0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaV kuhinji lahko veliko privarčujete

V kuhinji lahko veliko privarčujete

MORDA VAS ZANIMA

Zelo pomembno je, da spremljamo, koliko energije porabimo, sicer v nasprotnem primeru stroški samo rastejo in rastejo in jim kar ni videti konca. S tem, ko nad porabo energije prevzamemo nadzor, se bo to dolgoročno poznalo tudi na naši denarnici. Tokrat vam ponujamo nekaj nasvetov, kako zmanjšati porabo energije v kuhinji.

- Oglas -

Varčevanje v kuhinji

Hladilnik in zamrzovalna omara

 • Redno čistite zamrzovalnik. Če vaš zamrzovalnik še nima sistema za samodejno čiščenje, ga morate sami redno odtaljevati in čistiti. Dodatna plast ledu v hladilniku namreč precej poveča porabo električne energije. Najbolje je, če se odtaljevanja lotite v hladnejšem delu leta, ko lahko vsa živila shranite kam na hladno.
 • Preden hrano shranite v hladilnik, jo dobro ohladite. Priporočamo vam, da hrano, ki jo nameravate shraniti v hladilnik ali zamrzovalnik, prej dobro ohladite.
 • Zelo pomembno je, kje stoji hladilnik ali zamrzovalnik. Hladilnik ali zamrzovalnik ne sme nikoli stati poleg naprav, ki oddajajo toploto, na primer ob radiatorju, štedilniku, pralnem ali sušilnem stroju. Zelo pomembno je tudi, da je hladilnik nekoliko odmaknjen od stene, saj tako zrak lahko nemoteno kroži.
 • Pomembna je tudi temperatura hladilnika. Temperatura v zamrzovalniku ali hladilniku nikakor ne sme biti prenizka. Živila ostanejo sveža pri 7 ali 8 °C, temperatura v zamrzovalniku pa ne bi smela biti nižja od – 18 °C.
 • Priporočljivo je, če je temperatura v prostoru nekoliko nižja. Temperatura v prostoru, kjer stoji hladilnik, ravno tako vpliva na njegovo porabo električne energije. Za vsako dodatno stopinjo v prostoru se poraba elektrike dvigne za 4 odstotke.
 • Da hlad ne bo po nepotrebnem uhajal iz hladilnika … Vrat hladilnika nikar ne držite predolgo odprtih, saj hladilnik za to, da lahko vzdržuje primerno temperaturo, porabiti več energije.

Pomivalni stroj

 • Izberite primeren program. Pomivalni stroji ponujajo številne različne programe – izberite tistega, ki najbolj ustreza glede na umazanost posode in njeno količino.
 • Pomivalni stroj zaženite samo takrat, ko je to potrebno. Pomivalni stroj zaženite samo takrat, ko je popolnoma poln. V nasprotnem primeru boste po nepotrebnem porabljali vodo in električno energijo.
 • Pomivalni stroj naj bo priklopljen na toplo vodo. Pomivalni stroj priključite neposredno na toplo vodo, saj lahko tako prihranite kar do šestdeset odstotkov energije.
 • Model pomivalnega stroja prilagodite svojim potrebam. Če živite sami, potem nima smisla, da kupujete (pre)velik pomivalni stroj. Pri nakupu bodite torej pozorni tudi na njegovo prostornino.

Štedilnik in pečica

 • Kateri štedilnik izbrati? Najboljši prihranek energije ima še vedno plinski štedilnik. Steklokeramični štedilnik pa je zagotovo boljša izbira od kovinske plošče. Še manjšo porabo energije pa imajo indukcijski štedilniki. Indukcijski štedilniki ne segrevajo plošče, ampak posodo – zaradi tega so še posebej privlačni za tiste, ki nimajo veliko časa za kuhanje, vendar pa je zanje potrebna indukcijska posoda.
 • Uporabite možnost kroženja zrak. Če vaša pečica omogoča tudi kroženje zraka, potem jo le izkoristite, saj tako lahko temperaturo pečice nastavite na 20 do 25 °C nižjo temperaturo. Tako boste zelo skrajšali čas peke, kar je izjemno dobrodošlo pri bolj zahtevnih in zamudnih kuharskih podvigih.
 • Če lahko, namesto pečice uporabite kar opekač. Kruh, toast in žemljice lahko veliko bolj varčno opečete kar v opekaču kot pa v pečici ali ponvi.

Izbira primerne posode

Tudi z izbiro ustrezne posode lahko kar nekaj privarčujemo. Zelo pomembno je, da za pripravo hrane izbere dovolj veliko posodo, da hrano kuhate v pokriti posodi (v nasprotnem primeru je poraba energije namreč kar trikrat večja). Tudi lonci na zvišan pritisk so zelo varčna izbira, poleg tega pa se močno zniža tudi čas kuhanja. S kuhanjem v popolni odsotnosti kisika se ohranijo tudi vsi pomembni vitamini in minerali. Za segrevanje vode uporabite električni grelnik, ki porabi bistveno manj energije kot segrevanje vode v lončku na štedilniku.

Povzeto po: Ostrop U.: Eko nasveti za vsak dan

.

NAJNOVEJŠE