Pri Starbucks priznali, da je v njihovih pijačah barvilo iz hroščev

    Starbucks se je znašel v središču pozornosti, ko je izbruhnila vest, da za svoje rdeče obarvane pijače uporabljajo barvilo iz zdrobljenih parazitskih hroščkov.
    KošeniljkaZaradi novice se je marsikomu, ki redno obiskuje omenjene restavracije obrnil želodec, še posebej pa so se ogrožene počutili vegetarijanci, saj so brez vednosti uživali ekstrakt živalskega izvora. S tem so verjetno izgubili kar lepo število strank, saj so jagodne napitke in smoothieje prodajali kot veganske s sojinim mlekom in ‘naravnimi’ barvili.

    Rdečo barvo pridobivajo iz posušenih samic hrošča košeniljka. PETA ugotavlja, da je za 450 gramov barvila potrebnih 70.000 hroščkov. Barvilo, ki se sicer uporablja že stoletja, so uporabljali že Maji in Azteki, v današnjem času pa se uporablja tudi v nekaterih kozmetičnih izdelkih.

    Od januarja 2011 FDA zahteva obvezno označevanje izdelkov z omenjemim bravilo na embalaži, zato je tudi pri Starbucksu prišla novica o uporabi hitro na dan. Barvilo najdemo v različnih izdelkih pod različnimi imeni kot so cochineal, karmin, karminska kislina, košenil in E 120.

    NA spletu se je pojavila tudi stran s peticijo, ki poziva Starbucks naj prekine z uporabo barvila iz hroščev in najde alternativo za njihove rdeče napitke. Kdo ve, kaj se skriva v napitkih ostalih barv?

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    2 KOMENTARJI

    Comments are closed.