0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineSaw Palmetto ali Palmeto - zdravilna rastlina Indijancev

Saw Palmetto ali Palmeto – zdravilna rastlina Indijancev

MORDA VAS ZANIMA

Saw palmetto ali Palmeto ali žagolista palma (Sabal serrulata oziroma Serenoa repens) je nižja palma s pahljačastimi in našpičenimi listi. Palmeto raste iz plezajoče korenine, njena socvetja pa so gosto dlakava in čez čas naredijo jagode v velikosti oljke. Črne jagode žagoliste palme so sladke, kasneje pa postanejo močno pekoče.

- Oglas -

Palmeto prihaja k nam iz Južne Amerike

Saw palmetto nosi prvo in staro botanično ime sabal, ki so ga uporabljaji v Južni Ameriki, latinska beseda serrulata pa pomeni majhno žago, na katero spominjajo listi rastline. Ime serenoa prihaja od ameriškega botanika Serena Watsona. Po svetu je žagolista palma najbolj poznana pod imenom saw palmetto, pri nas pa ji pravimo kar palmeto.

Palmeto izvira iz južnih obalnih držav Severne Amerike, iz Srednje Amerike in tropske Južne Amerike, njegove sadeže pa so ljudje uporabljali že več tisočletij nazaj. Nekatera plemena Indijancev so plodove saw palmetta celo sušila, da so tako obstali in so jih lahko uživali čez celo leto. Že tedaj so odkrili zdravilne učinke sadežev, z njimi so si pomagali pri povečani prostati, cistitisu, gonoreji in ob draženju sluznice. Saw palmetto so uporabljali tudi kot diuretik in pa za sprostitev.

Palmeto tudi proti izpadanju las

Poleg naštetega je uživanje zrelih plodov palmeta spodbujalo kopičenje mesa in maščob ter krepilo človeka. Ta pojav je viden tudi pri nekaterih tamkajšnjih živalih, ki se v času zrelih plodov zredijo in si pridobijo moči, ki so jih v času suše izgubile. Že tedaj so olje iz semen uporabljali pri kašljanju in nespečnosti. Iz plodov in korenine naj bi izdelovali tudi afrodizijak. Zdravilo so izdelovali iz tinkture plodov in iz zdrobljenih semen. Kasneje so plodove uporabljali še za aromatizacijo vinjaka in za krmo za divje živali. Izvleček palmeta zmanjša aktivnost 5-alfa-reduktaze, ki spodbuja metabolizem testosterona v njegovo aktivno obliko, zato naj bi bil saw palmetto tudi učinkovit pri boju proti izpadanju las. Evropski in ameriški zdravniki že okoli dvesto let uporabljajo ekstrakt palmeta tudi za zdravljenje šibkosti in za okrevanje po večjih operacijah.

- Oglas -

Saw palmetto in benigno povečanje (hiperplazija) prostate

Danes se palmeto uporablja v številnih prehranskih dopolnilih, v glavnem za zdravljenje blage do zmerne povečane prostate ali benigne hiperplazije prostate (BHP). Pri BHP povečana prostata pritiska na začetni del sečnice pod mehurjem in zaradi svoje velikosti draži mehur. S tem povzroča težave pri mokrenju, lahko opazimo šibek curek seča, dolgo čakanje pred uriniranjem, prekinjenje curka med mokrenjem, pogosto mokrenje z nočnim vstajanjem, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja po tem, ko ste odšli na stranišče in podobno.

saw palmeto palmeto palma

Tveganje za BHP se povečuje s starostjo, saj nimamo histoloških dokazov, da bi imel BHP kakšen moški pred tridesetem letu starosti. Pri kar 88 odstotkih moških lahko s histološko preiskavo dokažemo BHP pri 80-letnikih. BHP je najpogostejša bolezen prostate, ki pa ni malignega značaja in z rakom prostate ni vzročno povezana.

Saw palmetto so opisovali v številnih knjigah

Palmeto je opisan tudi v Ameriški kraljevi knjigi o zdravilih iz leta 1898. Sodeč po tedanjem opisu ekstrakt palmeta pomaga pri izkašljevanju, ublaži kašelj in nadzoruje draženje sluznice. Pomagal naj bi tudi pri astmi in tuberkulozi. Že tedaj so opisovali dokaze, kjer se je ekstrakt palmeta izkazal za koristnega pri kroničnem bronhitisu, pri oslovskem kašlju ter pri težavah s prebavili. Saw palmetto izboljša apetit, prebavo in asimilacijo. Opisovali so njegov koristen učinek na reproduktivne organe, kot so prsa in prostata.

Zdravljenje raka prostate

Ekstrakt palmeta so preizkušali tudi za zdravljenje raka prostate. V ZDA so naredili več študij, a sodeč po podatkih Ameriškega združenja za raka, zaenkrat še ni oprijemljivih dokazov, ki bi govorili v prid temu, da saw palmetto zdravi raka prostate. Saw palmetto je znan tudi po tem, da stimulira moški libido in povečuje moško seksualno energijo. Poleg tega, da povečuje spolno delovanje in poveča spolno poželenje, zmanjšuje tudi nivo slabega holesterola v krvi.

.

NAJNOVEJŠE