DomovZdravilne rastlineZdravilne snovi v rastlinah

Zdravilne snovi v rastlinah

ลฝe ime pove, da imajo zdravilne rastline v svojih delih razne zdravilne snovi, zaradi katerih jih uporabljamo v zdravilstvu.

Zdravilne rastline

Te snovi so seveda razliฤne. Predvsem so to snovi, ki jih je ustvarila rastlina v svojih organih in jih uporablja pri razvoju. Razen ogljikovih hidratov in rastlinskih maลกฤob vsebujejo rastline tudi razne kisline, tanin, smole, prijetno diลกeฤa hlapna olja, razne sadne kisline, soli, listno zelenilo, antocij ane (barvila), celulozo, gume, sluz, glikozide, alkaloide, saponine, vitamine, kvasine (fermente) in druge snovi.

Vrednost zdravilne rastline cenimo po tem, koliko snovi, ki jih imamo za koristne in uporabne, ima rastlina v svojih delih, posebno ko je posuลกena. ฤŒim veฤ je teh snovi, veฤjo vrednost ima. Le pri pravilnem nabiranju, suลกenju in shranjevanju se te snovi kolikor toliko ohranijo, in prav od pravilnega nabiranja, suลกenja in shranjevanja je odvisen uspeh.

Poleg vode, ki jo je v rastlinah 60 do 90 odstotkov โ€” v vodnih rastlinah celo do 98 odstotkov โ€” imajo rastline najveฤ ogljikovih hidratov in beljakovin. Beljakovine so sestavni del ลพive snovi, protoplazme. Sestavljene so iz aminskih kislin, le-te pa iz ogljika, duลกika, vodika, kisika, v nekaterih je tudi ลพveplo.

zdravilne sestavineNaลกe telo potrebuje za rast in razvoj hrano, ki je v glavnem sestavljena iz maลกฤob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Pravilno sestavljena hrana naj bi vsebovala v kalorijah:

  • 15 do 20 odstotkov kalorij v beljakovinah,
  • 20 odstotkov kalorij v maลกฤobah in
  • 60 do 65 odstotkov kalorij v ogljikovih hidratih.

ฤŒe je hrana sestavljena v tem razmerju, potem pravimo, da ima pravilno bioloลกko vrednost. Potrebne sestavine so tu v pravilnem ravnoteลพju, v skladu s potrebami.

Pri prehrani so prav beljakovine najvaลพnejลกe, ker sodelujejo ne samo kot hrana pri notranjem izgorevanju, kakor pravimo, ampak predvsem pri obnavljanju krvne in celiฤne plazme, celiฤnega jedra, nadalje pri obnavljanju koลพe in njenih izrastkov (dlak, nohtov, las) in podobno. Beljakovine so tudi sestavni del najrazliฤnejลกih kvasin, fermentov in hormonov, ki so za ลพivljenje nujni. Sodelujejo pri sestavi obrambnih teles, ki nas varujejo pred nalezljivimi boleznimi. Beljakovine so torej bistvene vaลพnosti za ฤloveลกko telo in pomanjkanje beljakovin v prehrani se bridko maลกฤuje.

Pomanjkanje beljakovin se kaลพe veฤkrat tudi z zunanjimi znamenji, ki jih opaลพamo kot pomanjkljivosti: zastoj v rasti, pomanjkanje krvi, to se kaลพe v bledici, slab razvoj miลกiฤastih delov telesa. Ovirano je tudi delovanje prebave, pojavljajo se menstrualne nerednosti, pozabljivost, apatiฤnost, hitra izฤrpanost, zmanjลกanje spolne sle in podobno. Tudi nekatere bolezni so v zvezi s pomanjkanjem beljakovin.

Naลกe telo beljakovin ne more sestavljati, zato mu jih moramo dovajati s hrano, in sicer v natanko odmerjenih koliฤinah. Tako potrebuje odrasel ฤlovek pribliลพno 70 gramov beljakovin na dan. Otroci seveda manj, noseฤnice in dojeฤe ลพene pa veฤ. Vendar s pretiranim uลพivanjem beljakovin ne bi dosegli posebnega uspeha in bi bilo tudi brez pomena, ker preseลพek beljakovin ne sodeluje veฤ pri gradnji organizma, ampak ga le-ta porabi pri notranjem izgorevanju. Hrana, pri kateri bi beljakovine zadostovale dnevnim potrebam, naj bi praviloma imela v sebi 15 do 20 odstotkov beljakovin. Toliko sestavin ima v svoji sestavi kravje mleko. Tako imenovana beljakovinska ลกtevila nam povedo, koliko beljakovin lahko telo sprejme iz sto delov beljakovinske hrane. Tako imajo npr. jajca beljakovinsko ลกtevilo 94, gjvedina 67, sir 57, pลกeniฤni lepek 43 (ลกkrob sam nima beljakovin) itd.

Beljakovine so po svoji sestavi zelo zapletene. Znaฤilno zanje je, da vsebujejo poleg kisika, vodika, ogljika tudi duลกik in dostikrat ลกe fosfor in ลพveplo. Beljakovine sestavlja okoli trideset aminskih kislin, od katerih jih je za telo nujnih le osem. Brโ€™ez teh telo ne more biti. Teaminske kisline so: valin, izolevcin, tireoin, fenilamin, metionin, triptogan in lizin. Zelo veliko teh snovi je v rastlinah.

Beljakovine dobimo tako v ลพivalski kot v rastlinski hrani. Vendar pa telo zahteva veฤ rastlinskih beljakovin; ลพivalske beljakovine so sicer bioloลกko pomembnejลกe, zato pa jih je potrebno manj.

Ker so beljakovine sestavni del celic bodisi ลพivalskega bodisi rastlinskega izvora, so torej povsod v hrani. Najbolj znani viri beljakovin so jajca, pusto meso, ribe, mleko, gobe, razne rastlinske maลกฤobe, razna zrna, plodovi (leลกniki, orehi, stroฤnice: fiลพol, grah, soja, leฤa) itd.

ฤŒe vemo za pomen beljakovin v prehrani, nam bodo dostikrat bolj jasna in razumljiva navodila zdravnika, npr. pri dietni prehrani, kjer naj bo med beljakovinami in maลกฤobami potrebno razmerje. Razumljivo bo torej, zakaj priporoฤajo zdravniki prebolevnikom, bolnikom, starim ljudem uลพivanje pustega mesa, kot je npr. perutnina, zajฤje meso, konjsko meso, ker paฤ potrebujejo veฤ beljakovin, ki sodelujejo pri obnavljanju, kot pa maลกฤob, ki pri tem prav niฤ ne sodelujejo.

Ogljikovi hidrati, razne vrste sladkorjev, so osnovne snovi v gradnji rastline. Ogljikovi hidrati so skoraj v vseh rastlinskih celicah v obliki lahko topljivih sladkorjev (glukoza, fruktoza, saharoza). Dosti ogljikovih hidratov je v celici tudi v obliki teลพje topljivih snovi. Te snovi so npr. ลกkrob, inulin, celuloza, hemiceluloza. ล krob pomeni rastlini zalogo, mladi rastlini pa rabi za prvo hrano. Najveฤ ลกkroba je v semenih, plodovih, koreninah, korenikah in gomoljih. Velik del naลกe hrane je sestavljen prav iz ลกkroba v obliki moke.

V posebno vrsto ogljikovih hidratov spadajo gume in sluz. Gume so najveฤkrat posledica bolezenskih sprememb v ranjenem celiฤju. Guma, kot jo poznamo v vsakdanjem ลพivljenju, je izcedek iz poลกkodovanega debla, kot npr. dobivamo pri nas smrekovo ali borovo smolo.

Celuloza in hemiceluloza sta posebni vrsti ogljikovih hidratov; iz nje so zgrajene celiฤne opne. Celuloza sodeluje pri urejanju prebave in omejuje gnilobni razkroj v ฤrevesju.

Celulozi so podobni pektini; njihova posebnost je, da v vodi nabreknejo in delajo ลพolico. To dobro vedo gospodinje, ko pripravljajo sadne ลพeleje. Pektini so povezani z delovanjem celuloze. Tudi pektini pospeลกujejo delovanje ฤrevesja, zavirajo gnilobni razkroj v ฤrevesju. Uniฤujejo, veลพejo strupene snovi, ki prodirajo v organizem ali ki nastajajo v njem.

Glikozidi prav tako nastanejo iz ogljikovih hidratov v rastlinah. To so zelo vaลพne zdravilne snovi: amigdalin, digilanidi, arbutin, sinigrin, eskulin, hesperidin, salicin in ลกe cela vrsta drugih. Zaradi delovanja kvasin pa hitro razpadejo v sladkor in ostanke, ki so vezani nanj. Nekateri od teh ostankov so hudi strupi, npr. v ลกmarnici, naprstcu. Znane rastline z glikozidi so tudi zlatice, ki povzroฤajo na koลพi vnetja.

Med glikozide spadajo ลกe saponini, ki se v vodi lahko topijo in penijo kot milo. Saponini so krvni strupi, ker povzroฤajo hemolizo, razpadanje rdeฤih krvniฤk. V majhnih koliฤinah draลพijo sluznico golta in prebavil in tako se izloฤi veฤ sline in poลพivi gibanje ฤrevesja. Jetra in trebuลกna slinavka moฤneje delujejo. V prevelikih koliฤinah zauลพiti pa povzroฤajo bruhanje.

V rastlinah je tudi dosti rastlinskih maลกฤob. Najveฤ jih je v semenih in plodovih. Z delovanjem kvasine lipaze razpadajo maลกฤobe na glicerin in proste maลกฤobne kisline. Rastlinske maลกฤobe so lahko trde, a tudi mehke, tekoฤe. Znane rastline z mastnimi olji so: oljka, lan, sonฤnica, oljna repica, mak. Trdo rastlinsko maลกฤobo imajo npr. kakavovec, kokosova palma; rastlinski vosek pa nastaja na povrลกini listov, plodov, stebla.

V posameznih rastlinskih delih je tudi dosti organskih kislin: jabolฤna, oksalna, vinska, citronska. Pri raznih vrenjih nastanejo maลกฤobne kisline: mravljinฤna, ocetna, maslena, mleฤna. Organske kisline osveลพujejo, poleg tega pa so potrebne organizmu, ker sodelujejo pri presnovi v organizmu.

Kot konฤni preostanek pri pretvarjanju bodisi beljakovin ali sladkorja nastanejo v rastlinah razni terpeni. Lahko jih imenujemo tudi rastlinske izloฤke. Sem ลกtejejo hlapna olja, smole, balzami. To so v vodi netopljive snovi. Smole se na toplem zmehฤajo, lepijo in gorijo, ฤe jih zaลพgemo, s sajastim plamenom. Balzami so tekoฤe smole. Hlapna olja pa imenujemo tista olja, ki v nasprotju z mastnimi olji hlapijo in ne puลกฤajo madeลพev. Hlapna olja so v rastlinah zelo razลกirjena. Zelo rada hlapijo in imajo navadno znaฤilen duh, npr. metino olje, olje baldrijana, pelina, majarona, jelke, smreke. Vse naลกe diลกavnice so rastline s prijetno diลกeฤimi olji. Zaฤimbe povzroฤajo s svojimi hlapnimi olji, da se bolj izloฤajo prebavni sokovi. ลฝelodฤni sokovi se priฤno izloฤati ลพe, ko zaฤinjena hrana razdraลพi ustno sluznico. Enako kot v ustih slino pospeลกujejo zaฤimbe v ลพelodcu in ฤrevesju moฤnejลกe izloฤanje prebavnih sokov.

Hlapna olja so tudi strupena, ker pride ob veฤjih koliฤinah olja do moฤnejลกega pritoka krvi, npr. v ฤrevesno okolico. Ta moฤnejลกa prekrvljenost se lahko razลกiri celo do maternice, kar povzroฤi moฤnejลกo prekrvavitev, ob noseฤnosti pa tudi splav. Hlapna olja, terpeni v njih, delujejo na drobnoลพivke in jih uniฤujejo ali pa jim prepreฤujejo razvoj. Zato nekatera olja uporabljamo za razkuลพevanje npr. ustne votline (timol, metino olje).

Nekatera hlapna olja povzroฤajo na koลพi rdeฤico, vฤasih tudi izpuลกฤaje, zato jih uporabljajo za obkladke in vtiranje pri revmatiฤnih boleznih (gorฤica, gorฤiฤni obkladki, brinovo olje itd.). Ker draลพijo hlapna olja tudi celiฤje notranjih organov, dajemo rastline s hlapnimi olji za boljลกe izloฤanje seฤa (brinove jagode), ลพolฤa (poprova meta), sluzi (janeลพ) itd.

V celiฤnem soku skoraj vseh rastlin je tudi veฤ ali manj ฤreslovine; ta je zelo zamotane sestave, znaฤilno za ฤreslovine pa je, da so trpkega okusa in da krฤijo tkivo. ฤŒreslovine zasirjajo beljakovino celic in s tem naredijo na povrลกini prevleko, ki varuje tkivo. Ker ฤreslovine skrknejo kri, ustavljajo krvavenje. Tudi beljakovina drobnoลพivk skrkne pod vplivom ฤreslovine, zato le-ta ubija drobnoลพivke. ฤŒreslovina zapira; delovanje si razlagamo tako, da skrknejo celice na povrลกini ฤrevesja, ki se zato zmanjลกa, ne more se veฤ izcejati toliko tekoฤine v ฤrevo. ฤŒreslovine tudi blaลพijo vnetja. Celice, ki se je v njih nabralo preveฤ tekoฤine, jo priฤno izgubljati, ker se pod uฤinkom ฤreslovine krฤijo. Na delovanju ฤreslovin sloni marsikatero zdravilo v ljudski medicini.

Pri razstavljanju beljakovin nastanejo v rastlini tudi zelo uฤinkoviti amini, kot npr. trigonelin, teobromin in drugi. Zelo sorodni aminom so alkaloidi, ki jih ลกtejemo med najbolj uporabljane zdravilne snovi v rastlinah. Danes poznamo pribliลพno 250 vrst alkaloidov. Kemiฤno so to rastlinske snovi, ki imajo v svoji sestavi tudi duลกik. Te snovi moฤno vplivajo na organizem in so med njimi moฤni strupi. Dandanes jih uporabljamo najveฤ v izloฤenem stanju, ker jih le tako lahko pravilno odmerimo, kolikor je potrebno za zdravljenje.

Uลพivanje nekaterih nasladil, ki poลพivljajo โ€” uฤinek pripisujemo delovanju alkaloidov โ€” je lahko zelo nevarno. Sem spada nikotin v tobaku, uลพivanje narkotikov (opij, morfij, marihuana indijska konoplja) in drugih. Za narkotike je nevarno prav to, da se jih telo navadi, potem pa jih je potrebno vedno veฤ, ฤe hoฤemo doseฤi ลพeleno delovanje; tako se telo poฤasi zastrupi, uลพivalec poฤasi shira in konฤno klavrno umre. Nasledek prvih prijetnih obฤutkov omame je ลพalosten konec.

Grenke snovi v rastlinah so navadno preostanek pri razgradnji glikozidov. Grenke snovi, amara, delujejo podobno kot zaฤimbe: prebavila izloฤajo veฤ prebavnih sokov. ลฝelodฤni sok se izloฤa ลพe, ko je grenka snov ลกe v ustih in tu razdraลพi okusne organฤke. Izloฤanje prebavnega soka v prazen ลพelodec obฤutimo kot glad. Tako grenฤice vzbujajo tek. Pod njihovim vplivom prihaja veฤ levkocitov iz limfnega in ฤrevesnega oลพilja v krvni obtok kot drugaฤe. Ti levkociti so vsrkali vase redilne snovi, ki jih potem dovajajo telesu. Ker torej vzbujajo tek in ker pospeลกujejo vsrkavanje hrane, so grenฤice tudi krepฤila, toniki.

Rudninske snovi. Za trdnost okostja in zob, za pravilno kroลพenje vode med telesnimi celicami in pa za uravnoveลกenje vseh ลพivljenjskih dogajanj, potrebuje telo tudi celo vrsto rudninskih snovi, ki jih moramo dobiti v vsakdanji hrani. Najveฤ teh snovi dobimo v zelenjavi, nekaj veฤ pa jih je ลกe v mleku in mesu.

Rudninske snovi nimajo nobene hranilne vrednosti, paฤ pa poveฤujejo izkoriลกฤanje beljakovin v organizmu. Glavna njihova naloga je, da v telesu veลพejo nekatere spojine, ki jih telo nujno potrebuje. Najvaลพnejลกe rudninske snovi so ลพelezo, kalcij, natrij, baker, fosfor, fluor, magnezij, mangan, jod, klor, kalij in ลพveplo.

Rudninske snovi so v hrani v obliki raznih soli, raztopljenih v vodi, ki jih izluลพi iz posameznih ลพivil. S pretiranim namakanjem in izpiranjem ลพivil odplaknemo iz njih vedno tudi nekaj rudninskih snovi, ki bi jih moralo dobiti telo. Zato ลพivil ne puลกฤamo in ne namakamo predolgo v vodi. Zelenjavo kuhamo vedno le v majhnih koliฤinah vode, pa ลกe to vodo potem porabimo, da z njo zalijemo druge jedi.

Zdravilna olja

Kalcij telo nujno potrebuje za tvorbo kosti in zob, za pravilno strjevanje krvi; ugodno vpliva na delovanje ลพivcev in miลกic. Otrok in noseฤnica ga potrebujeta veฤ kot odrasli. Mleko, mleฤni izdelki in ribe so najbolj bogati s kalcijem.

ลฝelezo je telesu nujno potrebno. Pomanjkanje ลพeleza se kaลพe v slabokrvnosti. Najveฤ ga je v jetrih, ledvicah, jajcih, ribah, marelicah, orehih, fiลพolu, grahu, ลกpinaฤi in sploh v zelenjavi.

Jod je nepogreลกljiv za pravilno delovanje ลกฤitne ลพleze. Ljudje, ki jim manjka joda, so slabo duลกevno razviti, na vratu se jim naredi golลกa. Dosti joda imajo ribe. Dandanes dodajajo jod soli, da s tem prepreฤujejo bolezni, ki jih povzroฤa pomanjkanje joda.

S kuhinjsko soljo dobimo v telo natrij. Morski soli je vedno primeลกano tudi nekaj magnezija in joda.

Kalij pomaga odstranjevati vodo iz telesa, medtem ko jo natrij veลพe.

Rudninske snovi, ฤeprav jih telo potrebuje tudi v zelo majhnih koliฤinah, so nepogreลกljive; ฤe jih telo ne dobi, kolikor jih potrebuje, zboli.

Vir: Zdravilne rastline, Pomurska zaloลพba, 1973

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E