0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaObvezne informacije o hranilni vrednosti predpakiranih živil

Obvezne informacije o hranilni vrednosti predpakiranih živil

MORDA VAS ZANIMA

Ker potrošniki pojedo vedno več predpakirane hrane, je sedaj na živilih obvezno podajanje informacij o hranilni vrednosti takšnih živil. Obvezni so podatki o energijski vrednosti, količini skupnih in nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli. Informiranje potrošnikov o hranilni vrednosti predpakiranih živil je bilo doslej namreč prostovoljno.

- Oglas -

Obvezne informacije o hranilni vrednosti predpakiranih živil

Pomembna pridobitev za potrošnike

Na Inštitutu za nutricionistiko ocenjujejo, »da je novost izjemno pomembna za potrošnike, saj bodo dobili vpogled v hranilno sestavo živil – torej njihovo energijsko vrednost, količino maščob, sladkorjev in drugih hranil. Prehrana ima dokazano pomemben vpliv na zdravje ljudi, zato moramo kot družba potrošniku omogočiti primerno informiranost o sestavi živil in mu olajšati prepoznavanje in izbor živil, ki podpirajo zdravje. Ob visoki potrošnji predpakiranih živil postajajo embalaže pomembno orodje za obveščanje potrošnika, zato morajo biti informacije na označbah točne, jasne in razumljive potrošniku.«

Obvezno navajanje hranilne vrednosti tudi v spletnih trgovinah

Na Inštitutu za nutricionistiko izpostavljajo tudi, da kljub temu, da je bila uredba sprejeta že leta 2011, njena polna uveljavitev z obveznim označevanjem hranilne vrednosti pomeni velik zalogaj za vse deležnike, predvsem za proizvajalce živil, ki tovrstnih informacij na živilih doslej še niso navajali ter za trgovce. Navajanje hranilne vrednosti živil bo namreč obvezno tudi v spletnih trgovinah.

- Oglas -

Najmanj pogosto označevanje informacij pri predelanih mesnih izdelkih, marmeladah in omakah

Inštitut za nutricionistiko je zadnjo obsežno raziskavo tržišča predpakiranih živil v Sloveniji izvedel leta 2015, vanjo je bilo vključenih preko 10.000 izdelkov. S hranilno vrednostjo je bilo označenih 79% živil. Raziskava je pokazala, da so podatki o hranilni vrednosti vključeni v označbe že skoraj vseh izdelkov v skupini žit za zajtrk, jogurtov in pijač, najmanj pogosto pa je tovrstno označevanje pri predelanih mesnih izdelkih, omakah, marmeladah in namazih, sirupih, sirih in piškotih ter drugih finih pekovskih izdelkih.

.

NAJNOVEJŠE