Rdeča pesa nas krepi

    Rdeča pesa je rjavordeč gomolj okrogle, podolgovate ali valjaste oblike. Zlahka jo pridelamo na domačem vrtu in jo za zimo lahko tudi vložimo. Je izjemno zdravo živilo, ki nam je lahko v pomoč pri različnih boleznih.

    Rdeča pesa

    Rdeča pesa je izjemno zdravilna, saj krepi organizem, pospešuje nastajanje krvi in delovanje dihalnih encimov. Ker je bogata z železom, ki ga sicer dobimo z mesom, je res živilo, ki lahko izboljša našo krvno sliko. Za krepitev in čiščenje krvi narežemo 2,5 šopka mladih pesinih listov in šopek peteršilja, prevremo za petnajst minut, vmes pa dodajamo nekaj nasekljanega česna, čebule, naribanega korenja, peteršiljevega korena, manjšega gomolja zelene ter na drobno naribane štiri velike surove rdeče pese. Prelijemo z žličko olja in limoninim sokom, premešamo in odstavimo od štedilnika. Tako pripravljeno juho jemo dvakrat na dan. Če se želimo obvarovati prehlada in številnih virusov, ki nas obkrožajo, je zadnji čas, da na krožnik postavimo peso, ker vsebuje precej oksalne kisline, a z njo ni priporočljivo pretiravati. Pesa je odličen vir prehranskih vlaknin, folne kisline, železa in vitamina A ter dober vir vitamina C in betaina (naravnega rdečega barvila), zato je tudi odličen antioksidant. Dodatke betaina, ki jih pridobivajo kot stranski proizvod predelave sladkorne pese, predpisujejo za zniževanje potencialno toksičnih ravni homocisteina (Hcy), naravne aminokisline, ki naj bi prispevala k tveganju za miokardni infarkt, možgansko kap in periferno žilno bolezen. Zahvaljujoč prisotnosti antocianov, ki dajejo rdeči pesi tako izrazito rdečo barvo, ta vrsta zelenjave ugodno vpliva na obnavljanje krvi, zmanjšuje rast rakavih celic in predstavlja dobro zaščito in sredstvo za zmanjševanje posledic škodljivega sevanja. Rdeča pesa je dober vir železa. Sicer je pri zdravljenju anemije pomembno, da uživamo določeno količino železa živalskega izvora (rdeče meso), ker je absorpcija železa večja kot iz živil rastlinskega izvora. Dober vir železa rastlinskega izvora pa je prav rdeča pesa. Absorpcijo železa povečuje naravna prisotnost vitamina C in nič ne bo narobe, če soku rdeče pese dodate žličko svežega limoninega soka, ki bo povečal absorpcijo železa. Proti slabokrvnosti lahko tudi dlje časa pijemo sok iz enakih delov sveže pese in jabolk. Uživamo ga po požirkih čez dan, najmanj pol litra vsak dan. Dobrodejen je tudi sok iz enakih delov pese, korenja in špinače, ki ga pijemo vsak dan.

    Pesa lahko tako kot ohrovt, špinača, korenje in repa vsebuje veliko nitratov, zato z njo ne bi smeli hraniti otrok, mlajših od šestih mesecev.

    Ščiti tudi pred okužbami in virusi

    Rdeča pesa zaradi svoje vitaminsko-mineralne sestave krepi imunski sistem, spodbuja apetit in izločanje žolčnih sokov. Uživanje rdeče pese v zimskem času ima poleg gurmanskega užitka še preventivni učinek proti prehladnim obolenjem in okužbam. Ker vsebuje pester izbor mineralov, flavonoide in folno kislino, v telesu veže kovine in razstruplja, pomaga pri rasti celic, odvajanju vode, deluje proti prostim radikalom, uravnava telesno temperaturo in delovanje sečil. Dobro vpliva na rast in obnovo tkiv, sveže iztisnjen sok je tudi izjemno čistilo – odvaja vodo, blagodejno vpliva na prebavo (pol kozarca enkrat do dvakrat na dan), črevesje, želodec, živce, ščiti pred okužbami in virusi, razstruplja strupe v telesu, spodbuja delovanje možganov, deluje tudi proti glavobolu, šumenju v ušesih in koristi očem. Pri prehladu za zbijanje vročine popijemo četrt litra soka iz pese in štirih limon na dan. Uživamo ga pogosto, po požirkih. Rdeča pesa pa nam je lahko v pomoč tudi pri kandidi. Padec odpornosti, spremenjen pH in spremenjena sestava mikroflore v črevesju omogočijo rast glivice in s tem bolezni kandidiaze. Iz prehrane morate izločiti slaščice, sladkor in izdelke iz bele moke. Potrebno je alkalizirati telo z uživanjem živil, ki v telesu delujejo alkalno, sem sodi tudi rdeča pesa. Aminokisline v rdeči pesi znižujejo holesterol in izboljšujejo delovanje jeter. Starejši ljudje z arteriosklerozo naj jo uživajo zaradi vsebnosti joda in kroma. Pomaga tudi pri zaprtju. Manjši gomolj kuhane rdeče pese vključite v svoj zadnji večerni obrok. Seveda vam samo uživanje rdeče pese ne bo odpravilo zaprtja, ker je k temu potrebno pristopiti celostno, spremeniti nezdrave prehranjevalne navade in popiti dovolj tekočine dnevno ter se tudi dovolj gibati.

    PREBERITE TUDI:  Šiatsu masaža, pomaga vzpostaviti pretok življenjske energije

    Rdeča pesa

    Polna vitaminov in mineralov

    Pesa sodi med najbolj sladko zelenjavo, saj vsebuje celo več sladkorja kot korenje ali koruza. A v njej ni več sladkorja kot deset odstotkov, med katerimi je lahko največ prebavljive glukoze oziroma sadnega sladkorja. Vsebuje do dva odstotka beljakovin, deset mg vitamina C, dvajset enot provitamina A in štirideset mg oksalne kisline. Od mineralov so prisotni kalcij, kalij, fosfor, žveplo, jod, baker, od vitaminov (ob A) še C vitamin, P vitamini (bioflavonoidi), B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in že omenjeni B9 vitamin (folna kislina). Z uživanjem rdeče pese pa ne boste le bolj zdravi, temveč boste tudi izgledali lepše, bolj sveže in mladostno, saj redno uživanje polepša kožo, lasje in nohti pa postanejo bolj bleščeči in prožni.

    Kako jo lahko pripravimo?

    Rdečo peso lahko pripravimo na več načinov. Najbolj razširjena je v solati ali kot sveže iztisnjen sok. Lahko jo olupimo, dušimo in jemo toplo z maslom kot slaščico, kuhano, marinirano in ohlajeno kot začimbo, ali pa olupljeno, na koščke narezano kot solato. Liste in stebla lahko dušimo kot zelenjavo, za kar so primernejše mlade rastline. Da bi ohranili čim več zdravilnih učinkovin pese, jo dušimo le nekaj minut. Koren je bogat z vitaminom C, nadzemni del pa je odličen vir vitamina A. Vsebuje tudi veliko folatov, pa tudi topne in netopne vlaknine in več antioksidantov. Kot priloga k različnim jedem se prileže kuhana, sladkana in rahlo kisana, z dodatnimi začimbami pa se odlično poda k vsem vrstam mesa. Pesina solata res pusti rahlo rožnato obarvan jezik, a če pomislimo, kako koristna je za naše zdravje, bomo na obarvan jezik hitro pozabili. Sok rdeče pese je vse bolj priljubljen, še posebej pri vegetarijancih. Za izboljšanje okusa mu lahko dodamo sveže iztisnjen sok limone, pomaranče ali čisti jabolčni sok. Sok rdeče pese lajša težave pri slabosti, bruhanju in driski. Vendar z njim ne pretiravajte, kozarec na dan bo dovolj. In naj vas ne zaskrbi, ob rednem uživanju pese ali pitju pesinega soka se bosta tako urin kot blato obarvala rdeče.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte