ลฝivljenje z naravnimi cikli, uravnoteลพena prehrana, kot je tudi ayurvedska prehrana, reลกevanje zdravstvenih in estetskih teลพav z rastlinskimi preparati, posluลกanje lastnega organizma, preventiva namesto kurative, so osnovni principi, ki so vse bolj potrebni ฤloveku sodobnega ฤasa in so zdruลพeni v ayurvedi, najstarejลกi znanosti o ลพivljenju.
Ayurveda je del Ved, ki so najstarejลกi poznani zapisi ฤloveลกke civilizacije, zato so znanstveniki mnenja, da je nastala med 4000 in 6000 let pred naลกim ลกtetjem. Danes ayurveda predstavlja naravni sestavni del medicine, ki se v Indiji uporablja veฤ kot 5000 let, organizacija WHO (World Health Organisation) pa jo je uradno priznala leta 1977.
Osnovni principi ayurvede so:
- zavest je primarna, materija je sekundarna
- ฤlovekovo telo naj bi bilo v ravnovesju z naravo, torej v stanju, da se lahko prilagaja spremembam in vplivu okolja
- fiziologija, duลกa in ฤustva so povezana, zato imajo izravnave medsebojen vpliv.
ฤeprav je ayurvedska znanost zelo obseลพna, saj zajema znanje o ลพivljenju nasploh in torej vkljuฤujeย telo, um, ฤutila in duลกo, zavzema prehrana primarno mesto v vzdrลพevanju ravnoteลพja v telesu. Vendar je najprej potrebno razjasniti nekatere najosnovnejลกe pojme, ki jih sreฤamo pri ayurvedi.
Vse na Zemlji, tako tudi ฤlovek, je sestavljeno iz petih elementov: prostor (eter), zrak, ogenj, voda in zemlja. Teh pet elementov se medsebojno staplja na razliฤne naฤine in tako tvori tri osnovne bioloลกke energije ali doshe, ki se imenujejo vata, pitta in kapha.
Vata predstavlja prevladovanje elementa zraka in etra, pitta ognja in vode in kapha vode in zemlje.
Doshe oblikujejo zgradbo telesa tekom rasti in razvoja organizma, kakor tudi nagnjene k doloฤenim spremembam ali boleznim. Ko so te tri doshe v organizmu v ravnovesju, je organizem v normalnem stanju in lahko govorimo o psihiฤnem in fiziฤnem zdravju.
Osnovne znaฤilnosti doshe
Vata obvladuje gibanje (bitje srca, dihanje, gibi miลกic, gibanje ฤrevesja โฆ); kljuฤni opisi: grobo, suho, gibljivo, poฤasno, hladno, ฤutno; kadar ni v ravnovesju, se pojavljajo tesnoba, strah, anksioznostโฆ
Pitta nadzoruje vse, kar prebavljamo, kontrolira metabolizem; kljuฤni opisi: vroฤe, kislo, pikantno, intenzivno, mastno; inteligenca, pogum; kadar ni v ravnovesju, prihaja pri ฤloveku do jeze, zavisti, vnetij, nespeฤnosti โฆ
Kapha obvladuje vse, kar povezuje; tu gre za vlaลพnost, povezanost, statiฤnost, modrost, potrpljenje, zadrลพanost; kadar ni v ravnovesju, povzroฤa mlahavost, nerazpoloลพenje, pohlep โฆ
Hrana je v ayurvedi primarna preventivna medicina. S pravilno kombinacijo in koliฤino ลพivil ter doloฤenimi deli dneva, ko se hrano uลพiva, lahko vzdrลพujemo notranje ravnoteลพje elementov ali pa celo popravimo neravnovesje, do katerega je priลกlo zaradi obdobja, v katerem smo ลพiveli nezdravo.
Prehrana in doshe
Glede na spoznanja in izkuลกnje ayurvede razliฤna hrana, okusi, barve in zvoki delujejo na doshe na razliฤne naฤine. Prav ta sposobnost vplivanja na doshe je osnova delovanja v ayurvedski praksi in terapiji.
Osnovno pravilo je, da uลพivamo hrano, ki je nasprotne elementarne narave od tiste, katero ima ojaฤana dosha. Na primer, ฤe se pojavljajo vetrovi in napihnjenost v spodnjem delu trebuลกne votline, to pomeni, da je vata v tem podroฤju preveฤ okrepljena. V tem primeru se je bolje izogibati lahki, votli, suhi in hladni hrani, uลพivati pa je potrebno toplo, mastno, gosto in teลพko hrano. Podobno seveda velja tudi za vse druge kombinacije.
Primarna informacija o hrani je skrita v njenem okusu โ poznamo sladko, slano, kislo, grenko, pikantno in trpko hrano. Okusi, ki uravnoteลพijo vato, so slano, kislo in sladko,ย pitto bodo uravnoteลพili grenki, sladki in trpki okusi, medtem koso za uravnoveลกanje kaphe najprimernejลกe pikantna, grenka in trpka hrana.
Prehrana in dnevni cikli
Vsak dan je sestavljen iz dveh ciklov, od katerih vsak ima tri obdobja. S spreminjanjem letnih ฤasov tekom koledarskega leta se menja tudi naลกe telo. Kapha sezona traja od sredine marca do sredine junija in ima znaฤaj vlaลพnega in hladnega. Pitta sezona traja od sredine junija do sredine oktobra in je kot obdobje toplo in energijsko zelo moฤno. Vata sezona traja od sredine oktobra do sredine marca in je vetrovna in hladna.
Te tri ayurvedske sezone so le pribliลพno doloฤene in se morajo prilagajati lokalnim pogojem. Nenazadnje je narava ta, ki doloฤa, kdaj prihaja vpliv kaphe, pitte ali vate. Ne glede na obdobje koledarskega leta bo pri doloฤenih vremenskih pogojih prevladovala toฤno doloฤena dosha:
Kapha se bo zadrลพevala pri vlaลพnem, hladnem in oblaฤnem vremenu โ prednost naj ima lahka in suha hrana s poveฤanim pikantnim, grenkim in trpkim okusom.
Pitta prevladuje pri visokih temperaturah โ prehrana naj bo sestavljena iz hladnih jedi sladkega, grenkega ali trpkega okusa.
Vata postane prevladujoฤa pri vetrovnem in spremenljivem vremenu โ uลพivajmo toplo hrano in napitke ter dobro prekuhano in lahko prebavljivo hrano.
Sploลกna pravila ayurvedske prehrane
- uลพivati sveลพo hrano, ki uspeva v doloฤenem letnem ฤasu in v kraju, kjer ลพivite
- letni ฤas, ko je glede hranjenja potrebna najveฤja previdnost, je tisti, ki je primeren za vaลกo telesno zgradbo in teลพavo, ki vas pesti
- uporabljajte zaฤimbe, ลกe posebno kurkumo, kardamom, koriander, ingver, cimet, ฤrni poper
- ลพitarice in stroฤnice naj bodo dobro prekuhane
- ลกpinaฤe, ohrovta, brokolija, cvetaฤe in zelja ne uลพivajmo surovega
- mleko je teลพje prebavljivo ลพivilo, zato ga je priporoฤljivo uลพivati prekuhanega z dodatkom kardamona in cimeta
- ob prehranjevanju z ลพitaricami in stroฤnicami meso ni nujno potrebno za rast in razvoj ฤloveลกkega organizma
- ลพivila, ki vsebujejo veliko vode (kumare, solata), jejmo samo poleti in predvsem pri kosilu
- sadje uลพivajmo v surovi obliki, toda samo kot medobrok, nikakor pa ne zjutraj (lahko samo kot kompot)
- za kuhanje in zaฤenjanje hrane uporabljajmo preฤiลกฤeno maslo
- privoลกฤimo si zeliลกฤne ฤaje in sadne sokove, izogibajmo pa se kavi in gaziranim pijaฤam
ล e nekaj opozoril
Zelo pomemben del pravil v ayurvedi pa se nanaลกa na principe kombiniranja posameznih ลพivil in izogibanje tistim med njimi, ki se medsebojno โbojujejoโ:
- ne jejte soฤasno kuhanih in surovih ลพivil, saj ta dva tipa hrane zahtevata razliฤna tipa prebave
- izogibajte se kombiniranju lahke in teลพke hrane v istem obroku
- ne pijte mleka, ฤe jeste radiฤ, paradiลพnik, krompir, banane, meso, ribe, jajca, citruse, melone, kruh ali ฤeลกnje
- ne meลกajte medsebojno mleka in jogurta
- sveลพe sadje jejte loฤeno od ostalih obrokov in hranil (kuhano sadje izjemoma lahko jemo skupaj s kuhanimi jedili
- izogibajmo se meลกanje razliฤnih vrst proteinov, kot sta meso in sir.
Na koncu tega pregleda ayurvedskega naฤina prehranjevanja je pomembno poudariti naslednje: โ kadar jeste, se temu obredu posvetite z vsemi ฤutili โ uลพivajte v barvi, okusu, vonju in zgradbi hrane! Nagradite svoje ฤute z raznolikostjo in organizem vam bo trud povrnil z zdravjem in zadovoljstvom.