Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Ekologija & okoljeAli politikov eko turizem ne zanima?

Ali politikov eko turizem ne zanima?

MORDA VAS ZANIMA

Prosti čas najraje izkoriščamo za zapuščanje toplega zavetja doma in pobegnemo v raziskovanje nam še nevidenih kotičkov sveta. A »express« turizem, ki je sicer zaradi ugodnih cenovnih ponudb vedno bolj priljubljen, poskrbi za večje onesnaževanje in nič kaj okolju prijazno ravnanje.

- Oglas -

V torek, 27. septembra bomo obeležili svetovni dan turizma, zato so v društvu Planet Zemlja ob koncu poletja pripravili kratek anketni vprašalnik, naslovljen na vodilne v gospodarski panogi, člane vlade in poslance Državnega zbora ter nekatere posameznike, ki so aktivni na področju ekologije. Zanimalo nas je predvsem njihovo okolju prijazno obnašanje doma, na delovnem mestu in nenazadnje tudi na dopustu. Odziv na anketne vprašalnike ni bil ravno navdušajoč, saj je na več kot poslanih 150 vprašalnikov odgovorilo manj kot 20 anketirancev. Tematika najmanj zanima politike, saj sta se odzvala le dva, medtem ko smo več kot polovico odgovorov prejeli od podjetij, ki se v Sloveniji deklarirajo s predpono »eko«.

EkoturizemVelika večina vprašanih je mnenja, da je njihovo poklicno in zasebno delovanje okoljsko odgovorno. V službi in doma ločujejo odpadke, ugašajo naprave, uporabljajo energetsko varčna svetila ter pazijo na porabo vode pri skrbi za osebno higieno. K takšnemu ravnanju spodbujajo tako sodelavce kot tudi družinske člane, ki tovrstne pobude večinoma sprejemajo pozitivno. Pri jeklenem konjičku pa se že zaplete. Kar 90 % vprašanih se pri nakupu osebnega vozila še vedno odloča glede na ceno vozila. Enak odstotek vprašanih vozi osebni avtomobil z bencinskim motorjem.

Če je cena odločilna pri nakupu osebnega vozila, pa je za izbiro turistične destinacije najpomembnejša atraktivnost izbranega kotička in njegove naravne znamenitosti. Na dopustu naj bi se prav vsi vprašani obnašali enako ekološko kot doma, a način prevoza do turistične destinacije je v kar 85 % primerih osebni avtomobil.

Več kot 80 % vprašanih je mnenja, da je v Sloveniji premalo informacij o ekološkem delovanju v turizmu, medtem ko je večina prepričanih, da bi zgled glede okoljskega ravnanja morali javnosti dajati ravno politiki in gospodarstveniki.
Prav zaradi neodzivnosti vodilnih do tematike ekoturizma smo se v društvu odločili za pripravo konferenece »Eko turizem – povezovanje kultur«, ki jo bomo izpeljali na svetovni dan turizma, 27. septembra, in se je bodo udeležili tako slovenski kot tuji strokovnjaki tega področja.

- Oglas -

Društvo Planet Zemlja

Prejšnji članekKaj so hidrolati?
Naslednji članekGobova juha z ajdovo kašo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×