DomovVrt & VrtnarjenjeGojenje krompirja v posodah

Gojenje krompirja v posodah

Kljuฤni poudarki:

  • Krompir lahko uspeลกno gojimo v posodah na balkonu, terasi ali vrtu, ฤe zagotovimo dovolj sonca in prostora.
  • Za sajenje potrebujemo globoke posode ali korita (vsaj 40 cm) z drenaลพo in kakovostno prstjo.
  • Priporoฤljivo je izbrati zgodnje sorte krompirja, ki imajo krajลกi ฤas rasti in veฤjo odpornost.
  • Med rastjo je pomembno postopno dodajanje zemlje ali komposta, da pokrijemo nove poganjke in spodbudimo tvorbo gomoljev.

Ste tudi vi ljubitelj mladega krompirja? Mnogi mislijo, da je krompir poljลกฤina, za katerega potrebujete njivo ali pa vsaj manjลกi vrt. To zagotovo drลพi, vendar pa lahko krompir dobro uspeva tudi v posodi ali koritu, ki jo postavimo bodisi na vrt na balkonu ali terasi. Da bi si tako pridelali krompir za ozimnico, bi potrebovali kar nekaj posod, toda tudi ena bo dovolj, da boste lahko poleti uลพivali ob svojem mladem krompirju. Poleg navadnega krompirja pa si lahko v posodah pridelamo tudi sladki krompir.

Najprej moramo seveda izbrati dovolj veliko posodo. Za saditev enega gomolja potrebujemo posodo, ki drลพi pribliลพno 11 litrov zemlje, oziroma tako, ki ima primer minimalno 30 cm in je toliko tudi visoka. Na dnu mora imeti tudi drenaลพne odprtine. ฤŒe hoฤemo posaditi veฤ gomoljev, potrebujemo sorazmerno veฤjo posodo. Uporabimo lahko tudi kar vreฤo za smeti, ki ji na dnu naredimo nekaj lukenj. ฤŒe pa nam leลพijo roฤna opravila, si lahko zaboj pripravimo kar sami, in sicer iz lesenih deลกฤic.

Gojenje krompirja v posodah

Izbira sorte krompirja glede na kulinariฤne tipe

Ko imamo posodo izbrano ali pripravljeno, potrebujemo ลกe krompir. Priporoฤamo, da kupite certificirano seme in gomoljev ne reลพete, saj boste le tako lahko dobili zdrave rastline, ki bodo dale tudi dober pridelek. Ker pa vemo, da v trgovinah ni moฤ kupi tako malo gomoljev, lahko posadite tudi krompir, ki ga sicer uporabljate v kuhinji. ล e bolje pa je, da si semenski krompir izmenjate s prijatelji, ki vrtnarijo, ali poprosite bliลพnjega kmeta.

Poznamo razliฤne vrste krompirja, ki se med seboj razlikujejo po barvi mesa in koลพe, po obliki ter tudi po okusu oziroma namenu uporabe. Doloฤena sorta je bolj primerna za pripravo cvrtega, druga sorta za pripravo praลพenega krompirja, spet tretja za pire. Krompir glede na okus, vonj, vlaลพnost in strukturo mesa namreฤ loฤimo na kulinariฤne tipe. Tako poznamo oznake A, AB, B, BC, C in D. Za kulinariฤni tip A je znaฤilno, da po kuhanju v vodi ostane kompaktno, zato je primeren za pripravo krompirjevih solat. Kulinariฤni tip AB je kombinacija tipa A in B.

Torej gre za sorte krompirja, kjer ostane po kuhanju meso kompaktno, vendar nekoliko manj kot v tipu A in so zato primerne za pripravo krompirjevih solat in tudi za pripravo praลพenega krompirja. Za kulinariฤni tip B je znaฤilno, da pri kuhanju meso postane mehko. Zato so sorte v tem kulinariฤnem tipu uporabne tako za peฤenje kakor tudi praลพenje. Kulinariฤni tip BC je zopet kombinacija kulinariฤnih tipov B in C. Sorte v tem tipu so primerne tako za pripravo pomfrija kot praลพenega krompirja. Za kulinariฤni tip C pa je znaฤilno, da se hitro razkuha, zato so sorte v tem tipu uporabne predvsem za pripravo pireja, ali kaลกic.

Naj omenimo ลกe kulinariฤni tip D. Sorte v tem tipu pa so predvsem namenjene proizvodnji ลกkroba in za pridobivanje alkohola. Tako lahko v veฤje lonce ali v veฤ loncev posadite tudi razliฤne gomolje in si priskrbite pester izbor sort in okusov. Pri kulinariฤnih tipih smo omenili nekje najbolj poznane in opredeljujoฤe jedi, saj je, kot vemo, jedi iz krompirja veliko in se bi izgubili med naลกtevanjem vseh.

Svetujemo pa vam, da si za zasaditev v lonce sicer raje izberete zgodnje sorte krompirja, ker vas bodo take sorte lahko hitro razveselile s svojimi gomolji, prav tako pa se veฤina teh sort tudi dobro skladiลกฤi nekaj mesecev (seveda odvisno od pridelka in koliฤine porabe), zaradi ฤesar boste lahko vso jesen uลพivali v svojem domaฤem krompirju. Prav tako priporoฤamo, da raje izberete sorte, ki nastavljajo manjลกe gomolje, saj bodo ti v loncu lepลกe uspevali.

Krompir v posodah

Oskrba

Ko smo izbrali sorto krompirja, ki jo bomo sadili, pripravimo meลกanico zemlje iz 50 % vrtne zemlje in 50 % komposta. V naslednjem koraku 1/3 omenjene pripravljene meลกanice vsujemo v lonec, v katerega posadimo gomolj krompirja. Po nekaj dneh opazimo, da je skozi zemljo priลกlo steblo z listki. Takrat moramo zaฤeti dodajati preostalo zemljo, vendar tako, da ne zasujemo povsem zraslega vrha rastline. To poฤnemo, dokler ne doseลพemo roba lonca.

Krompir lahko posadite komaj takrat, ko se temperature gibljejo okrog 8 หšC. Krompir potrebuje veliko vode, zato ga moramo redno zalivati, vendar pa moramo paziti, ker voda v loncu ne sme zastajati. Prav tako krompir potrebuje dovolj sonฤne svetlobe, zato lonca, v katerega smo posadili krompir, ne smemo postaviti na senฤna mesta. Krompir zaฤnemo pobirati takrat, ko zaฤno krompirjevi listi in steblo rumeneti. Vฤasih je to je odvisno tudi od sorte krompirja, saj poznamo zgodnje sorte, katerih vegetacija taja od 55 do 60 dni, ter pozne sorte, katerih vegetacija traja nad 100 dni.

Poleg rednega zalivanja bodimo pozorni tudi na doloฤene bolezni in ลกkodljivce. Zato rastline med vegetacijsko dobo veฤkrat pregledamo. Pri tem pa ne pozabimo pogledati tudi na spodnje strani listov. Med vsemi ลกkodljivci na krompirju je gotovo najbolj poznan koloradski hroลกฤ. ฤŒe ga opazimo na krompirju, ga poberemo z roko. ล kropljenje ni potrebno.

Krompir iz lonca ne pobiramo z ostrim orodjem, kot sta lopatka ali motika, saj lahko gomolje poลกkodujemo. Raje ga izkopljemo zgolj z rokami, tako da najprej primemo za steblo in ga izruvamo. Nato pa pobrskamo za gomolji.

Naslednje leto lahko lonec ponovno uporabimo, nikakor pa ne smemo uporabiti iste zemlje, saj le tako lahko prepreฤimo prenos doloฤenih bolezni.

Sladki krompir

V lonce lahko posadimo tudi sladki krompir. Sadike te rastline lahko najdete v vseh bolje zaloลพenih vrtnih centrih. Tudi sladki krompir lahko uporabimo za pripravo raznovrstnih jedi. Je enostaven za gojenje, le da zraste precej veฤ kot navaden krompir. V kolikor pa ga imate zasajenega v balkonskem koritu, vam lahko sluลพi tudi kot rastlina za okras, saj oblikuje lepo viseฤo zeleno odejo.

ฤŒeprav ga v naลกem jeziku poimenujemo kot krompir, pa nima kaj veliko skupnega z navadnim krompirjem, saj sodi v druลพino slakovke (Convolvulaceae), ne v druลพino razhudnikovk kot navadni krompir. Sladki krompir naredi zadebeljene korenine in ne gomoljev kot navadne krompir. Le-te so bogate s ลกkrobom in tudi priprava je podobna. Po kemijski sestavi je zelo podoben navadnemu krompirju, edino veฤ beljakovin vsebuje. Po okusu pa je sladek kot pesa.

Sladki krompir sredi pomladi posadimo na toplejลกe, pred hladom zavarovano mesto, denimo, ob prisojni steni, kjer se lahko rastline ne le razraลกฤajo, temveฤ tudi vzpenjajo. Sladki krompir najbolje uspeva na globokih, rodovitnih tal, rad ima sonฤno lego. Sadimo ga na 8 do 10 cm globoko. Potrebno ga je redno zalivati, saj zahteva vlaลพna tla.

Do jeseni oziroma do prve zmrzali bodo v zemlji nastali vsaj pribliลพno tako veliki gomolji kot tisti, ki smo jih dali v zemljo, le ga jih bo nekaj veฤ. Lahko ga kuhamo, praลพimo, ribamo, pripravljamo kot samostojno jed ali kot dodatek enolonฤnicam. Mladi listi so tudi uลพitni in jih pripravimo kot kremno ลกpinaฤo.

Poleg tega, da je izjemnega okusa, sladek, je odliฤen vir vitaminov in mineralov ter antioksidantov. Pridelek izkopljemo, ko rastlina postane rumenkasta, po pobiranju zadebeljene korenine pustimo na soncu, da se osuลกijo, ter jih nato shranimo v kleti ali ob majhnem pridelku lahko tudi v hladilniku.

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E