Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
ŽivaliKoliko volkov še imamo v Sloveniji?

Koliko volkov še imamo v Sloveniji?

MORDA VAS ZANIMA

V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Lovsko zvezo Slovenije in prostovoljci v organizaciji društva Dinaricum smo na celotnem območju prisotnosti volka zbirali neinvazivne genetske vzorce volkov (iztrebki, urin v snegu, slina z ugriznih ran na škodah in naravnem plenu).
Slovenski volkV sezoni 2010-2011 smo zbrali in analizirali 449 vzorcev, večino iz Slovenije, pa tudi 53 iz območja čezmejnih tropov v Gorskem Kotarju na Hrvaškem. Pri 192 vzorcih je bila analiza uspešna, »ulovili« pa smo 45 različnih živali.

- Oglas -

Z metodo ulova – ponovnega ulova smo ocenili celotno število volkov na območju Slovenije in čezmejnih tropov v Gorskem Kotarju na Hrvaškem na 52 osebkov, s 95% intervalom zaupanja od 47 do 60. To je maksimalno število osebkov na tem območju, po reprodukciji in pred izgubami.
Če polovico zaznanih živali v čezmejnih tropih prištevamo v Slovenijo in polovico v Hrvaško, lahko v Sloveniji v tem obdobju štejemo 43 (39-50) živali. V obravnavanem obdobju so bile izgube 12 volkov, od katerih jih lahko 10 prištevamo med čisto »slovenske«, tako da je najnižja številčnost v Sloveniji po izgubah in pred naslednjim leglom 2011 znašala okrog 32 volkov (28-39).

Sezona 2010-2011 je prva izmed treh sezon intenzivnega spremljanja populacije, ki jih načrtujemo v projektu in nam je že dala najboljšo oceno števila volkov doslej.

Tomaž Skrbinšek, dr. vet. med.
Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×