Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaŽafranove nitke za boljši spomin

Žafranove nitke za boljši spomin

MORDA VAS ZANIMA

Navadni žafran se je že od nekdaj uporabljal v naravnem zdravilstvu, kulinariki in zaradi svoje intenzivne barve tudi kot naravno barvilo. Žafranove nitke na krožniku niso le užitek za gurmane, ampak pravi žafran vsebuje ogromno vitaminov in mineralov.

- Oglas -

Žafran je znan predvsem po tem, da izjemno pripomore k izboljšanju spomina in kognitivnih funkcij. Preverite, kaj vse zmore ena izmed najbolj cenjenih začimb na svetu.

Izboljša razpoloženje

Študije so pokazale, da redna uporaba žafrana  pripomore pri blaženju simptomov depresije, tesnobnosti in izboljša razpoloženje. Blagodejno namreč deluje na endokrini sistem in tako pripomore k  normalnemu izločanju hormonov, ki so znani kot hormoni sreče.

Zavira apetit

Žafran je znan tudi po tem, da lahko ukroti apetit in tako pripomore pri izgubi teže. Še posebej učinkovit je za preprečevanje emocionalnega prenajedanja.

Krepi imunski sistem

Žafran lahko pripomore pri krepitvi imunskega sistema, saj je dober vir vitamina C, ki je izjemno pomemben za močan imunski sistem.

Uravnava krvni sladkor

- Oglas -

Žafran vsebuje veliko mangana, ki pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja in ravni inzulina, in zato lahko pomaga pri zaščiti pred sladkorno boleznijo tipa 2, ki je ena izmed najbolj naraščajočih kroničnih bolezni v enaindvajsetem stoletju.

Močno protivnetno delovanje

Žafran je blagodejen tudi za srce, saj vsebuje visoko raven antioksidantov  in protivnetnih sestavin, ki so znane po tem, da pripomorejo k zdravim arterijam. Vsebuje tudi veliko kalija, ki blagodejno deluje na delovanje srca ter pripomore k uravnavanju stresa in krvnega tlaka. Žafran uporabljajo tudi v kremah ali kot olje za pomoč pri zmanjševanju vnetij v telesu. Pomaga lahko tudi k hitrejšemu celjenju ran in modric.

Pazljivo

Pri uporabi žafrana morate biti pozorni, da se držite navodil uporabe. Cvetne brazde žafrana so tudi strupene. Največji dnevni, še varen odmerek, je 1,5 grama. Odmerek 10 gramov lahko povzroči splav, odmerek 20 gramov pa je smrten. Droga se zato uporablja v miligramskih količinah kot spodbujevalec okusa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×