0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZeleni čaj kot pomoč pri metabolnem sindromu

Zeleni čaj kot pomoč pri metabolnem sindromu

MORDA VAS ZANIMA

Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Current Developments in Nutrition, je prinesla nova spoznanja o koristih zelenega čaja. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je lahko izvleček zelenega čaja zelo koristen za osebe s t. i. metabolnim sindromom. Izvleček je bil posebno učinkovit pri zniževanju količine sladkorja v krvi. Poskrbel pa je tudi za ublažitev črevesnega vnetja.

- Oglas -

Metabolni sindrom – težava sodobnega časa

V raziskavo je bilo vključenih 40 oseb, od tega 21 oseb z metabolnim sindromom in 19 zdravih posameznikov. Metabolni sindrom, za katerega se včasih uporablja tudi poimenovanje sindrom inzulinske rezistence, je termin, ki označuje skupek povezanih simptomov, in sicer povišan krvni tlak, trebušno debelost oziroma izrazito kopičenje maščobe na predelu pasu, povišano raven glukoze v krvi ter povišano raven škodljivega holesterola in/ali trigliceridov. Za diagnosticiranje metabolnega sindroma so dovolj že trije od naštetih simptomov. Metabolni sindrom povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter za sladkorno bolezen tipa 2, s tem pa tveganje za prezgodnjo smrt. Gre za težavo, ki je v sodobnem svetu zelo pogosta, posebno v Združenih državah Amerike. O metabolnem sindromu je namreč mogoče govoriti pri vsakem tretjem Američanu.

Izvleček zelenega čaja je lahko koristen tudi preventivno

Vse osebe, ki so sodelovale v uvodoma omenjeni raziskavi, so 28 dni prejemale izvleček zelenega čaja, čemur je sledil enomesečni premor, nato pa je prišlo na vrsto prav tako 28-dnevno obdobje, med katerim so sodelujoči v raziskavi prejemali placebo. Primerjava meritev, izvedenih med raziskavo, je razkrila, da je lahko izvleček zelenega čaja koristen tako za osebe, pri katerih je že mogoče govoriti o metabolnem oziroma presnovnem sindromu, kot za zmanjševanje tveganja za tovrstne težave. Izvleček zelenega čaja je namreč pri obeh skupinah poskrbel za zmanjšanje količine krvnega sladkorja na tešče, medtem ko v obdobju, ko so osebe prejemale placebo, ni bilo mogoče zaznati tovrstnih učinkov.

Metabolni sindrom pogosto povezan s sindromom prepustnega črevesja

Odkrita je bila tudi korelacija med uživanjem izvlečka zelenega čaja in ublažitvijo vnetja v črevesju, kar se je odrazilo v obliki zmanjšanja količine vnetnih beljakovin v blatu. Raziskovalci menijo, da so bile pozitivne spremembe, ki so bile zaznane med meritvami krvnega sladkorja, tesno povezane s tem fenomenom. Znana je namreč povezava med metabolnim sindromom in t. i. sindromom prepustnega črevesja. Kronično povišan krvni sladkor lahko namreč poškoduje črevesno steno, kar privede do prepustnega črevesja. Posledično lahko v krvni obtok vstopijo škodljive snovi, kar okrepi izrazitost simptomov metabolnega sindroma. Gre torej za težavi, ki se medsebojno oplajata, kar lahko vodi do pogubnih posledic.

- Oglas -

Impresivne koristi, vendar je pri količini potrebna pazljivost

V povezavi s koristmi zelenega čaja je bilo prelitega že ogromno črnila. Znano je, da lahko zeleni čaj zaradi obilja antioksidantov, ki jih vsebuje, upočasni proces staranja. Snovi, ki se skrivajo v zelenem čaju, lahko obenem olajšajo hujšanje. Zeleni čaj pa lahko pomaga tudi pri težavah z zbranostjo in nasploh pri zaščiti kognitivnih funkcij (redno uživanje zelenega čaja naj bi denimo zmanjšalo tveganje za Alzheimerjevo bolezen). Nova raziskava nakazuje nove možnosti uporabe zelenega čaja, vendar pa je pri tem potrebna previdnost. Količina kofeina v zelenem čaju je sicer precej manjša od količine kofeina v kavi, vendar to nikakor ne pomeni, da je zeleni čaj povsem nedolžen. Tudi pri zelenem čaju morate tako paziti, da pri količini ne boste pretiravali. Posebna previdnost je potrebna pri prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo koncentrirano obliko snovi iz zelenega čaja, vključno s kofeinom.

.

NAJNOVEJŠE