Domaฤa ozimnica? Ste ลพe pomislili, da bi si pripravili svojo ozimnico? Poleti je na vrtu vsega v izobilju in ลพelimo si, da bi del tega lahko uลพivali tudi pozimi, ko so na voljo le sadeลพi in zelenjava iz oddaljenih krajev. Z nekaj volje, predanosti in dobrih domaฤih receptov lahko pripravimo ลกtevilne razliฤice slastnih zalog, ki bodo dobrote z domaฤega vrta vnesle tudi v zimske obroke.
Na domaฤem vrtu ali njivi pridelujemo z najveฤjo pozornostjo in ljubeznijo, poznamo vsako rastlino po imenu, vemo, kako je rasla, kakลกne teลพave je imela in kako je na koncu postala lepa in moฤna. Vsaki smo dali del svoje energije in ji pomagali v teลพavah, jo zalivali in zaลกฤitili pred soncem in zmrzaljo. Marsikdaj nas je presenetila s svojo vztrajnostjo in moฤjo, da preลพene ลกkodljivce ali se obnovi po toฤi.
Ozimnica in njena priprava
Sadovi teh rastlin so nam blizu in nam v resnici dajejo najveฤ ยปhraneยซ โ ne le v materialnem oziru, temveฤ tudi v smislu vitalnosti in notranjega zadovoljstva. Kaj ลกele glede okusa, ki je poln arom, barve so ลกe dolgo ลพive in povrลกina bleลกฤeฤa.
V ฤasu, ko je svet postal ยปglobalna vasยซ, smo se navadili, da lahko kadar koli poseลพemo po sadeลพih z drugih kontinentov in da lahko jemo jagode ali paradiลพnik preko celega leta. Narava tu, kjer mi ลพivimo, je podvrลพena ritmu ลกtirih letnih ฤasov in tudi naลกe telo se je v mnogih tisoฤletjih navadilo tega ritma. Rastline z nami delijo ta koลกฤek sveta in so naลกe sopotnice ลพe od pradavnin. Z njimi sobivamo, njihov vonj nas preลพema od zgodnje pomladi, vse dokler sneg ponovno ne prekrije zemlje. ล e pozimi so z nami posuลกene, v obliki ฤajev in zaฤimb. Njihov vonj nam daje obฤutek varnosti in domaฤnosti. Rastline, ki nam dajejo hrano, pa skrbijo za naลกe zdravje. Krepijo naลก imunski sistem in omogoฤajo, da laลพje prebrodimo telesne in duลกevne teลพave. Zavedati pa se moramo, da imajo to sposobnost le naravne, ekoloลกko gojene rastline, saj v sebi hranijo znanje, kako premagati teลพave, kako zaceliti poลกkodbe, kako rasti v prekisli zemlji, kako preลพiveti suลกo, ob premagovanju teลพav so razvile zdravilne snovi, ki enako pomagajo tudi nam.
Pomembnost gojenja
Solata, ki je rasla v rastlinjaku kot hidroponika, brez prsti in je z vodo dobila vsa hranila, nikoli ni videla sonca ne ฤutila vetra, nima vseh teh znanj. Kmalu po tem, ko jo odreลพejo, oveni, saj njeni listi nimajo trdnosti, ki jo daje veter, in tonusa, ki ga dajejo minerali iz prsti. Tudi ostala zelenjava iz rastlinjakov, ki raste v strogo nadzorovanih pogojih ter jo natanฤno zalivajo in gnojijo, je le bleda senca svojih prednikov, ki so dajali hrano tisoฤem generacij ljudi. Sadje, ki ga ลกkropijo vsak teden in gnojijo preko listov, tudi ne ve, kako se ubraniti ลพuลพelk, kako zavarovati svoje zaloge vode in sladkih sokov. Stare sorte sadja imajo neverjetno moฤno aromo in nam dajejo energijo tudi v dolgih zimskih dneh. Zaradi tega so ljudje ลพe od nekdaj suลกili sadje, roลพe in nekatere vrste zelenjave.
Ravno tako kot zelenjava tudi semena hranijo v sebi sonce in svetlobo poletja. To je energija, ki spi in ฤaka, da bo dala ลพivljenje novemu kalฤku, ki bo zrasel iz semena. Zato so tako dragocena ลพlahtna olja, ki jih dobimo s hladnim stiskanjem. V naลกih krajih je bila ozimnica zelo pomembna, ljudje pa ลพe od nekdaj stiskajo sonฤniฤno, oljฤno, buฤno olje in olje ogrลกฤice. V zadnjem ฤasu pa se spet vraฤata laneno in konopljino olje. Ti dve sta zaradi visoke vsebnosti omega 3 obฤutljivi na svetlobo in toploto, zato sta primerni za hladno uลพivanje. Za pripravo ozimnic pa so bolj primerna stabilna olja sonฤnic, ogrลกฤice in oljฤno olje.
Pripravite svoje zaloge
Letos imamo veliko buฤk vseh barv, oblik in velikosti. Le kaj bi z njimi? Odgovor je ozimnica!
Buฤke so sadeลพi sonca in vode, polni mineralov in vlaknin. Kako bi nam pozimi dobro delo malo te poletne sveลพine, malo svetlobe iz kozarca! Seveda buฤke lahko tudi zamrznemo, vendar se na ta naฤin izgubi veฤina svetlobe, ki jo imajo v sebi, okus pa postane neprepoznaven. Predlagam drug, bolj star naฤin:
Solata iz buฤk
- 2 kg buฤ
- 500 g zrelih rdeฤih paprik
- 500 g korenฤka
- 3 dcl sonฤniฤnega ali sezamovega olja (lahko tudi oljฤnega, ฤe ga imate rade)
- 2 juลกni ลพlici koriandrovih semen
- 1 juลกna ลพlica semen ฤrne (ali bele) gorฤice
- 5 zrn popra
- ย 3 klinฤki
- 5 lovorovih listov
- 1 juลกna ลพlica semen rimske kumine (ฤe je ne marate, uporabite domaฤo kumino)
- 35 g morske soli
- 2 dcl moฤnega jabolฤnega kisa (ali kisa za vlaganje, ฤe vam je ljubลกi)
Zrele ali na pol zrele buฤke olupimo, ฤe je to potrebno (hokaido buฤ ni treba lupiti), jim odstranimo semena in nezdrave dele. Razreลพemo jih na 1cm velike kocke, ki jih operemo v vodi, ki smo ji dodali malo kisa. Posebej oฤistimo paprike in korenฤek, operemo in razreลพemo na podobne koลกฤke kot buฤke.
V veฤji posodi segrejemo olje in vanj dodamo kumino, delno strta koriandrova semena in seme gorฤice, ki ga ne stremo. Ko zacvrฤi, dodamo ลกe ostale zaฤimbe, razen soli in kisa.
Ko ฤez pol minute iz posode lepo zadiลกi, dodamo najprej korenฤek, meลกamo, po 2 minutah papriko, premeลกamo in nato ลกe buฤe. Praลพimo vsaj 5 minut, da zelenjava lepo postekleni, nato dodamo sol, premeลกamo in dodamo ลกe kis. Kuhamo ลกe 5 minut in ugasnemo ogenj. Morda bo potrebno dodati ลกe 1 ali 2 dl vode.
Posebej pripravimo lonฤke za vlaganje, ki naj bodo res ฤisti, pokrovฤki pa novi in oprani. ล e vroฤo ยปsolatoยซ damo v kozarฤke, dobro zapremo in pustimo, da se poฤasi ohladi. Med polnjenjem kozarฤkov lahko odstranimo klinฤke, saj bi njihov okus s ฤasom postal premoฤan.
Buฤke v olju
Kaj pa pravite na malo mediteranskega pridiha? Vaลกa ozimnica naj bo pestra. Buฤke so odliฤna priloga in nas reลกijo iz zagate tudi, kadar vsega ostalega zmanjka. Kako slastni so ocvrti kolobarji buฤk, zaฤinjeni z baziliko ali drobnjakom! Pripravimo si kozarce razliฤnih velikosti, saj bomo vฤasih potrebovali malo, drugiฤ pa nekaj veฤ sonฤne zelenjave.
- 3 kg buฤk zucchini
- 1 l sonฤniฤnega olja
- 2 juลกni ลพlici soli
- 200 g mandljevih listiฤev
- pribliลพno 1 l oljฤnega olja
- za vsak kozarec po en lovorov list
Bolj zrele buฤke olupimo, razreลพemo na 5 mm debele kolobarje in po potrebi odstranimo semena. Buฤke nato posolimo in pustimo pol ure stati, da iz njih delno odteฤe voda. Med tem v ponvi (brez olja) prepraลพimo mandljeve listiฤe. Segrevamo jih le toliko, da lepo zadiลกijo, ne smejo pa se zaลพgati.
Buฤke posuลกimo s ฤisto kuhinjsko krpo in ocvremo v sonฤniฤnem olju. Olje naj ne bo prevroฤe, da ne zaลพgemo buฤk, pri cvrtju pa se morajo ลกe nekoliko posuลกiti. Ko kolobarji dobijo lepo rumeno barvo, jih poberemo iz olja in odcedimo. Zloลพimo jih v kozarce tako, da na vsako buฤko potresemo ลกฤepec praลพenih mandljev in dodamo po en lovorov list. Ko so kozarci polni, dolijemo ลกe oljฤno olje in dobro zapremo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Ko bomo odpirali kozarce, uporabimo olje za solato ali z njim zabelimo krompir ali polento. Buฤke po ลพelji zaฤinimo ลกe z origanom in ฤesnom.
Melancane v olju
Enako kot buฤke pripravimo tudi jajฤevce:
- 8 srednje velikih jajฤevcev (naj bodo ฤim bolj ฤvrsti)
- 3 juลกne ลพlice soli
- 1 l sonฤniฤnega olje
- 1 l oljฤnega olja
Jajฤevce razreลพemo na 5mm debele kolobarje, posolimo in jih zloลพimo drugega vrh drugega na veฤ kupฤkov. Obteลพimo jih s pladnjem, na katerega smo dali skledo z vodo. Tako bodo spustili ฤrno grenko tekoฤino, ki jo odlijemo stran. Nato jih ocvremo v sonฤniฤnem olju, odcedimo in zloลพimo v kozarce. Zraven lahko damo nekaj koriandrovih in gorฤiฤnih semen. Ko so kozarci polni, jih zalijemo z oljฤnim oljem in dobro zapremo.
Jajฤevci na ta naฤin so odliฤni za hitro pripravo jedi.
Skuhamo naลกe priljubljene testenine ali riลพ. Jajฤevce iz kozarca razreลพemo na trakove, zmeลกamo s testeninami (ali kuhanim riลพem), zaฤinimo z baziliko ali origanom in dober tek!
ล e boljลกi so v sendviฤu, ki smo ga namazali s tofujevim namazom ali skuto.
Olje, ki ostane, je odliฤno za solate ali pripravo drugih jedi.
Peฤena paprika
- 3 kg rdeฤe paprike
- 1 l oljฤnega (ali kakega drugega) olja
- 4 stroki ฤesna
- 20 g semena bele gorฤice
Papriko dobro operemo in jo zloลพimo na pekaฤ, brez maลกฤobe. Peฤemo 15 minut v peฤici na 180 ยฐC. Vmes preverimo, da paprika ne poฤrni. Pekaฤ vzamemo ven, obrnemo papriko in peฤemo ลกe 5 minut. ฤe vaลกa peฤica nima ventilatorja, dvignite temperaturo na 200 ยฐC in med peko veฤkrat za trenutek odprite vratca, da izpustite paro ven.
Olupimo vsako papriko posebej, saj se tanka lupinica kar sama odluลกฤi. Kjer se ne olupi zlahka, jo pustimo. Paprike zloลพimo v kozarce, dodamo malo ฤesna, narezanega na tanke listiฤe, in semena bele gorฤice. Zalijemo z oljฤnim oljem in dobro zapremo.
Dobili smo odliฤno solato za pozimi, ki je priljubljena tudi na obloลพenih kruhkih. Olje iz kozarcev pa porabimo za pripravo kislega zelja ali omake za testenine.
Kompot iz ringlojev
- 5 kg sliv ringlo (katere koli sorte)
- 3 l vode
- 500 g surovega trsnega sladkorja
- 5 nageljnovih ลพbic
- 3 skorjice cimeta
- 5 zvezdic zvezdnega janeลพa
- 5 cm dolg koลกฤek sveลพega ingverja
- lupina ene pomaranฤe (obvezno neลกkropljene) ali 3 kapljice eteriฤnega olja eko-pomaranฤe
Slive operemo in damo v lonec. Dolijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo do vretja. Ko zavre, dodamo ลกe zaฤimbe, ingver olupimo in nareลพemo na tanke kolobarje. Vre naj ลกe 5 minut (oz. toliko, da se neha peniti). ล e vroฤ kompot nalijemo v ฤiste kozarce in dobro zapremo. Pustimo, da se poฤasi ohladi. V nekaj mesecih se bo kompot zgostil in postal ลกe slajลกi.
Naj bo vaลกa ozimnica zdrava in okusna!