Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Raziskovalci so ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19.

Najboljši prijatelji za vaše astrološko znamenje

Ali se vedno spoprijateljite z »napačnimi osebami«, ki nimajo najboljšega vpliva na vas? Prav tisto, kar vas je pri določeni osebi pritegnilo, lahko postopoma postane zelo problematično in celo uničujoče.
Zdravje & prehranaVam primanjkuje cinka?

Vam primanjkuje cinka?

MORDA VAS ZANIMA

Cink je prisoten v čisto vsakem tkivu, organu in tekočini našega telesa. Pravzaprav je prisoten v čisto vsaki telesni celici. Ta mineral igra izjemno pomembno vlogo pri imunosti, sintezi DNK, rasti in razvoju. Ker naše telo za shranjevanje cinka nima določenega nobenega posebnega prostora, ga moramo uživati prav vsak dan.

- Oglas -

V naših telesnih organih, tkivih, tekočinah in izločkih je razporejenega približno od 1,5 do 2,5 grama cinka. Ta mineral je ključen za delovanje približno 100 encimov, ki sodelujejo v različnih procesih v našem telesu.

Cink na primer v otroštvu igra ključno vlogo pri rasti, še posebej pa je pomemben za nastajanje zdrave sperme. Prav tako pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema, sodeluje pri celjenju ran, pomaga pa tudi razstrupljati škodljive kovine, kot sta kadmij in svinec. Cink veliko pripomore tudi k dobremu vidu, vohu in okusu, sodeluje pa tudi pri sproščanju inzulina.

Absorpcijo cinka izboljšamo z zadostnim vnosom beljakovin v prehrani. Po drugi strani pa njegovo absorpcijo zavirajo vlaknine v žitih, fitati v stročnicah in špinači, prav tako pa tudi prevelike količine fosforja. Raven cinka v telesu zniža tudi jemanje oralne kontracepcije.

Semena črnega sezama
Sezamova semena so dober vir cinka.

Kako cink vpliva na naše zdravje

Akne

Nekaterim ljudem, ki imajo težave z aknami, primanjkuje cinka. K izboljšanju vnetih aken pomaga jemanje cinka v obliki prehranskega dopolnila.

Cink za zdravo prostato in spermo

- Oglas -

Cink lahko pomaga tudi pri benigni hiperplazmiji prostate, za katero je značilno pogosto tiščanje na vodo. Skrb za dovolj cinka moškim pomaga tudi pri večji plodnosti, saj vpliva na zdravo spermo.

Pomoč pri ekcemih

Tudi ekcemi so znak pomanjkanja cinka v telesu. Z rednim jemanjem cinka v obliki prehranskega dopolnila lahko stanje izboljšamo že v nekaj tednih.

Hitrejše celjenje ran

Ali opažate, da se vam rane celijo dlje kot običajno? Tudi to je lahko pogosto posledica pomanjkanja cinka v prehrani.

Cink za boljše delovanje imunskega sistema

Pomanjkanje cinka med drugim močno oslabi tudi naš imunski sistem. Naše telo cink potrebuje za aktivacijo T celic, zaradi njegovega pomanjkanja pa smo zato bolj dovzetni za različna virusna obolenja. Raziskave kažejo, da lahko strogi vegetarijanci pogosto trpijo zaradi pomanjkanja tega minerala, saj z večjo količino žit in stročnic zaužijejo tudi več fitinske kisline, ki poslabša absorpcijo cinka.

Po besedah strokovnjakov z Inštituta Linus Pauling v Oregonu je od cinka odvisno delovanje skoraj 100 različnih encimov. Od cinka sta odvisni tudi struktura in delovanje celičnih membran. Izguba cinka torej poveča možnost za oksidativne poškodbe, zaradi česar se poslabša delovanje celic.

Cink naj bi pozitivno vplival tudi na povečano produkcijo limfocitov, zaradi česar se posledično zmanjša možnost za bakterijske okužbe. Z večjim vnosom cinka tako lahko preprečite različna obolenja ali pa skrajšate njihovo trajanje.

Kako lahko opazimo pomanjkanje cinka

Zgoraj smo že opisali nekaj težav, ki se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja cinka v telesu, znižana raven tega minerala pa lahko povzroči še zaostanek v rasti, pozno puberteto, suho in grobo kožo, pogoste in ponavljajoče se okužbe, izgubo teka, izgubo okusa, drisko, slabši vid in voh, slabo koncentracijo, počasno rast las in nohtov ter pomanjkanje energije.

Če vam primanjkuje cinka, dajte prednost uživanju ostrig, pšeničnih kalčkov, jeter, bučnih semen, puste govedine, rakcev, sardin, lososa, špinače, indijskih oreščkov, fižola, sezama in kakava.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×