Indijska kosmulja – sadež, ki pomlajuje in krepi

    Indijska oz. nepalska kosmulja (Phyllanthus emblica, po sanskrtu aamla) se v indijski tradicionalni medicini uporablja za izboljšanje delovanja prebave in črevesja, za hranjenje, krepitev in čiščenje organizma. Ima naravne antivnetne lastnosti, ki umirijo vnetja in ščitijo tkiva prebavnega trakta.

    Drevo zraste do 18 metrov, ima napeto steblo in široko krošnjo. Indijska kosmulja raste v tropskem delu jugovzhodne Azije, vključujoč Indijo, Šrilanko, Pakistan  in Malezijo. Poznamo ga tudi pod imenom nepalska/indijska kosmulja. Ima zelenkasto-rumene okrogle plodove, premera od 2 do 3 centimetre. Sadež je eden največjih izvorov antioksidantov, hkrati pa njegov sok vsebuje 20-krat več vitamina C kot sok pomaranče. Raziskave pa so prav tako pokazale, da ima indijska kosmulja antibakterijske in antivirusne lastnosti. V ajurvedski tradiciji je najboljše zdravilo za rasajano, tj. pomlajevanje organizma. Aamla v sanskrtu pomeni » tisti, ki vzdržuje«. Sadež ima neverjetne hranilne lastnosti, zato se priporoča pri mnogih boleznih. Pomagal naj bi predvsem bolnikom z diabetesom, holesterolom in rakom.

    Indijska kosmulja

    Indijska kosmulja je sadež, ki aktivno pomlajuje ves organizem, tako da

    • izboljšuje vid,
    • krepi kosti in zobe,
    • povečuje mišično maso,
    • spodbuja regeneracijo celic,
    • izboljšuje delovanje prebave,
    • stabilizira raven sladkorja v krvi,
    • je odličen izvor antioksidantov,
    • stimulira proizvodnjo rdečih krvnih celic,
    • izboljšuje delovanje jeter, vranice, pljuč in srca.

    Indijska kosmulja v ajurvedi

    Indijska kosmulja je sestavina poznane ajurvedske formule Triphale, ki se uporablja za izboljšanje prebave, razstrupljanje in pomlajevanje organizma. V ajurvedi že več tisoč let uporabljajo zdravilni džem Chyawanprash , ki je narejen iz indijske kosmulje in zato vsebuje vse njegove dobrobiti. Med ajurvedskimi strokovnjaki je poznan kot edino živilo na svetu, ki vsebuje pet okusov – kislega, sladkega, pekočega, trpkega in grenkega. Le slanega okusa nima. Zato ga v kulinariki vedno dodatno solijo oz. ga shranjujejo v solnici. Uravnotežena prehrana mora po ajurvedi v vsakem obroku vsebovati vseh šest okusov v, zato je indijska kosmulja dragoceno hranilo.

    PREBERITE TUDI:  Za kaj vse lahko uporabimo limonin olupek?

    Na tržišču so dostopni tablete, kapsule, prah in sok iz indijske kosmulje. Prah uporabljajo za pripravo čaja, sok pa je enostaven način za vnos dragocenih hranil.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte