Vrt & VrtnarjenjeKako izbrati pravo sorto krompirja? - Deklaracija

Kako izbrati pravo sorto krompirja? – Deklaracija

MORDA VAS ZANIMA

Pri nakupu krompirja, je na voljo veliko podatkov za vsakega pridelovalca že na deklaraciji, s katero je opremljena vsaka vreča semenskega krompirja. Med najpomembnejše bi lahko uvrstili ime sorte, kalibražo (debelina) semena in vzgojna stopnjo krompirja.

- Oglas -

Sorte krompirja in deklaracija

Ime sorte

Vsako ime sorte je unikatno in se zato vedno nanaša le na določeno sorto. Ime sorte je sicer napisano na deklaraciji. Vse ostale podatke o sorti kot so barva kože, barva mesa, kulinarični tip, odpornost na bolezni in še kaj drugega, pa lahko pridobite pri prodajalcu oziroma v katalogih posameznih distributerjev.

Kalibraža (debelina) semena

Pri nas najpogosteje zasledimo kalibraže 28-35mm ter 35-55mm. Redkeje pa tudi ostale kombinacije. Pri izbiri moramo skrbno pretehtati, saj razlika v debelini semena pomeni tudi določene posebnosti. Če kupimo kalibražo 28/35 lahko zasedimo večjo površino. Vendar pa iz drobnega semena odžene manj stebel, zaradi česar je končni pridelek manjši. Gomoljev pod eno rastlino je manj, so pa le ti navadno debelejši. Pri debelejši kalibraži, 35 – 55 mm, navadno odžene več stebel, zato so pridelki večji. Debelejše seme  ima tudi več energije in zato lažje kljubuje in lepše raste tudi, če so tla prevlažna, presuha ali prehladne. Debelejše seme navadno tudi prej vznikne, zaradi česar je seme manj časa podvrženo nevarnosti s strani talnih škodljivec in bolezni.

Vzgojna stopnja

Vzgojna stopnja opredeljuje kakovost semenskega krompirja in je bila ocenjena glede na zdravstvo stanje celotnega posevka. Katere vzgojne stopnje je krompir lahko ugotovimo že po barvi etikete. Bela deklaracija namreč pomeni, da je seme kategorije E, modra pa, da je seme kategorije A.

- Oglas -

V trgovinah lahko sicer zasledite še oznake SE in B. Poleg barve deklaracije je vzgojna stopnja navedena tudi na sami deklaraciji. Kar pomeni, da je seme SE najvišje kakovosti, E nekoliko nižje, še nižje A.

Vodič, katera sorta krompirja je za nas najboljša pa boste našli tudi v aprilski reviji Bodi eko. Preverite tukaj >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×