Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
Ekologija & okoljeSo električna vozila zares prijazna do okolja?

So električna vozila zares prijazna do okolja?

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času postajajo avtomobili Tesla izjemno priljubljeni. Morda imate včasih celo občutek, da skoraj vsi govorijo samo še o tem, kako inovativna in ekološka rešitev so električni avtomobili. Pa je zgolj to, da električna vozila za svoje delovanje ne potrebujejo bencina oziroma goriva, dovolj, da lahko govorimo o alternativi, ki je povsem neproblematična za okolje?

- Oglas -

Električni avtomobili

Drugačna oblika onesnaževanja

Čeprav v povezavi z električnimi vozili res ne moremo govoriti o onesnaževanju, kot ga poznamo pri klasičnih avtomobilih, pa je treba po drugi strani omeniti, da so lahko tudi električni avtomobili problematični za okolje. Električna vozila namreč za svojo delovanje seveda potrebujejo elektriko, ki pa se lahko med drugim pridobiva s sežiganjem premoga, kar predstavlja precejšnjo obremenitev za ozračje. Seveda pa je ta obremenitev še vedno precej nižja kot pri klasičnih avtomobilih.

Problem izdelave električnih avtomobilov

Električni avtomobili morajo biti zelo lahki, kar pomeni uporabo redkih kovin, ki pa morajo seveda od nekod priti. Običajno so to rudnike kovine, ki prav tako predstavljajo veliko obremenitev za okolje. To pa ni zgolj težava električnih avtomobilov, saj se denimo tudi pri izdelavi sončnih zbiralnikov pogosto uporabljajo redke kovine, ki so pridobljene in obdelane vse prej kot okolju prijazno. Med pridobivanjem kovine za izdelavo avtomobila, ki ne bo povzročal izpustov ogljikovega dioksida, se lahko, precej paradoksalno, v ozračje sprosti kar precej omenjenega plina. Čeprav se zdijo torej določene stvari zelo oddaljene, moramo vedno upoštevati povezavo med njimi ter se osredotočiti tudi na posamezne dele, ne le na celoto. Predvsem baterije električnih vozil naj bi bile krive, da se med proizvodnjo teh vozil v ozračje sprosti več ogljikovih izpustov kot pri izdelavi klasičnega vozila. Kljub temu pa tudi tisti, ki se zavedajo omejitev električnih avtomobilov, menijo, da so, ko analiziramo tako njihove prednosti kot slabosti, na koncu še vedno boljša izbira. S tem se strinja tudi večina znanstvenikov, kljub temu pa mnogi opozarjajo, da bi morali biti potrošniki bolj osveščeni glede tega, kako je nastal njihov »zeleni avtomobil«.

Življenjska doba omejena tudi pri električnih vozilih

Tudi vsak električni avtomobil bo prej ali slej dočakal svoj konec. Vprašanje pa je, kaj se bo takrat zgodilo z odpadnimi materiali – predvsem pa, kaj se bo zgodilo z baterijo. Na srečo se predvidevajo okolju precej bolj prijazne rešitve od te, da baterija konča na odlagališču odpadkov. Potekajo namreč raziskave glede tega, kako ponovno uporabiti čim več delov odslužene baterije električnega vozila. Izumljanje zares učinkovitega in ekonomičnega načina reciklaže baterije bo sicer zahtevalo kar nekaj časa, energije in znanja. Ukvarjanje z reciklažo litijeve baterije, ki je lahko pri električnih vozilih ogromna, je za zdaj omejeno zgolj na nekaj podjetij. Z naraščanjem števila električnih vozil na cestah se bo sicer zagotovo povečal tudi interes za odkrivanje najboljše možnosti za reciklažo baterije. Čeprav torej električni avtomobili niso idealna rešitev, zagotovo predstavljajo pomemben premik proti okolju bolj prijaznemu transportu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×