ŽivaliKoliko volkov še imamo v Sloveniji?

Koliko volkov še imamo v Sloveniji?

MORDA VAS ZANIMA

V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Lovsko zvezo Slovenije in prostovoljci v organizaciji društva Dinaricum smo na celotnem območju prisotnosti volka zbirali neinvazivne genetske vzorce volkov (iztrebki, urin v snegu, slina z ugriznih ran na škodah in naravnem plenu).
Slovenski volkV sezoni 2010-2011 smo zbrali in analizirali 449 vzorcev, večino iz Slovenije, pa tudi 53 iz območja čezmejnih tropov v Gorskem Kotarju na Hrvaškem. Pri 192 vzorcih je bila analiza uspešna, »ulovili« pa smo 45 različnih živali.

- Oglas -

Z metodo ulova – ponovnega ulova smo ocenili celotno število volkov na območju Slovenije in čezmejnih tropov v Gorskem Kotarju na Hrvaškem na 52 osebkov, s 95% intervalom zaupanja od 47 do 60. To je maksimalno število osebkov na tem območju, po reprodukciji in pred izgubami.
Če polovico zaznanih živali v čezmejnih tropih prištevamo v Slovenijo in polovico v Hrvaško, lahko v Sloveniji v tem obdobju štejemo 43 (39-50) živali. V obravnavanem obdobju so bile izgube 12 volkov, od katerih jih lahko 10 prištevamo med čisto »slovenske«, tako da je najnižja številčnost v Sloveniji po izgubah in pred naslednjim leglom 2011 znašala okrog 32 volkov (28-39).

Sezona 2010-2011 je prva izmed treh sezon intenzivnega spremljanja populacije, ki jih načrtujemo v projektu in nam je že dala najboljšo oceno števila volkov doslej.

Tomaž Skrbinšek, dr. vet. med.
Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×