0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČaj iz bezgovih jagod za močnejši imunski sistem

Čaj iz bezgovih jagod za močnejši imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Surove bezgove jagode so sicer strupene, toda v čajih, sirupih in podobnih pripravkih so lahko izjemno koristne. Poskrbijo namreč za najrazličnejše pozitivne učinke, povezane z zdravjem. Ena od najpomembnejših koristi čaja iz bezgovih jagod je močnejši imunski sistem. Tako gre za napitek, ki ga je še posebej priporočljivo uživati v jesensko-zimskem obdobju, torej v obdobju, ko razsajajo virusi. Naravni pripravki za močnejši imunski sistem poskrbijo za to, da bo vaše telo precej bolje pripravljeno na morebitni stik s patogenimi mikroorganizmi …

- Oglas -

Bezgove jagode so bogate z vitaminom C in flavonoidi

Čaj iz bezgovih jagod je koristen, tudi če ste že zboleli. Izsledki številnih študij so potrdili, da lahko pripravki iz bezgovih jagod poskrbijo za hitrejše premagovanje gripe in prehlada. Za učinkovitost bezgovih jagod je najverjetneje zaslužen predvsem vitamin C, saj gre za eno izmed najpomembnejših snovi za močan imunski sistem.

Pomembno vlogo pa igrajo tudi flavonoidi; bezgove jagode so namreč nadpovprečno bogate z omenjeno skupino antioksidantov, ki so med drugim zelo koristni tudi za naš imunski sistem.

Bezgove jagode niso uporabne samo pri izdelavi klasičnih zdravilnih pripravkov, ampak jih lahko uporabite tudi za izdelavo marmelad, pit itn.

- Oglas -

Recept za pripravo čaja iz bezgovih jagod

Čaj iz bezgovih jagod je že v osnovi rahlo sladek, vendar lahko po želji dodate sladilo po izbiro. Vključite pa lahko tudi začimbe, kot sta kurkuma in cimet. To bo poskrbelo za obogatitev okusa, obenem pa za dodatne pozitivne učinke na zdravje, saj sta tako cimet kot kurkuma znana po protivnetnih učinkih, obenem pa gre za odličen vir antioksidantov. Tako gre za začimbi, ki sta zelo koristni tudi za imunski sistem. Seveda pa lahko bezgove jagode po želji kombinirate z drugimi sestavinami za pripravo čajev, na primer s kamilico ali meto.

Za pripravo čaja potrebujete približno 250 mililitrov vode in 1 žlico suhih bezgovih jagod. Bezgove jagode stresite v manjšo kozico in prilijte vodo. Po želji dodajte še začimbe po izbiri. Mešanico zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in pri nizki temperaturi kuhajte približno 15 minut. Tako se bodo lahko v tekočino izločile koristne snovi iz bezgovih jagod. Po 15 minutah kozico odstranite s štedilnika in počakajte približno 5 minut, da se tekočina rahlo ohladi. Nato jo precedite ter čaj prelijte v skodelico in ga popijte. Če ste prehlajeni ali če vas je presenetila gripa, je priporočljivo, da si čaj iz bezgovih jagod pripravite večkrat dnevno, saj imunski sistem v tovrstnih okoliščinah potrebuje dodatno pomoč.

Kdaj nabiramo bezgove jagode?

Bezgove jagode lahko sicer naberete sami (praviloma se nabirajo konec avgusta in septembra) ter si pripravite zalogo za zimo, toda če nimate izkušenj s tem opravilom, je bolje, da jagode za pripravo čaja kupite. Plodovi nekaterih rastlin so lahko namreč precej podobni bezgovim jagodam, kar velja tudi za nekatere strupene plodove. Poleg tega pa je treba jagode pred uporabo povsem ločiti od stebel in listov, sicer se lahko po uživanju pripravkov iz bezgovih jagod pojavijo prebavne težave.

Bezgovih jagod je vesel tudi srčno-žilni sistem

Pripravki iz bezgovih jagod so lahko koristni tudi za srce in ožilje. Pomagajo lahko pri zniževanju količine maščobe v krvi, kar vključuje tudi zniževanje povišanih ravni škodljivega holesterola. Obenem lahko znižajo količino sečne kisline v krvi, kar poskrbi za znižanje krvnega tlaka. Ena od najpomembnejših snovi za zaščitni vpliv bezgovih jagod na srčno-žilni sistem so antocianini, zelo koristna podvrsta flavonoidov, ki jih uvrščamo med zelo močne antioksidante. Bezgove jagode pa lahko srčno-žilnemu sistemu pomagajo tudi posredno, in sicer tako, da spodbujajo izločanje inzulina, kar zmanjša tveganje za preveliko količino glukoze v krvi. Sladkorna bolezen namreč velja za enega od glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.

.

NAJNOVEJŠE