DomovZdravje & prehranaOzimnica za mrzle mesece - naredite si jo sami

Ozimnica za mrzle mesece – naredite si jo sami

Domaฤa ozimnica? Ste ลพe pomislili, da bi si pripravili svojo ozimnico? Poleti je na vrtu vsega v izobilju in ลพelimo si, da bi del tega lahko uลพivali tudi pozimi, ko so na voljo le sadeลพi in zelenjava iz oddaljenih krajev. Z nekaj volje, predanosti in dobrih domaฤih receptov lahko pripravimo ลกtevilne razliฤice slastnih zalog, ki bodo dobrote z domaฤega vrta vnesle tudi v zimske obroke.

Na domaฤem vrtu ali njivi pridelujemo z najveฤjo pozornostjo in ljubeznijo, poznamo vsako rastlino po imenu, vemo, kako je rasla, kakลกne teลพave je imela in kako je na koncu postala lepa in moฤna. Vsaki smo dali del svoje energije in ji pomagali v teลพavah, jo zalivali in zaลกฤitili pred soncem in zmrzaljo. Marsikdaj nas je presenetila s svojo vztrajnostjo in moฤjo, da preลพene ลกkodljivce ali se obnovi po toฤi.

Ozimnica

Ozimnica in njena priprava

Sadovi teh rastlin so nam blizu in nam v resnici dajejo najveฤ ยปhraneยซ โ€’ ne le v materialnem oziru, temveฤ tudi v smislu vitalnosti in notranjega zadovoljstva. Kaj ลกele glede okusa, ki je poln arom, barve so ลกe dolgo ลพive in povrลกina bleลกฤeฤa.

V ฤasu, ko je svet postal ยปglobalna vasยซ, smo se navadili, da lahko kadar koli poseลพemo po sadeลพih z drugih kontinentov in da lahko jemo jagode ali paradiลพnik preko celega leta. Narava tu, kjer mi ลพivimo, je podvrลพena ritmu ลกtirih letnih ฤasov in tudi naลกe telo se je v mnogih tisoฤletjih navadilo tega ritma. Rastline z nami delijo ta koลกฤek sveta in so naลกe sopotnice ลพe od pradavnin. Z njimi sobivamo, njihov vonj nas preลพema od zgodnje pomladi, vse dokler sneg ponovno ne prekrije zemlje. ล e pozimi so z nami posuลกene, v obliki ฤajev in zaฤimb. Njihov vonj nam daje obฤutek varnosti in domaฤnosti. Rastline, ki nam dajejo hrano, pa skrbijo za naลกe zdravje. Krepijo naลก imunski sistem in omogoฤajo, da laลพje prebrodimo telesne in duลกevne teลพave. Zavedati pa se moramo, da imajo to sposobnost le naravne, ekoloลกko gojene rastline, saj v sebi hranijo znanje, kako premagati teลพave, kako zaceliti poลกkodbe, kako rasti v prekisli zemlji, kako preลพiveti suลกo, ob premagovanju teลพav so razvile zdravilne snovi, ki enako pomagajo tudi nam.

Pomembnost gojenja

Solata, ki je rasla v rastlinjaku kot hidroponika, brez prsti in je z vodo dobila vsa hranila, nikoli ni videla sonca ne ฤutila vetra, nima vseh teh znanj. Kmalu po tem, ko jo odreลพejo, oveni, saj njeni listi nimajo trdnosti, ki jo daje veter, in tonusa, ki ga dajejo minerali iz prsti. Tudi ostala zelenjava iz rastlinjakov, ki raste v strogo nadzorovanih pogojih ter jo natanฤno zalivajo in gnojijo, je le bleda senca svojih prednikov, ki so dajali hrano tisoฤem generacij ljudi. Sadje, ki ga ลกkropijo vsak teden in gnojijo preko listov, tudi ne ve, kako se ubraniti ลพuลพelk, kako zavarovati svoje zaloge vode in sladkih sokov. Stare sorte sadja imajo neverjetno moฤno aromo in nam dajejo energijo tudi v dolgih zimskih dneh. Zaradi tega so ljudje ลพe od nekdaj suลกili sadje, roลพe in nekatere vrste zelenjave.

Ravno tako kot zelenjava tudi semena hranijo v sebi sonce in svetlobo poletja. To je energija, ki spi in ฤaka, da bo dala ลพivljenje novemu kalฤku, ki bo zrasel iz semena. Zato so tako dragocena ลพlahtna olja, ki jih dobimo s hladnim stiskanjem. V naลกih krajih je bila ozimnica zelo pomembna, ljudje pa ลพe od nekdaj stiskajo sonฤniฤno, oljฤno, buฤno olje in olje ogrลกฤice. V zadnjem ฤasu pa se spet vraฤata laneno in konopljino olje. Ti dve sta zaradi visoke vsebnosti omega 3 obฤutljivi na svetlobo in toploto, zato sta primerni za hladno uลพivanje. Za pripravo ozimnic pa so bolj primerna stabilna olja sonฤnic, ogrลกฤice in oljฤno olje.

Ozimnica

Pripravite svoje zaloge

Letos imamo veliko buฤk vseh barv, oblik in velikosti. Le kaj bi z njimi? Odgovor je ozimnica!
Buฤke so sadeลพi sonca in vode, polni mineralov in vlaknin. Kako bi nam pozimi dobro delo malo te poletne sveลพine, malo svetlobe iz kozarca! Seveda buฤke lahko tudi zamrznemo, vendar se na ta naฤin izgubi veฤina svetlobe, ki jo imajo v sebi, okus pa postane neprepoznaven. Predlagam drug, bolj star naฤin:

Solata iz buฤk

Solata iz buฤk

  • 2 kg buฤ
  • 500 g zrelih rdeฤih paprik
  • 500 g korenฤka
  • 3 dcl sonฤniฤnega ali sezamovega olja (lahko tudi oljฤnega, ฤe ga imate rade)
  • 2 juลกni ลพlici koriandrovih semen
  • 1 juลกna ลพlica semen ฤrne (ali bele) gorฤice
  • 5 zrn popra
  • ย 3 klinฤki
  • 5 lovorovih listov
  • 1 juลกna ลพlica semen rimske kumine (ฤe je ne marate, uporabite domaฤo kumino)
  • 35 g morske soli
  • 2 dcl moฤnega jabolฤnega kisa (ali kisa za vlaganje, ฤe vam je ljubลกi)

Zrele ali na pol zrele buฤke olupimo, ฤe je to potrebno (hokaido buฤ ni treba lupiti), jim odstranimo semena in nezdrave dele. Razreลพemo jih na 1cm velike kocke, ki jih operemo v vodi, ki smo ji dodali malo kisa. Posebej oฤistimo paprike in korenฤek, operemo in razreลพemo na podobne koลกฤke kot buฤke.
V veฤji posodi segrejemo olje in vanj dodamo kumino, delno strta koriandrova semena in seme gorฤice, ki ga ne stremo. Ko zacvrฤi, dodamo ลกe ostale zaฤimbe, razen soli in kisa.
Ko ฤez pol minute iz posode lepo zadiลกi, dodamo najprej korenฤek, meลกamo, po 2 minutah papriko, premeลกamo in nato ลกe buฤe. Praลพimo vsaj 5 minut, da zelenjava lepo postekleni, nato dodamo sol, premeลกamo in dodamo ลกe kis. Kuhamo ลกe 5 minut in ugasnemo ogenj. Morda bo potrebno dodati ลกe 1 ali 2 dl vode.
Posebej pripravimo lonฤke za vlaganje, ki naj bodo res ฤisti, pokrovฤki pa novi in oprani. ล e vroฤo ยปsolatoยซ damo v kozarฤke, dobro zapremo in pustimo, da se poฤasi ohladi. Med polnjenjem kozarฤkov lahko odstranimo klinฤke, saj bi njihov okus s ฤasom postal premoฤan.

Buฤke v olju

Buฤke v olju

Kaj pa pravite na malo mediteranskega pridiha? Vaลกa ozimnica naj bo pestra. Buฤke so odliฤna priloga in nas reลกijo iz zagate tudi, kadar vsega ostalega zmanjka. Kako slastni so ocvrti kolobarji buฤk, zaฤinjeni z baziliko ali drobnjakom! Pripravimo si kozarce razliฤnih velikosti, saj bomo vฤasih potrebovali malo, drugiฤ pa nekaj veฤ sonฤne zelenjave.

  • 3 kg buฤk zucchini
  • 1 l sonฤniฤnega olja
  • 2 juลกni ลพlici soli
  • 200 g mandljevih listiฤev
  • pribliลพno 1 l oljฤnega olja
  • za vsak kozarec po en lovorov list

Bolj zrele buฤke olupimo, razreลพemo na 5 mm debele kolobarje in po potrebi odstranimo semena. Buฤke nato posolimo in pustimo pol ure stati, da iz njih delno odteฤe voda. Med tem v ponvi (brez olja) prepraลพimo mandljeve listiฤe. Segrevamo jih le toliko, da lepo zadiลกijo, ne smejo pa se zaลพgati.
Buฤke posuลกimo s ฤisto kuhinjsko krpo in ocvremo v sonฤniฤnem olju. Olje naj ne bo prevroฤe, da ne zaลพgemo buฤk, pri cvrtju pa se morajo ลกe nekoliko posuลกiti. Ko kolobarji dobijo lepo rumeno barvo, jih poberemo iz olja in odcedimo. Zloลพimo jih v kozarce tako, da na vsako buฤko potresemo ลกฤepec praลพenih mandljev in dodamo po en lovorov list. Ko so kozarci polni, dolijemo ลกe oljฤno olje in dobro zapremo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Ko bomo odpirali kozarce, uporabimo olje za solato ali z njim zabelimo krompir ali polento. Buฤke po ลพelji zaฤinimo ลกe z origanom in ฤesnom.

Melancane v olju

Malancan

Enako kot buฤke pripravimo tudi jajฤevce:

  • 8 srednje velikih jajฤevcev (naj bodo ฤim bolj ฤvrsti)
  • 3 juลกne ลพlice soli
  • 1 l sonฤniฤnega olje
  • 1 l oljฤnega olja

Jajฤevce razreลพemo na 5mm debele kolobarje, posolimo in jih zloลพimo drugega vrh drugega na veฤ kupฤkov. Obteลพimo jih s pladnjem, na katerega smo dali skledo z vodo. Tako bodo spustili ฤrno grenko tekoฤino, ki jo odlijemo stran. Nato jih ocvremo v sonฤniฤnem olju, odcedimo in zloลพimo v kozarce. Zraven lahko damo nekaj koriandrovih in gorฤiฤnih semen. Ko so kozarci polni, jih zalijemo z oljฤnim oljem in dobro zapremo.
Jajฤevci na ta naฤin so odliฤni za hitro pripravo jedi.
Skuhamo naลกe priljubljene testenine ali riลพ. Jajฤevce iz kozarca razreลพemo na trakove, zmeลกamo s testeninami (ali kuhanim riลพem), zaฤinimo z baziliko ali origanom in dober tek!
ล e boljลกi so v sendviฤu, ki smo ga namazali s tofujevim namazom ali skuto.
Olje, ki ostane, je odliฤno za solate ali pripravo drugih jedi.

Peฤena paprika

Peฤena paprika

  • 3 kg rdeฤe paprike
  • 1 l oljฤnega (ali kakega drugega) olja
  • 4 stroki ฤesna
  • 20 g semena bele gorฤice

Papriko dobro operemo in jo zloลพimo na pekaฤ, brez maลกฤobe. Peฤemo 15 minut v peฤici na 180 ยฐC. Vmes preverimo, da paprika ne poฤrni. Pekaฤ vzamemo ven, obrnemo papriko in peฤemo ลกe 5 minut. ฤŒe vaลกa peฤica nima ventilatorja, dvignite temperaturo na 200 ยฐC in med peko veฤkrat za trenutek odprite vratca, da izpustite paro ven.
Olupimo vsako papriko posebej, saj se tanka lupinica kar sama odluลกฤi. Kjer se ne olupi zlahka, jo pustimo. Paprike zloลพimo v kozarce, dodamo malo ฤesna, narezanega na tanke listiฤe, in semena bele gorฤice. Zalijemo z oljฤnim oljem in dobro zapremo.
Dobili smo odliฤno solato za pozimi, ki je priljubljena tudi na obloลพenih kruhkih. Olje iz kozarcev pa porabimo za pripravo kislega zelja ali omake za testenine.

Kompot iz ringlojev

Ringlo

  • 5 kg sliv ringlo (katere koli sorte)
  • 3 l vode
  • 500 g surovega trsnega sladkorja
  • 5 nageljnovih ลพbic
  • 3 skorjice cimeta
  • 5 zvezdic zvezdnega janeลพa
  • 5 cm dolg koลกฤek sveลพega ingverja
  • lupina ene pomaranฤe (obvezno neลกkropljene) ali 3 kapljice eteriฤnega olja eko-pomaranฤe

Slive operemo in damo v lonec. Dolijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo do vretja. Ko zavre, dodamo ลกe zaฤimbe, ingver olupimo in nareลพemo na tanke kolobarje. Vre naj ลกe 5 minut (oz. toliko, da se neha peniti). ล e vroฤ kompot nalijemo v ฤiste kozarce in dobro zapremo. Pustimo, da se poฤasi ohladi. V nekaj mesecih se bo kompot zgostil in postal ลกe slajลกi.

Naj bo vaลกa ozimnica zdrava in okusna!

Marija Koฤevar
Marija Koฤevar
Marija Koฤevar pravi: "Vse, kar vnaลกamo v svoje telo (in nanj) je pomembno". Njen spekter znanja izredno ลกirok, svoj vodnjak modrosti pa zdaj deli tudi z naลกimi bralci. Je avtorica in soavtorica ลกtevilnih knjig o zaฤimbah in zdravilnih rastlinah ter priljubljena predavateljica.

NAJNOVEJล E