fbpx
Domov Zdravje & prehrana Žafranove nitke za boljši spomin

Žafranove nitke za boljši spomin

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Navadni žafran se je že od nekdaj uporabljal v naravnem zdravilstvu, kulinariki in zaradi svoje intenzivne barve tudi kot naravno barvilo. Žafranove nitke na krožniku niso le užitek za gurmane, ampak pravi žafran vsebuje ogromno vitaminov in mineralov.

Žafran je znan predvsem po tem, da izjemno pripomore k izboljšanju spomina in kognitivnih funkcij. Preverite, kaj vse zmore ena izmed najbolj cenjenih začimb na svetu.

Izboljša razpoloženje

Študije so pokazale, da redna uporaba žafrana  pripomore pri blaženju simptomov depresije, tesnobnosti in izboljša razpoloženje. Blagodejno namreč deluje na endokrini sistem in tako pripomore k  normalnemu izločanju hormonov, ki so znani kot hormoni sreče.

Zavira apetit

Žafran je znan tudi po tem, da lahko ukroti apetit in tako pripomore pri izgubi teže. Še posebej učinkovit je za preprečevanje emocionalnega prenajedanja.

Krepi imunski sistem

Žafran lahko pripomore pri krepitvi imunskega sistema, saj je dober vir vitamina C, ki je izjemno pomemben za močan imunski sistem.

Uravnava krvni sladkor

Žafran vsebuje veliko mangana, ki pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja in ravni inzulina, in zato lahko pomaga pri zaščiti pred sladkorno boleznijo tipa 2, ki je ena izmed najbolj naraščajočih kroničnih bolezni v enaindvajsetem stoletju.

Močno protivnetno delovanje

Žafran je blagodejen tudi za srce, saj vsebuje visoko raven antioksidantov  in protivnetnih sestavin, ki so znane po tem, da pripomorejo k zdravim arterijam. Vsebuje tudi veliko kalija, ki blagodejno deluje na delovanje srca ter pripomore k uravnavanju stresa in krvnega tlaka. Žafran uporabljajo tudi v kremah ali kot olje za pomoč pri zmanjševanju vnetij v telesu. Pomaga lahko tudi k hitrejšemu celjenju ran in modric.

Pazljivo

Pri uporabi žafrana morate biti pozorni, da se držite navodil uporabe. Cvetne brazde žafrana so tudi strupene. Največji dnevni, še varen odmerek, je 1,5 grama. Odmerek 10 gramov lahko povzroči splav, odmerek 20 gramov pa je smrten. Droga se zato uporablja v miligramskih količinah kot spodbujevalec okusa.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×