0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna dojenčkova nega

Naravna dojenčkova nega

MORDA VAS ZANIMA

Dojenčki imajo zelo občutljivo kožo, zato moramo dobro in redno skrbeti za higieno. Njegova koža je debela le za eno petino odrasle kože, zato se še toliko hitreje vname in poškoduje. Poleg tega so dojenčki pogosto mokri, vlažni polulani in tako dalje. Poleg tega še nimajo aktivnih žlez lojnic in znojnic. Občutljiva je tako koža na ritki, kjer imajo pleničko, občutljivi so tudi deli v pregibih, koža na obrazu je hitro dovzetna za okoljske vplive, zato jo zaščitimo pred mrazom, soncem, vetrom in drugimi vplivi.

- Oglas -

Poleg tega so dojenčki bolj občutljivi na razne kozmetične izdelke, še posebej, če vsebujejo veliko agresivnih snovi, kot so razne dišave. Če boste otroka preveč milili, se mu bo lahko koža preveč izsušila. Zato dojenčkovega telesa ne milimo vsak dan, pač pa le najnujnejše predele, kot je otroška ritka. Umivajte jih le z vodo, ki ga bo dovolj očistila. Milo za celo telo uporabite le enkrat ali dvakrat na teden. Če ima veliko oblog, ga lahko šamponirate pogosteje. Za umivanje uporabite doma narejeno naravno milo, ki je neagresivno. Uporabljate trdo milo, ki ga malce navlažite in dodate na krpico. Tekoče milo namreč pogosto nanesemo v prevelikih količinah. Zaradi tega dojenček ne bo nič bolj čist, le koža se mu bo lažje vnela. S krpico z nekaj milnice nato namilite dojenčka. Dojenčka nato dobro sperite z vodo. Po kopanju ga namažite z vlažilno in hranljivo kremo. Nikar pa ne uporabite olja. Čeprav nekatere patronažne sestre še vedno svetujejo uporabo madljevega olja, to ne nahrani dojenčkove kože in je ne navlaži. Koža po uporabi olja postane le bolj mastna. Pogosto se pri dojenčkih pojavi tudi tako imenovani atopijski dermatitis, ko je doječkova koža na posameznih delih pordečela, pojavi se luščenje. Otroka to srbi in moti. V tem primeru obiščite zdravnika.

Koža dojenčka

Uporabite kamilico

Za nego dojenčkove kože strokovnjaki priporočajo uporabo hidrolata rimske kamilice, saj je učinkovit pri negi razdražene in občutljive kože. Kožo pomirja in ji vrača zdravo, naravno barvo. Uporabljamo ga za zdravljenje izpuščajev ter občutljive in aknaste kože. Iz 25 mililitrov hidrolata, iz 25 mililitrov hidrolata sivke in 50 mililitrov destilirane vode lahko naredite pršilo za dojenčkovo ritko. Vse sestavine zmešajte in jih dajte v čisto stekleničko s pršilom. S hidrolatom rimske kamilice pa naredite tudi vlažilne robčke za dojenčkovo kožo. Zmešajte hidrolat in destilirano vodo v enakem razmerju. V to mešanico pa namočite brisačke oziroma robčke. Hidrolat rimske kamilice je tudi edini, s katerim lahko izpirate dojenčkove oči. Za izpiranje oči nikoli ne uporabite navadnih kamilic.

- Oglas -

Ognjič za kremo

Ognjič se zelo dobro obnese na dojenčkovi koži, zato je idealen za pripravo negovalne kreme. Za izdelavo kreme boste rabili pollitrsko posodico do vrha polno svežih ognjičevih cvetov. Lahko sicer uporabite tudi manjšo količino posušenih listov cvetov ognjiča. Pripravite še pol litra olivnega olja in deset do dvanajst dekagramov čebeljega voska. Olje in cvetove segrejete v posodi nad soparo, da se olje ne pregreje. Ko ognjič izloči vse svoje sestavine in se mešanica obarva rumeno, pustimo pri miru še petnajst minut. Nato olje precedimo in nad toploto vmešamo čebelji vosek, da se raztopi. Dobljeno kremo prelijemo v posodice in počakamo, da se ohladi. Mazilo lahko hranite tudi v hladilniku. Poleg dojenčkove kože, lahko mažete tudi svojo kožo. Zdravi namreč modrice, opekline, razširjene vene na nogah, gnojne kožne ture in rane, uporabljamo ga za vnetje zadnjika in danke, pa tudi za vsakodnevno nego. Ognjičevo mazilo pri doječku uporabljajte namesto hladilnega mazila. Po kopanju ga lahko z naravno kremo namažete po celem telesu. Namesto oljčnega olja lahko uporabite tudi kokosovo maslo.

NAJNOVEJŠE