Ko primanjkuje cinka

  Cink je element, ki ga potrebujejo vse naše celice in ga imamo v telesu nekje 2 grama, od tega se ga  70 % nahaja v kosteh, koži, laseh, mišicah, ledvicah, jetrih, trebušni slinavki, očeh in v prostati.

  Presnova cinka je počasna, saj telo ne vsebuje velike zaloge, ki bi jo lahko uporabilo ob pomanjkanju, zato je potreben stalen zadosten vnos s hrano. Raziskave v kažejo, da 43 % moških in pa 45 % žensk, starih med 19. in 50. letom starosti, s hrano ne dobi dovolj cinka. Pri otrocih, je bil odstotek še večji – kar 89 %. Med starejšimi osebami pa cinka primanjkuje 62 % populacije.

  Stročnice
  Stročnice so dober vir cinka

  Z zelo majhnim dodajanjem cinkovih dopolnil k prehrani ali z uživanjem živil, ki so bogata s cinkom lahko zelo zmanjšamo bolezni kot so driska, pljučnica ali malarija v deželah v razvoju. Cink lahko okrepi imunski sistem in s tem prepreči kar do 38 odstotkov napadov driske in za 45 odstotkov zmanjša število akutnih respiratornih okužb in za 35 odstotkov malarije.

  Vključite cink v svoj jedilnik

  Ko iščete živila, bogata s cinkom, se osredotočite živila, bogata z beljakovinami. Živila z visoko vsebnostjo cinka so tudi stročnice (fižol), oreščki ali pšenični kalčki.

  Zajtrk:
  mleko, kruh iz polnovredne moke, pečeno ali kuhano jajce, čaj z medom, ržen kruh, paradižnik, sirni namaz

  Malica:
  sestavljena solata: fižol, zelena solata, pšenični kalčki, brazilski orešček, sir, košček kruha iz polnovredne moke, potica z oreščki, jogurt

  Kosilo:
  kremna juha iz stročnic, govedina na zelenjavni posteljici, dušen riž (neoluščeni in divji riž), solata, mandljeva torta, gobova juha z ajdovo kašo, s sirom, dušeno rdeče zelje, sladoled z lešniki

  Popoldanska malica:
  jogurt, mešanica kosmičev z lešniki, orehi in suhim sadjem, koruzna žemlja z lešniki, jabolko

  PREBERITE TUDI:  Jutranje navade za uspešen dan

  Večerja:
  krompir v oblicah, motovilec v solati, ajdovi žganci

  Povejte svoje mnenje - kometirajte