DomovZdravje & prehranaAyurvedska prehrana

Ayurvedska prehrana

ลฝivljenje z naravnimi cikli, uravnoteลพena prehrana, kot je tudi ayurvedska prehrana, reลกevanje zdravstvenih in estetskih teลพav z rastlinskimi preparati, posluลกanje lastnega organizma, preventiva namesto kurative, so osnovni principi, ki so vse bolj potrebni ฤloveku sodobnega ฤasa in so zdruลพeni v ayurvedi, najstarejลกi znanosti o ลพivljenju.

Ayurveda je del Ved, ki so najstarejลกi poznani zapisi ฤloveลกke civilizacije, zato so znanstveniki mnenja, da je nastala med 4000 in 6000 let pred naลกim ลกtetjem. Danes ayurveda predstavlja naravni sestavni del medicine, ki se v Indiji uporablja veฤ kot 5000 let, organizacija WHO (World Health Organisation) pa jo je uradno priznala leta 1977.

Osnovni principi ayurvede so:

  • zavest je primarna, materija je sekundarna
  • ฤlovekovo telo naj bi bilo v ravnovesju z naravo, torej v stanju, da se lahko prilagaja spremembam in vplivu okolja
  • fiziologija, duลกa in ฤustva so povezana, zato imajo izravnave medsebojen vpliv.

ฤŒeprav je ayurvedska znanost zelo obseลพna, saj zajema znanje o ลพivljenju nasploh in torej vkljuฤujeย  telo, um, ฤutila in duลกo, zavzema prehrana primarno mesto v vzdrลพevanju ravnoteลพja v telesu. Vendar je najprej potrebno razjasniti nekatere najosnovnejลกe pojme, ki jih sreฤamo pri ayurvedi.

Vse na Zemlji, tako tudi ฤlovek, je sestavljeno iz petih elementov: prostor (eter), zrak, ogenj, voda in zemlja. Teh pet elementov se medsebojno staplja na razliฤne naฤine in tako tvori tri osnovne bioloลกke energije ali doshe, ki se imenujejo vata, pitta in kapha.
Vata predstavlja prevladovanje elementa zraka in etra, pitta ognja in vode in kapha vode in zemlje.
Doshe oblikujejo zgradbo telesa tekom rasti in razvoja organizma, kakor tudi nagnjene k doloฤenim spremembam ali boleznim. Ko so te tri doshe v organizmu v ravnovesju, je organizem v normalnem stanju in lahko govorimo o psihiฤnem in fiziฤnem zdravju.

ayurveda

Osnovne znaฤilnosti doshe

Vata obvladuje gibanje (bitje srca, dihanje, gibi miลกic, gibanje ฤrevesja โ€ฆ); kljuฤni opisi: grobo, suho, gibljivo, poฤasno, hladno, ฤutno; kadar ni v ravnovesju, se pojavljajo tesnoba, strah, anksioznostโ€ฆ
Pitta nadzoruje vse, kar prebavljamo, kontrolira metabolizem; kljuฤni opisi: vroฤe, kislo, pikantno, intenzivno, mastno; inteligenca, pogum; kadar ni v ravnovesju, prihaja pri ฤloveku do jeze, zavisti, vnetij, nespeฤnosti โ€ฆ
Kapha obvladuje vse, kar povezuje; tu gre za vlaลพnost, povezanost, statiฤnost, modrost, potrpljenje, zadrลพanost; kadar ni v ravnovesju, povzroฤa mlahavost, nerazpoloลพenje, pohlep โ€ฆ

Hrana je v ayurvedi primarna preventivna medicina. S pravilno kombinacijo in koliฤino ลพivil ter doloฤenimi deli dneva, ko se hrano uลพiva, lahko vzdrลพujemo notranje ravnoteลพje elementov ali pa celo popravimo neravnovesje, do katerega je priลกlo zaradi obdobja, v katerem smo ลพiveli nezdravo.

Prehrana in doshe

Glede na spoznanja in izkuลกnje ayurvede razliฤna hrana, okusi, barve in zvoki delujejo na doshe na razliฤne naฤine. Prav ta sposobnost vplivanja na doshe je osnova delovanja v ayurvedski praksi in terapiji.
Osnovno pravilo je, da uลพivamo hrano, ki je nasprotne elementarne narave od tiste, katero ima ojaฤana dosha. Na primer, ฤe se pojavljajo vetrovi in napihnjenost v spodnjem delu trebuลกne votline, to pomeni, da je vata v tem podroฤju preveฤ okrepljena. V tem primeru se je bolje izogibati lahki, votli, suhi in hladni hrani, uลพivati pa je potrebno toplo, mastno, gosto in teลพko hrano. Podobno seveda velja tudi za vse druge kombinacije.

Primarna informacija o hrani je skrita v njenem okusu โ€“ poznamo sladko, slano, kislo, grenko, pikantno in trpko hrano. Okusi, ki uravnoteลพijo vato, so slano, kislo in sladko,ย  pitto bodo uravnoteลพili grenki, sladki in trpki okusi, medtem koso za uravnoveลกanje kaphe najprimernejลกe pikantna, grenka in trpka hrana.

Prehrana in dnevni cikli

Vsak dan je sestavljen iz dveh ciklov, od katerih vsak ima tri obdobja. S spreminjanjem letnih ฤasov tekom koledarskega leta se menja tudi naลกe telo. Kapha sezona traja od sredine marca do sredine junija in ima znaฤaj vlaลพnega in hladnega. Pitta sezona traja od sredine junija do sredine oktobra in je kot obdobje toplo in energijsko zelo moฤno. Vata sezona traja od sredine oktobra do sredine marca in je vetrovna in hladna.
Te tri ayurvedske sezone so le pribliลพno doloฤene in se morajo prilagajati lokalnim pogojem. Nenazadnje je narava ta, ki doloฤa, kdaj prihaja vpliv kaphe, pitte ali vate. Ne glede na obdobje koledarskega leta bo pri doloฤenih vremenskih pogojih prevladovala toฤno doloฤena dosha:

Kapha se bo zadrลพevala pri vlaลพnem, hladnem in oblaฤnem vremenu โ€“ prednost naj ima lahka in suha hrana s poveฤanim pikantnim, grenkim in trpkim okusom.
Pitta prevladuje pri visokih temperaturah โ€“ prehrana naj bo sestavljena iz hladnih jedi sladkega, grenkega ali trpkega okusa.
Vata postane prevladujoฤa pri vetrovnem in spremenljivem vremenu โ€“ uลพivajmo toplo hrano in napitke ter dobro prekuhano in lahko prebavljivo hrano.

Sploลกna pravila ayurvedske prehrane

  • uลพivati sveลพo hrano, ki uspeva v doloฤenem letnem ฤasu in v kraju, kjer ลพivite
  • letni ฤas, ko je glede hranjenja potrebna najveฤja previdnost, je tisti, ki je primeren za vaลกo telesno zgradbo in teลพavo, ki vas pesti
  • uporabljajte zaฤimbe, ลกe posebno kurkumo, kardamom, koriander, ingver, cimet, ฤrni poper
  • ลพitarice in stroฤnice naj bodo dobro prekuhane
  • ลกpinaฤe, ohrovta, brokolija, cvetaฤe in zelja ne uลพivajmo surovega
  • mleko je teลพje prebavljivo ลพivilo, zato ga je priporoฤljivo uลพivati prekuhanega z dodatkom kardamona in cimeta
  • ob prehranjevanju z ลพitaricami in stroฤnicami meso ni nujno potrebno za rast in razvoj ฤloveลกkega organizma
  • ลพivila, ki vsebujejo veliko vode (kumare, solata), jejmo samo poleti in predvsem pri kosilu
  • sadje uลพivajmo v surovi obliki, toda samo kot medobrok, nikakor pa ne zjutraj (lahko samo kot kompot)
  • za kuhanje in zaฤenjanje hrane uporabljajmo preฤiลกฤeno maslo
  • privoลกฤimo si zeliลกฤne ฤaje in sadne sokove, izogibajmo pa se kavi in gaziranim pijaฤam

ล e nekaj opozoril

Zelo pomemben del pravil v ayurvedi pa se nanaลกa na principe kombiniranja posameznih ลพivil in izogibanje tistim med njimi, ki se medsebojno โ€œbojujejoโ€:

  • ne jejte soฤasno kuhanih in surovih ลพivil, saj ta dva tipa hrane zahtevata razliฤna tipa prebave
  • izogibajte se kombiniranju lahke in teลพke hrane v istem obroku
  • ne pijte mleka, ฤe jeste radiฤ, paradiลพnik, krompir, banane, meso, ribe, jajca, citruse, melone, kruh ali ฤeลกnje
  • ne meลกajte medsebojno mleka in jogurta
  • sveลพe sadje jejte loฤeno od ostalih obrokov in hranil (kuhano sadje izjemoma lahko jemo skupaj s kuhanimi jedili
  • izogibajmo se meลกanje razliฤnih vrst proteinov, kot sta meso in sir.

Na koncu tega pregleda ayurvedskega naฤina prehranjevanja je pomembno poudariti naslednje: โ€“ kadar jeste, se temu obredu posvetite z vsemi ฤutili โ€“ uลพivajte v barvi, okusu, vonju in zgradbi hrane! Nagradite svoje ฤute z raznolikostjo in organizem vam bo trud povrnil z zdravjem in zadovoljstvom.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E