ลฝe ime pove, da imajo zdravilne rastline v svojih delih razne zdravilne snovi, zaradi katerih jih uporabljamo v zdravilstvu.

Te snovi so seveda razliฤne. Predvsem so to snovi, ki jih je ustvarila rastlina v svojih organih in jih uporablja pri razvoju. Razen ogljikovih hidratov in rastlinskih maลกฤob vsebujejo rastline tudi razne kisline, tanin, smole, prijetno diลกeฤa hlapna olja, razne sadne kisline, soli, listno zelenilo, antocij ane (barvila), celulozo, gume, sluz, glikozide, alkaloide, saponine, vitamine, kvasine (fermente) in druge snovi.
Vrednost zdravilne rastline cenimo po tem, koliko snovi, ki jih imamo za koristne in uporabne, ima rastlina v svojih delih, posebno ko je posuลกena. ฤim veฤ je teh snovi, veฤjo vrednost ima. Le pri pravilnem nabiranju, suลกenju in shranjevanju se te snovi kolikor toliko ohranijo, in prav od pravilnega nabiranja, suลกenja in shranjevanja je odvisen uspeh.
Poleg vode, ki jo je v rastlinah 60 do 90 odstotkov โ v vodnih rastlinah celo do 98 odstotkov โ imajo rastline najveฤ ogljikovih hidratov in beljakovin. Beljakovine so sestavni del ลพive snovi, protoplazme. Sestavljene so iz aminskih kislin, le-te pa iz ogljika, duลกika, vodika, kisika, v nekaterih je tudi ลพveplo.
Naลกe telo potrebuje za rast in razvoj hrano, ki je v glavnem sestavljena iz maลกฤob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Pravilno sestavljena hrana naj bi vsebovala v kalorijah:
- 15 do 20 odstotkov kalorij v beljakovinah,
- 20 odstotkov kalorij v maลกฤobah in
- 60 do 65 odstotkov kalorij v ogljikovih hidratih.
ฤe je hrana sestavljena v tem razmerju, potem pravimo, da ima pravilno bioloลกko vrednost. Potrebne sestavine so tu v pravilnem ravnoteลพju, v skladu s potrebami.
Pri prehrani so prav beljakovine najvaลพnejลกe, ker sodelujejo ne samo kot hrana pri notranjem izgorevanju, kakor pravimo, ampak predvsem pri obnavljanju krvne in celiฤne plazme, celiฤnega jedra, nadalje pri obnavljanju koลพe in njenih izrastkov (dlak, nohtov, las) in podobno. Beljakovine so tudi sestavni del najrazliฤnejลกih kvasin, fermentov in hormonov, ki so za ลพivljenje nujni. Sodelujejo pri sestavi obrambnih teles, ki nas varujejo pred nalezljivimi boleznimi. Beljakovine so torej bistvene vaลพnosti za ฤloveลกko telo in pomanjkanje beljakovin v prehrani se bridko maลกฤuje.
Pomanjkanje beljakovin se kaลพe veฤkrat tudi z zunanjimi znamenji, ki jih opaลพamo kot pomanjkljivosti: zastoj v rasti, pomanjkanje krvi, to se kaลพe v bledici, slab razvoj miลกiฤastih delov telesa. Ovirano je tudi delovanje prebave, pojavljajo se menstrualne nerednosti, pozabljivost, apatiฤnost, hitra izฤrpanost, zmanjลกanje spolne sle in podobno. Tudi nekatere bolezni so v zvezi s pomanjkanjem beljakovin.
Naลกe telo beljakovin ne more sestavljati, zato mu jih moramo dovajati s hrano, in sicer v natanko odmerjenih koliฤinah. Tako potrebuje odrasel ฤlovek pribliลพno 70 gramov beljakovin na dan. Otroci seveda manj, noseฤnice in dojeฤe ลพene pa veฤ. Vendar s pretiranim uลพivanjem beljakovin ne bi dosegli posebnega uspeha in bi bilo tudi brez pomena, ker preseลพek beljakovin ne sodeluje veฤ pri gradnji organizma, ampak ga le-ta porabi pri notranjem izgorevanju. Hrana, pri kateri bi beljakovine zadostovale dnevnim potrebam, naj bi praviloma imela v sebi 15 do 20 odstotkov beljakovin. Toliko sestavin ima v svoji sestavi kravje mleko. Tako imenovana beljakovinska ลกtevila nam povedo, koliko beljakovin lahko telo sprejme iz sto delov beljakovinske hrane. Tako imajo npr. jajca beljakovinsko ลกtevilo 94, gjvedina 67, sir 57, pลกeniฤni lepek 43 (ลกkrob sam nima beljakovin) itd.
Beljakovine so po svoji sestavi zelo zapletene. Znaฤilno zanje je, da vsebujejo poleg kisika, vodika, ogljika tudi duลกik in dostikrat ลกe fosfor in ลพveplo. Beljakovine sestavlja okoli trideset aminskih kislin, od katerih jih je za telo nujnih le osem. Brโez teh telo ne more biti. Teaminske kisline so: valin, izolevcin, tireoin, fenilamin, metionin, triptogan in lizin. Zelo veliko teh snovi je v rastlinah.
Beljakovine dobimo tako v ลพivalski kot v rastlinski hrani. Vendar pa telo zahteva veฤ rastlinskih beljakovin; ลพivalske beljakovine so sicer bioloลกko pomembnejลกe, zato pa jih je potrebno manj.
Ker so beljakovine sestavni del celic bodisi ลพivalskega bodisi rastlinskega izvora, so torej povsod v hrani. Najbolj znani viri beljakovin so jajca, pusto meso, ribe, mleko, gobe, razne rastlinske maลกฤobe, razna zrna, plodovi (leลกniki, orehi, stroฤnice: fiลพol, grah, soja, leฤa) itd.
ฤe vemo za pomen beljakovin v prehrani, nam bodo dostikrat bolj jasna in razumljiva navodila zdravnika, npr. pri dietni prehrani, kjer naj bo med beljakovinami in maลกฤobami potrebno razmerje. Razumljivo bo torej, zakaj priporoฤajo zdravniki prebolevnikom, bolnikom, starim ljudem uลพivanje pustega mesa, kot je npr. perutnina, zajฤje meso, konjsko meso, ker paฤ potrebujejo veฤ beljakovin, ki sodelujejo pri obnavljanju, kot pa maลกฤob, ki pri tem prav niฤ ne sodelujejo.
Ogljikovi hidrati, razne vrste sladkorjev, so osnovne snovi v gradnji rastline. Ogljikovi hidrati so skoraj v vseh rastlinskih celicah v obliki lahko topljivih sladkorjev (glukoza, fruktoza, saharoza). Dosti ogljikovih hidratov je v celici tudi v obliki teลพje topljivih snovi. Te snovi so npr. ลกkrob, inulin, celuloza, hemiceluloza. ล krob pomeni rastlini zalogo, mladi rastlini pa rabi za prvo hrano. Najveฤ ลกkroba je v semenih, plodovih, koreninah, korenikah in gomoljih. Velik del naลกe hrane je sestavljen prav iz ลกkroba v obliki moke.
V posebno vrsto ogljikovih hidratov spadajo gume in sluz. Gume so najveฤkrat posledica bolezenskih sprememb v ranjenem celiฤju. Guma, kot jo poznamo v vsakdanjem ลพivljenju, je izcedek iz poลกkodovanega debla, kot npr. dobivamo pri nas smrekovo ali borovo smolo.
Celuloza in hemiceluloza sta posebni vrsti ogljikovih hidratov; iz nje so zgrajene celiฤne opne. Celuloza sodeluje pri urejanju prebave in omejuje gnilobni razkroj v ฤrevesju.
Celulozi so podobni pektini; njihova posebnost je, da v vodi nabreknejo in delajo ลพolico. To dobro vedo gospodinje, ko pripravljajo sadne ลพeleje. Pektini so povezani z delovanjem celuloze. Tudi pektini pospeลกujejo delovanje ฤrevesja, zavirajo gnilobni razkroj v ฤrevesju. Uniฤujejo, veลพejo strupene snovi, ki prodirajo v organizem ali ki nastajajo v njem.
Glikozidi prav tako nastanejo iz ogljikovih hidratov v rastlinah. To so zelo vaลพne zdravilne snovi: amigdalin, digilanidi, arbutin, sinigrin, eskulin, hesperidin, salicin in ลกe cela vrsta drugih. Zaradi delovanja kvasin pa hitro razpadejo v sladkor in ostanke, ki so vezani nanj. Nekateri od teh ostankov so hudi strupi, npr. v ลกmarnici, naprstcu. Znane rastline z glikozidi so tudi zlatice, ki povzroฤajo na koลพi vnetja.
Med glikozide spadajo ลกe saponini, ki se v vodi lahko topijo in penijo kot milo. Saponini so krvni strupi, ker povzroฤajo hemolizo, razpadanje rdeฤih krvniฤk. V majhnih koliฤinah draลพijo sluznico golta in prebavil in tako se izloฤi veฤ sline in poลพivi gibanje ฤrevesja. Jetra in trebuลกna slinavka moฤneje delujejo. V prevelikih koliฤinah zauลพiti pa povzroฤajo bruhanje.
V rastlinah je tudi dosti rastlinskih maลกฤob. Najveฤ jih je v semenih in plodovih. Z delovanjem kvasine lipaze razpadajo maลกฤobe na glicerin in proste maลกฤobne kisline. Rastlinske maลกฤobe so lahko trde, a tudi mehke, tekoฤe. Znane rastline z mastnimi olji so: oljka, lan, sonฤnica, oljna repica, mak. Trdo rastlinsko maลกฤobo imajo npr. kakavovec, kokosova palma; rastlinski vosek pa nastaja na povrลกini listov, plodov, stebla.
V posameznih rastlinskih delih je tudi dosti organskih kislin: jabolฤna, oksalna, vinska, citronska. Pri raznih vrenjih nastanejo maลกฤobne kisline: mravljinฤna, ocetna, maslena, mleฤna. Organske kisline osveลพujejo, poleg tega pa so potrebne organizmu, ker sodelujejo pri presnovi v organizmu.
Kot konฤni preostanek pri pretvarjanju bodisi beljakovin ali sladkorja nastanejo v rastlinah razni terpeni. Lahko jih imenujemo tudi rastlinske izloฤke. Sem ลกtejejo hlapna olja, smole, balzami. To so v vodi netopljive snovi. Smole se na toplem zmehฤajo, lepijo in gorijo, ฤe jih zaลพgemo, s sajastim plamenom. Balzami so tekoฤe smole. Hlapna olja pa imenujemo tista olja, ki v nasprotju z mastnimi olji hlapijo in ne puลกฤajo madeลพev. Hlapna olja so v rastlinah zelo razลกirjena. Zelo rada hlapijo in imajo navadno znaฤilen duh, npr. metino olje, olje baldrijana, pelina, majarona, jelke, smreke. Vse naลกe diลกavnice so rastline s prijetno diลกeฤimi olji. Zaฤimbe povzroฤajo s svojimi hlapnimi olji, da se bolj izloฤajo prebavni sokovi. ลฝelodฤni sokovi se priฤno izloฤati ลพe, ko zaฤinjena hrana razdraลพi ustno sluznico. Enako kot v ustih slino pospeลกujejo zaฤimbe v ลพelodcu in ฤrevesju moฤnejลกe izloฤanje prebavnih sokov.
Hlapna olja so tudi strupena, ker pride ob veฤjih koliฤinah olja do moฤnejลกega pritoka krvi, npr. v ฤrevesno okolico. Ta moฤnejลกa prekrvljenost se lahko razลกiri celo do maternice, kar povzroฤi moฤnejลกo prekrvavitev, ob noseฤnosti pa tudi splav. Hlapna olja, terpeni v njih, delujejo na drobnoลพivke in jih uniฤujejo ali pa jim prepreฤujejo razvoj. Zato nekatera olja uporabljamo za razkuลพevanje npr. ustne votline (timol, metino olje).
Nekatera hlapna olja povzroฤajo na koลพi rdeฤico, vฤasih tudi izpuลกฤaje, zato jih uporabljajo za obkladke in vtiranje pri revmatiฤnih boleznih (gorฤica, gorฤiฤni obkladki, brinovo olje itd.). Ker draลพijo hlapna olja tudi celiฤje notranjih organov, dajemo rastline s hlapnimi olji za boljลกe izloฤanje seฤa (brinove jagode), ลพolฤa (poprova meta), sluzi (janeลพ) itd.
V celiฤnem soku skoraj vseh rastlin je tudi veฤ ali manj ฤreslovine; ta je zelo zamotane sestave, znaฤilno za ฤreslovine pa je, da so trpkega okusa in da krฤijo tkivo. ฤreslovine zasirjajo beljakovino celic in s tem naredijo na povrลกini prevleko, ki varuje tkivo. Ker ฤreslovine skrknejo kri, ustavljajo krvavenje. Tudi beljakovina drobnoลพivk skrkne pod vplivom ฤreslovine, zato le-ta ubija drobnoลพivke. ฤreslovina zapira; delovanje si razlagamo tako, da skrknejo celice na povrลกini ฤrevesja, ki se zato zmanjลกa, ne more se veฤ izcejati toliko tekoฤine v ฤrevo. ฤreslovine tudi blaลพijo vnetja. Celice, ki se je v njih nabralo preveฤ tekoฤine, jo priฤno izgubljati, ker se pod uฤinkom ฤreslovine krฤijo. Na delovanju ฤreslovin sloni marsikatero zdravilo v ljudski medicini.
Pri razstavljanju beljakovin nastanejo v rastlini tudi zelo uฤinkoviti amini, kot npr. trigonelin, teobromin in drugi. Zelo sorodni aminom so alkaloidi, ki jih ลกtejemo med najbolj uporabljane zdravilne snovi v rastlinah. Danes poznamo pribliลพno 250 vrst alkaloidov. Kemiฤno so to rastlinske snovi, ki imajo v svoji sestavi tudi duลกik. Te snovi moฤno vplivajo na organizem in so med njimi moฤni strupi. Dandanes jih uporabljamo najveฤ v izloฤenem stanju, ker jih le tako lahko pravilno odmerimo, kolikor je potrebno za zdravljenje.
Uลพivanje nekaterih nasladil, ki poลพivljajo โ uฤinek pripisujemo delovanju alkaloidov โ je lahko zelo nevarno. Sem spada nikotin v tobaku, uลพivanje narkotikov (opij, morfij, marihuana indijska konoplja) in drugih. Za narkotike je nevarno prav to, da se jih telo navadi, potem pa jih je potrebno vedno veฤ, ฤe hoฤemo doseฤi ลพeleno delovanje; tako se telo poฤasi zastrupi, uลพivalec poฤasi shira in konฤno klavrno umre. Nasledek prvih prijetnih obฤutkov omame je ลพalosten konec.
Grenke snovi v rastlinah so navadno preostanek pri razgradnji glikozidov. Grenke snovi, amara, delujejo podobno kot zaฤimbe: prebavila izloฤajo veฤ prebavnih sokov. ลฝelodฤni sok se izloฤa ลพe, ko je grenka snov ลกe v ustih in tu razdraลพi okusne organฤke. Izloฤanje prebavnega soka v prazen ลพelodec obฤutimo kot glad. Tako grenฤice vzbujajo tek. Pod njihovim vplivom prihaja veฤ levkocitov iz limfnega in ฤrevesnega oลพilja v krvni obtok kot drugaฤe. Ti levkociti so vsrkali vase redilne snovi, ki jih potem dovajajo telesu. Ker torej vzbujajo tek in ker pospeลกujejo vsrkavanje hrane, so grenฤice tudi krepฤila, toniki.
Rudninske snovi. Za trdnost okostja in zob, za pravilno kroลพenje vode med telesnimi celicami in pa za uravnoveลกenje vseh ลพivljenjskih dogajanj, potrebuje telo tudi celo vrsto rudninskih snovi, ki jih moramo dobiti v vsakdanji hrani. Najveฤ teh snovi dobimo v zelenjavi, nekaj veฤ pa jih je ลกe v mleku in mesu.
Rudninske snovi nimajo nobene hranilne vrednosti, paฤ pa poveฤujejo izkoriลกฤanje beljakovin v organizmu. Glavna njihova naloga je, da v telesu veลพejo nekatere spojine, ki jih telo nujno potrebuje. Najvaลพnejลกe rudninske snovi so ลพelezo, kalcij, natrij, baker, fosfor, fluor, magnezij, mangan, jod, klor, kalij in ลพveplo.
Rudninske snovi so v hrani v obliki raznih soli, raztopljenih v vodi, ki jih izluลพi iz posameznih ลพivil. S pretiranim namakanjem in izpiranjem ลพivil odplaknemo iz njih vedno tudi nekaj rudninskih snovi, ki bi jih moralo dobiti telo. Zato ลพivil ne puลกฤamo in ne namakamo predolgo v vodi. Zelenjavo kuhamo vedno le v majhnih koliฤinah vode, pa ลกe to vodo potem porabimo, da z njo zalijemo druge jedi.

Kalcij telo nujno potrebuje za tvorbo kosti in zob, za pravilno strjevanje krvi; ugodno vpliva na delovanje ลพivcev in miลกic. Otrok in noseฤnica ga potrebujeta veฤ kot odrasli. Mleko, mleฤni izdelki in ribe so najbolj bogati s kalcijem.
ลฝelezo je telesu nujno potrebno. Pomanjkanje ลพeleza se kaลพe v slabokrvnosti. Najveฤ ga je v jetrih, ledvicah, jajcih, ribah, marelicah, orehih, fiลพolu, grahu, ลกpinaฤi in sploh v zelenjavi.
Jod je nepogreลกljiv za pravilno delovanje ลกฤitne ลพleze. Ljudje, ki jim manjka joda, so slabo duลกevno razviti, na vratu se jim naredi golลกa. Dosti joda imajo ribe. Dandanes dodajajo jod soli, da s tem prepreฤujejo bolezni, ki jih povzroฤa pomanjkanje joda.
S kuhinjsko soljo dobimo v telo natrij. Morski soli je vedno primeลกano tudi nekaj magnezija in joda.
Kalij pomaga odstranjevati vodo iz telesa, medtem ko jo natrij veลพe.
Rudninske snovi, ฤeprav jih telo potrebuje tudi v zelo majhnih koliฤinah, so nepogreลกljive; ฤe jih telo ne dobi, kolikor jih potrebuje, zboli.
Vir: Zdravilne rastline, Pomurska zaloลพba, 1973


