Zdravje & prehranaSlane bombe, ki zvišujejo krvni tlak

Slane bombe, ki zvišujejo krvni tlak

MORDA VAS ZANIMA

Če mislite, da boste vnos soli omejili le s tem, da hrane ne boste dodatno solili, se motite. Past se ne skriva v solnici, temveč v že pripravljenih, predelanih živil, kot so na primer instant juhe, jutranja žita, zamrznjene dobrote in zelenjava v pločevinkah. Najbrž bi bili presenečeni, če bi vedeli, koliko soli se skriva v že pripravljeni hrani.

- Oglas -

Sol

V samo eni skodelici nekaterih na videz zdravih jutranjih žit, na primer otrobov z rozinami, je več kot 350 miligramov natrija, prehranske smernice pa ga dopuščajo do 2400 miligramov na dan. Ena skodelica juhe iz pločevinke lahko vsebuje kar 1000 miligramov soli, v pol skodelice vložene zelenjave pa se skriva 300 do 400 miligramov natrija. V sveži zelenjavi soli skorajda ni. Razočarani bodo tudi vsi, ki mislijo, da je riž zdrava, polnovredna hrana. To sicer velja, vendar le za naravne vrste riža. Številne priljubljene vrste riža vsebujejo arome, ki dvignejo vsebnost soli do 750 miligramov. Med ‘slanimi bombami’ najdemo še solatne prelive s 500 ali več miligrami soli. Varni nismo tudi ob hrani z oznako ‘nizko-kalorična’. Morda res vsebuje manj nasičenih maščob in zato manj kalorij, soli pa je v njej ravno toliko kot v primerljivem kalorično bolj bogatem živilu. Pretirano soljena je lahko tudi hrana v restavracijah.

Naučimo se uporabljati manj soli!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×