Cink je element, ki ga potrebujejo vse naลกe celice in ga imamo v telesu nekje 2 grama, od tega se gaย 70 % nahaja v kosteh, koลพi, laseh, miลกicah, ledvicah, jetrih, trebuลกni slinavki, oฤeh in v prostati.
Presnova cinka je poฤasna, saj telo ne vsebuje velike zaloge, ki bi jo lahko uporabilo ob pomanjkanju, zato je potreben stalen zadosten vnos s hrano. Raziskave v kaลพejo, da 43 % moลกkih in pa 45 % ลพensk, starih med 19. in 50. letom starosti, s hrano ne dobi dovolj cinka. Pri otrocih, je bil odstotek ลกe veฤji โ kar 89 %. Med starejลกimi osebami pa cinka primanjkuje 62 % populacije.
Z zelo majhnim dodajanjem cinkovih dopolnil k prehrani ali z uลพivanjem ลพivil, ki so bogata s cinkom lahko zelo zmanjลกamo bolezni kot so driska, pljuฤnica ali malarija v deลพelah v razvoju. Cink lahko okrepi imunski sistem in s tem prepreฤi kar do 38 odstotkov napadov driske in za 45 odstotkov zmanjลกa ลกtevilo akutnih respiratornih okuลพb in za 35 odstotkov malarije.
Vkljuฤite cink v svoj jedilnik
Ko iลกฤete ลพivila, bogata s cinkom, se osredotoฤite ลพivila, bogata z beljakovinami. ลฝivila z visoko vsebnostjo cinka so tudi stroฤnice (fiลพol), oreลกฤki ali pลกeniฤni kalฤki.
Zajtrk:
mleko, kruh iz polnovredne moke, peฤeno ali kuhano jajce, ฤaj z medom, rลพen kruh, paradiลพnik, sirni namaz
Malica:
sestavljena solata: fiลพol, zelena solata, pลกeniฤni kalฤki, brazilski oreลกฤek, sir, koลกฤek kruha iz polnovredne moke, potica z oreลกฤki, jogurt
Kosilo:
kremna juha iz stroฤnic, govedina na zelenjavni posteljici, duลกen riลพ (neoluลกฤeni in divji riลพ), solata, mandljeva torta, gobova juha z ajdovo kaลกo, s sirom, duลกeno rdeฤe zelje, sladoled z leลกniki
Popoldanska malica:
jogurt, meลกanica kosmiฤev z leลกniki, orehi in suhim sadjem, koruzna ลพemlja z leลกniki, jabolko
Veฤerja:
krompir v oblicah, motovilec v solati, ajdovi ลพganci