Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Zdravje & prehranaSpoznajte zdravilne učinke fitokemikalij

Spoznajte zdravilne učinke fitokemikalij

MORDA VAS ZANIMA

Različne fitokemikalije tako delujejo antioksidativno, protirakavo, protivnetno, protibakterijsko, protivirusno, protiglivično. Ne moremo dovolj poudariti, kako zelo pomembno je uživanje veliko sveže zelenjave. Rastlinska hrana izjemno pozitivno vpliva na naše zdravje, za kar so do neke določene mere odgovore tudi fitokemikalije, ki jih vsebujejo rastline. Poleg tega uravnavajo raven holesterola v krvi, preprečujejo hormonske motnje, skrbijo za krepak imunski sistem ter uravnavajo bakterijsko floro.

- Oglas -

fitokemikalije

Kaj so sploh fitokemikalije

Fitokemikalije rastlinam dajejo določeno barvo in okus. Gre za bioaktivne sestavine, do danes pa so jih raziskovalci odkrili že več kot 12.000. Že ena sama rastlina tako lahko vsebuje na stotine različnih vrst fitokemikalij.

Fitokemikalije so odgovorne za rast in preživetje rastlin – odganjajo plenilce, viruse in bakterije, rastline ščitijo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, s privlačno barvo in vonjem pa na rastline vabijo ptice in žuželke, ki poskrbijo za oprašitev in raznašanje semen.

Fitokemikalije so drugačne od sicer dobro znanih mikro in makro hranil (ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vlaknin ter vitaminov in mineralov), saj jih opisujemo kar kot nehranila. Trenutno še ni dokazov za to, da so fitokemikalije nujno potrebne za življenje, vendar bodo nadaljnje raziskave zagotovo prinesle nova spoznanja tudi na tem področju. Raziskovanje fitokemikalij je v tem času v velikem razmahu, predvsem pomembno je to, da zdaj raziskovalci že raziskujejo, kako se fitokemikalije odzivajo v našem telesu.

Nekaj besed o antioksidantih

- Oglas -

Pozitivne učinke fitokemikalij lahko v veliki meri pripišemo njihovemu vplivu na encime, vendar pa fitokemikalije delujejo tudi kot antioksidanti. Antioksidanti nas ščitijo pred različnimi učinki oksidacije. Ko vdihavamo zrak, v našem telesu namreč potekajo oksidacijski procesi – naše telo bi zarjavelo, podobno kot zarjavi žebelj, ki ga napade rja, če ne bi bilo antioksidantov, ki nam zagotavljajo ustrezno zaščito.

Kako delujejo prosti radikali

Čisto vsaka naša celica za proizvodnjo energije uporablja kisik. Gre za normalni del presnove, vendar lahko med temi procesi nastajajo močno neobstojne molekule, ki jih imenujemo prosti radikali. Tako zelo neobstojni so zato, ker jim manjka elektron, vendar pa znajo ta manjkajoči elektron zelo spretno ukrasti kje drugje (na primer v telesnih celicah). Tako si ponovno povrnejo obstojnost. Vendar to njihovo delovanje lahko poškoduje telesne celice in spodbudi nastanek novih prostih radikalov. Verižna reakcija je torej neizogibna.

Antioksidanti nam pri vsem tem pomagajo zato, ker lahko oddajo enega od svojih elektronov ter tako nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, posledično pa preprečijo poškodbe celic ter ustavijo prej omenjeno verižno reakcijo.

Celice imunskega sistema namerno ustvarjajo proste radikale, saj z njimi uničujejo bakterije in viruse, ki napadajo naše telo. Ker smo podvrženi vse večjemu onesnaženju, UV-sevanju, kajenju in stresu, v našem telesu nastaja vedno več prostih radikalov. Naše telo sicer proizvaja antioksidante, vendar pa lahko do velike škode pride takrat, ko nas napade preveč prostih radikalov – temu pravimo oksidativni stres.

Z oksidativnim stresom je na primer povezano prezgodnje staranje in številne kronične bolezni, na primer rak, srčno-žilne bolezni, revmatoidni artritis in Alzheimerjeva bolezen.

Antioksidanti v našem telesu uravnavajo raven holesterola v krvi, preprečujejo nastanek krvnih strdkov, preprečujejo poškodbe DNK, skrbijo za splošno boljšo odpornost, preprečujejo vnetne procese v telesu itd. Naše telo z leti lahko samo proizvaja vse manj antioksidantov, zato je zelo pomembno, da vse življenje skrbimo za uživanje raznovrstne in čim bolj nepredelane hrane.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×