0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKaj so hidrolati?

Kaj so hidrolati?

MORDA VAS ZANIMA

Za eterična olja ste verjetno že vsi slišali ali ste brali o njih v knjigah ter na internetu. Danes pa bi vam hotela predstaviti manj znan, vendar zelo uporaben aromaterapevtski material in to so hidrolati! Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja.

- Oglas -

HidrolatDestilacija je najpogostejša metoda pridobivanja eteričnih olj, kot stranski produkt pa dobimo hidrolat. V preteklosti je bilo ravno obratno, saj so bili hidrolati glavni produkt destilacije, eterična olja pa stranski produkt.

Na žalost se o hidrolatih ne ve veliko, ker niso bili raziskani v takšni meri kot eterična olja. Najbolj znani hidrolati so iz vrtnice, sivke in nerolija (cvet pomaranče). Hidrolati so zelo uporaben terapevtski material. Lahko se dodajo v terapevtske kopeli, v vodo za umivanje obraza in so izvrstna vodna faza v izdelavi krem. Izbrani glede na tip kože so hidrolati odlični toniki in že gotovi preparati za vlaženje kože.
Kaj lahko naredimo iz hidrolata sivke? Kako si lahko z njim pomagamo v vsakodnevnem življenju?

Lahko se uporablja kot čistilno sredstvo, saj kožo očisti do globin, je ne izsuši in jo odlično obnavlja. Uporabljate ga lahko vsakodnevno za odstranjevanje ličila in čiščenje obraza. Odlično učinkuje tudi kot pršilo za obraz in vrat. V sezoni centralne kurjave lahko preko dneva osvežite svoj obraz tako, da se poškropite s hidrolatom sivke. Uporabljajte ga pred in po britju ter depilaciji, saj pomirja razdraženo kožo in deluje antiseptično.

- Oglas -

Na otroško in dojenčkovo kožo ima pomirjujoč in blag učinek. Razredčeni hidrolat sivke bo pomiril od plenic razdraženo dojenčkovo kožo, lahko pa ga uporabite za izdelavo vlažnih robčkov za brisanje. Priporočam hidrolate sivke, kamilice, nerolija in vrtnice za dojenčke in otroke, vendar pazite pri uporabi hidrolatov za dojenčke, ker jih je potrebno razredčiti pol-pol z destilirano vodo. Za kopel dodajte največ eno jušno žlico hidrolata.

Eterično olje sivkeHidrolat lahko dodate vodi za pitje, omaki ali solati. Za pitje se uživa največ ena jušna žlica hidrolata v litru vode. Poskusite vodo s hidrolatom nerolija, ki bo pomiril vaš živčni sistem in pospešil prebavo, posledično pa odlično deloval na stres, ki ga občutite v želodcu.

Če vas zanima aromaterapija ali sama izdelava preparatov, se lahko prijavite na delavnice aromaterapije in na 3 brezplačna predavanja v oktobru na www.aromadelavnice.si.

Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka

.

NAJNOVEJŠE