0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVam primanjkuje cinka?

Vam primanjkuje cinka?

MORDA VAS ZANIMA

Cink je prisoten v čisto vsakem tkivu, organu in tekočini našega telesa. Pravzaprav je prisoten v čisto vsaki telesni celici. Ta mineral igra izjemno pomembno vlogo pri imunosti, sintezi DNK, rasti in razvoju. Ker naše telo za shranjevanje cinka nima določenega nobenega posebnega prostora, ga moramo uživati prav vsak dan.

- Oglas -

V naših telesnih organih, tkivih, tekočinah in izločkih je razporejenega približno od 1,5 do 2,5 grama cinka. Ta mineral je ključen za delovanje približno 100 encimov, ki sodelujejo v različnih procesih v našem telesu.

Cink na primer v otroštvu igra ključno vlogo pri rasti, še posebej pa je pomemben za nastajanje zdrave sperme. Prav tako pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema, sodeluje pri celjenju ran, pomaga pa tudi razstrupljati škodljive kovine, kot sta kadmij in svinec. Cink veliko pripomore tudi k dobremu vidu, vohu in okusu, sodeluje pa tudi pri sproščanju inzulina.

Absorpcijo cinka izboljšamo z zadostnim vnosom beljakovin v prehrani. Po drugi strani pa njegovo absorpcijo zavirajo vlaknine v žitih, fitati v stročnicah in špinači, prav tako pa tudi prevelike količine fosforja. Raven cinka v telesu zniža tudi jemanje oralne kontracepcije.

- Oglas -
Semena črnega sezama
Sezamova semena so dober vir cinka.

Kako cink vpliva na naše zdravje

Akne

Nekaterim ljudem, ki imajo težave z aknami, primanjkuje cinka. K izboljšanju vnetih aken pomaga jemanje cinka v obliki prehranskega dopolnila.

Cink za zdravo prostato in spermo

Cink lahko pomaga tudi pri benigni hiperplazmiji prostate, za katero je značilno pogosto tiščanje na vodo. Skrb za dovolj cinka moškim pomaga tudi pri večji plodnosti, saj vpliva na zdravo spermo.

Pomoč pri ekcemih

Tudi ekcemi so znak pomanjkanja cinka v telesu. Z rednim jemanjem cinka v obliki prehranskega dopolnila lahko stanje izboljšamo že v nekaj tednih.

Hitrejše celjenje ran

Ali opažate, da se vam rane celijo dlje kot običajno? Tudi to je lahko pogosto posledica pomanjkanja cinka v prehrani.

- Oglas -

Cink za boljše delovanje imunskega sistema

Pomanjkanje cinka med drugim močno oslabi tudi naš imunski sistem. Naše telo cink potrebuje za aktivacijo T celic, zaradi njegovega pomanjkanja pa smo zato bolj dovzetni za različna virusna obolenja. Raziskave kažejo, da lahko strogi vegetarijanci pogosto trpijo zaradi pomanjkanja tega minerala, saj z večjo količino žit in stročnic zaužijejo tudi več fitinske kisline, ki poslabša absorpcijo cinka.

Po besedah strokovnjakov z Inštituta Linus Pauling v Oregonu je od cinka odvisno delovanje skoraj 100 različnih encimov. Od cinka sta odvisni tudi struktura in delovanje celičnih membran. Izguba cinka torej poveča možnost za oksidativne poškodbe, zaradi česar se poslabša delovanje celic.

Cink naj bi pozitivno vplival tudi na povečano produkcijo limfocitov, zaradi česar se posledično zmanjša možnost za bakterijske okužbe. Z večjim vnosom cinka tako lahko preprečite različna obolenja ali pa skrajšate njihovo trajanje.

Kako lahko opazimo pomanjkanje cinka

Zgoraj smo že opisali nekaj težav, ki se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja cinka v telesu, znižana raven tega minerala pa lahko povzroči še zaostanek v rasti, pozno puberteto, suho in grobo kožo, pogoste in ponavljajoče se okužbe, izgubo teka, izgubo okusa, drisko, slabši vid in voh, slabo koncentracijo, počasno rast las in nohtov ter pomanjkanje energije.

Če vam primanjkuje cinka, dajte prednost uživanju ostrig, pšeničnih kalčkov, jeter, bučnih semen, puste govedine, rakcev, sardin, lososa, špinače, indijskih oreščkov, fižola, sezama in kakava.

.

NAJNOVEJŠE