driska trajata od tri do ลกest dni! Spremljajo ju znaki, kot so omotica, obฤutek strahu, teลพave z dihanjem in motnje srฤnega ritma, opisujejo tudi motnje vida in krฤe. Smrtni primeri zaradi zastrupitve s solaninskimi alkaloidi so zelo redki.

Preberite si tudi, kakลกne so posledice zastrupitve s hrano.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E