0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaNaučimo se destilirati in izdelati svoje hidrolate

Naučimo se destilirati in izdelati svoje hidrolate

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki ste se zaljubili v aromaterapijo, dobro veste, kakšen izziv je najti dobre materiale oziroma sploh imeti toliko znanja, da lahko prepoznamo različne kakovosti materialov in jih nato skušamo najti: v trgovinah, v spletu, v tujini. Ponudba ni ravno odlična, marže uvoznikov so pogosto zelo visoke in vsi seveda nismo vešči samostojnega naročanja iz tujine.

- Oglas -

Ustvarjanje svojih aromatičnih materialov

Le približno 20 % eteričnih olj, ki so na slovenskem trgu, je res najvišje – aromaterapevtske kakovosti. Vse drugo je srednja žalost ali celo katastrofa. Kaj nam pomaga poznati čudovite lastnosti arabskega kadila, sandalovine, vrtnice, melise …, če je tisto, kar je v naši steklenički, nekakovostno?

Rešitev, ki je petičnejšim uporabnikom aromaterapevtskih materialov vedno na voljo, je lastnoročno ustvarjanje aromatičnih materialov. Zdrave zdravilne rastline imamo v Sloveniji še vedno na vsakem koraku. Hvala vesolju! Vedno jih lahko posadimo na vrtu, na balkonu ali jih naberemo v naravi.

Aromatične in zdravilne rastline uporabljamo na te načine:

- Oglas -
 • uporabljamo sveže (stremo v pasto),
 • sušimo za čaje,
 • tinkturiramo v alkoholu,
 • maceriramo v maščobi,
 • destiliramo.

Če le imamo kanček zanimanja za alkimijo, se utegnemo kmalu znajti iz oči v oči z destilatorjem in odločitvijo, da želimo tudi sami poskusiti destilirati rastline – za hidrolat in, če je sreča mila, tudi za eterično olje.

Zgodovina destilacije

Destilacija je postopek, pri katerem s segrevanjem rastlinskega materiala ter uvajanjem vodne pare iz rastline izločimo eterična olja.

O zgodovini destilacije je marsikaj nejasnega. Nekateri umeščajo prvi destilator v Mezopotamijo, drugi na Ciper. Dejstvo je, da smo v Evropi začeli množično destilirati pred nekaj stoletji. V Franciji tudi zaradi razvoja parfumeristike, ki je spremljala razvoj usnjarske industrije v Grassu.

Kaj potrebujemo?

Destilator

- Oglas -

Pri odločitvi za nakup destilatorja si moramo zastaviti nekaj bistvenih vprašanj:

 1. Ali želimo pridobiti eterično olje ali hidrolat ali oboje?
 2. Koliko rastlin imamo na voljo?
 3. Kako globok je naš žep?

Za začetniško ukvarjanje običajno zadošča 5- ali 10-litrski bakreni alembik. V tem primeru bo naš izdelek večinoma hidrolat. Pri nekaterih rastlinah in ob optimalnih naravnih razmerah utegnemo pridelati tudi nekaj kapelj eteričnega olja. Si predstavljate? Čisto vaše eterično olje, iz zaplate sivke, ki jo imate na vrtu? Romantično, kajne?

Cena za nakup 5-litrskega bakrenega alembika iz Portugalske (kjer jih izdelujejo) ni zelo visoka in kupiti jih je mogoče tudi v Sloveniji. Lahko pa ga tudi sami naročite po spletu. To je preprosto in vaš alembik bo kmalu prispel, ročno izdelan in skrbno transportiran. Primeren je za pridobivanje hidrolatov. Manj kot-litrskega alembika vam ne priporočamo, ker gre bolj za ljubko »maketo«.

Če želimo pridobivati tudi eterična olja, potem morate kupiti vsaj 20-litrski alembik. Morda je modro, da začnete s 5-litrskim, ker bo destilacija preprostejša. Potrebovali boste manj rastlin, vode, energije in časa.

Nasvet: Nakup destilatorja skupaj s prijatelji je odlična odločitev. Trije vrtnarski kolegi lahko destilirate skupaj, vsakokrat na drugem vrtu. Tako boste prihranili čas in denar ter se imeli še bolj fino.

Vrt

Za destilacijo je super, če imate na domačem vrtu meliso, meto, sivko, pelargonijo, kamilico, žajbelj, rožmarin, smilj. Iz vseh teh rastlin je mogoče pridobiti čudovite in uporabne hidrolate. Tudi če nimate možnosti vzgoje rastlin, lahko poiščete primerne rastline, samoniklo rastoče v naravi – rman, koprivo, lipo, materino dušico, origano. Ko smo že pri origanu – ne pijte eteričnega olja origana kar tako, »za zdravje«. To je namreč v Sloveniji zaradi agresivnih trgovcev postalo zelo prijubljeno početje.

Prednost manjšega destilatorja je torej ta, da ne potrebujete ogromnih količin rastlin. Seveda pa se morate že na začetku odpovedati eteričnim oljem. Tistih nekaj kapelj, ki jih morda pridobite, niti ni mogoče ločiti od hidrolata in bodo zato tam tudi ostale. Pri vsaki rastlini je količina eteričnega olja različna (od nekaj promilov do nekaj odstotkov). Vse skupaj je odvisno tudi od lune in vremena in morebiti še kakšnih skrivnostnih okoliščin.

Odličen hidrolat nemške kamilice, 2 dcl:

 • 5-litrski alembik,
 • 100 g nemške kamilice,
 • 400 g vode v alembiku,
 • nekaj litrov vode za hlajenje,
 • pol ure uporabe plinske bombe,
 • še pol ure našega časa za pripravo.

Vrste destilacije

Rastline je mogoče destilirati na različne načine:

 1. parna destilacija (najobičajnejša, para potuje skozi rastlinski material),
 2. vodna destilacija (rastline so potopljene v vodo, ker je za nekatere rastline to optimalen način),
 3. parno vodna-destilacija: kombinacija obeh prejšnjih načinov.

Odlična izbira je nakup destilatorja, ki ima snemljiv vrat in omogoča vse tri vrste destilacije. Vrat lahko po potrebi odstranimo, kadar izvajamo vodno destilacijo.

Postopek

Postavimo destilirno enoto in pripravimo vse potrebno. Ta del je zelo tehničen, treba je priviti vijake, uravnotežiti dele destilatorja, priskrbeti vir toplote in vode, natakniti cevke in podobno. Ko je vse pripravljeno, pride na vrsto najlepši del procesa— nabiranje materialov. Dele rastlin, ki jih želimo destilirati, stehtamo, položimo v alembik in začnemo segrevati vodo. Če imamo manjši alembik, bo že čez približno pol ure začela curljati čudovita aromatična tekočina – hidrolat. Naj vas pripravim: kar naenkrat vse omamno zadiši. Zadiši tako močno, da boste uživali v opojnem vonju tudi, če ste na prostem.

HIDROLAT

Hidrolat zberemo v steklen kozarec ter ga pretočimo v sterilizirane stekleničke in shranimo na hladnem. Če smo bili pozorni na čistočo, bo uporaben vsaj eno leto. Vso opremo skrbno očistimo in posušimo.

UPORABA

V Sloveniji je veliko ljudi začelo destilirati, ker so želeli pridobiti hidrolat za izdelavo mil ali emulzij.Zadnje čase vedno bolje poznamo tudi druge možnosti uporabe hidrolatov:

 • kot tonik za obraz,
 • kot ustna voda,
 • kot pripravek za uporabo po britju,
 • za aromatiziranje hrane,
 • za pripravo pijač,
 • kot terapevtska kura.

Naj vam za konec zaželim le še: USPEŠNO DESTILACIJO!

.

NAJNOVEJŠE