Pred nami je pomladno obdobje, ko bodo vrt napolnile vrtnine in marsikje tudi krompir. Mnogi se spraลกujejo, katero sorto krompirja izbrati, saj je ponudba razliฤnih sort krompirja v vrtnih centrih res pestra.
ฤe si ponudbo sort v vrtnih centrih ogledamo nekoliko pobliลพje in natanฤneje, ugotovimo, da se sorte med seboj loฤijo po veฤ lastnostih.
Prva je zgodnost (ranost). Tako poznamo zelo zgodnje, zgodnje, srednje zgodnje, srednje pozne in pozne sorte krompirja. Razlika med njimi je torej v dolลพini vegetacije oziroma rasti. Zgodnje sorte, kot ลพe ime pove, dozorijo prej, s ฤimer se tudi ognejo veฤini bolezni in ลกkodljivcev, vendar pa so pridelki nekoliko manjลกi, pa tudi za skladiลกฤenje take sorte niso primerne. Nasprotno pa pozne sorte potrebujejo veฤ ฤasa, da dozorijo, zaradi ฤesar jim moramo posveฤati veฤ pozornosti v oskrbi, vendar pa so pridelki veฤji in se v veฤini primerov tudi boljลกe skladiลกฤijo.
Druga, vizualna lastnost je barva koลพice. Poznamo sorte s svetlo, rumeno koลพico (z razliฤnimi odtenki) in take z rdeฤo koลพico (razliฤni odtenki). Praktiฤne razlike med sortami z razliฤnimi barvami koลพice pa skorajda ni.
Tretja lastnost je barva mesa. Tudi tu imamo na voljo sorte krompirja z belim, krem belim, sveto rumenim ali rumenim mesom. Mogoฤe ลกe bolj kot okus je tu pomembno, kakลกna barva vam bolj ustreza.
Ne nazadnje pa je tu ลกe kulinariฤni tip. Doloฤene sorte sodijo v t. i. solatni tip krompirja, to pomeni, da se sorte โne razkuhavajoโ in so zato primerne za primarno obdelavo v vodi. Torej, za kuhanje krompirja v kosih in priprave krompirjeve solate ali za pripravo krompirja iz peฤice.
Nasprotno pa sorte v tem tipu vpijajo olje in zato niso primerne za pripravo domaฤega pomfrita oz. ocvrtega krompirja. Take sorte lahko prepoznamo tudi po tem, da imajo v opisu pri kulinariฤnem tipu oznako A ali AB.
Sorte z oznako B so univerzalne sorte, primerne za pripravo vsake krompirjeve jedi. Poznamo pa tudi sorte iz skupine BC oziroma take, ki se โbolj razkuhavajoโ, vendar pa so take sorte nadvse primerne za pripravo domaฤega ocvrtega krompirja, saj ne vpijajo olja. Poleg tega so take sorte tudi primerne za pripravo pireja.
Tako letos vsakemu, ki me spraลกuje, katero sorto naj sadi svetujem naslednje:
ฤe imate zelo majhen vrt, izberite le zelo zgodnje sorte krompirja. Take sorte boste lahko zaฤeli kopati ลพe pribliลพno 60 dni (odvisno od sorte) po saditvi. Za zaฤetek kopanja ni treba ฤakati, da se cima (nadzemni del) posuลกi, temveฤ zaฤnite kopati ลพe, ko bo krompir, za vaลก okus, primerne debeline. Tako boste lahko ลพe zgodaj poleti uลพivali v domaฤem krompirju. Ko pa boste skopali ves krompir, lahko na prazno gredico ลกe vedno posadite sadike kitajskega zelja, zelja, radiฤa itd.
ฤe imate nekoliko veฤji vrt, izberite dve sorti. Prva naj bo zelo zgodnja in v njej boste uลพivali ลพe v poletju, medtem ko naj bo druga nekoliko kasnejลกa โ za ozimnico. To pa izberite glede na najpogostejลกo uporabo v kuhinji.
ฤe pa imate na voljo ลกe nekoliko veฤjo povrลกino in si ves krompir za domaฤe potrebe pridelate sami, vam svetujem, da izberete tri sorte, in sicer eno zelo zgodnjo sorto, ki jo boste tudi prvo skopali in uporabili, eno sorto iz kulinariฤnega tipa A ali AB ter eno iz kulinariฤnega tipa B-BC. Tako boste lahko krompir izbirali glede na to, katero krompirjevo jed boste pripravljali. Da pa ju boste laลพje loฤili, ko se ponje odpravite v shrambo, naj se med seboj loฤita po barvi koลพe. Primer: 1 zgodnja sorta, 1 sorta z rdeฤo koลพo kulinariฤni tip AB in 1 sorta z rumeno koลพo kulinariฤni tip BC.