0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaravna čistila za kuhinjo

Naravna čistila za kuhinjo

MORDA VAS ZANIMA

Sredstva za čiščenje so eden največjih onesnaževalcev okolja, zato jih, kadar le lahko, raje nadomestite z ekološkimi sredstvi. Še posebej se tega velja držati pri čiščenju kuhinje, saj se lahko ostanki nevarnih čistil kaj hitro znajdejo tudi v hrani, ki jo tam pripravljate. Mnoga učinkovita čistila lahko naredite sami iz povsem neškodljivih sestavin.

- Oglas -

Čistila za kuhinjoVečnamensko čistilno sredstvo iz kisa

Za osnovno čiščenje kuhinje uporabite milnico ali v vodi razredčen alkoholni kis. Slednji je na splošno eno od najbolj učinkovitih naravnih čistilnih sredstev, saj učinkovito odstranjuje maščobo in neprijeten vonj. Razredčen z vodo (v razmerju 1 : 10) je odličen za čiščenje hladilnika ali stekla. Močan kis pride prav pri odmaševanju odtokov. Kis je dezinfikacijsko sredstvo, saj preprečuje rast in razvoj bakterij. Izrazit vonj kisa lahko prekrijete tako, da mu dodate nekaj kapljic eteričnega olja.

Limonin sok za dišeče čiščenje

Dišeče in učinkovito čistilno sredstvo je sok ene limone, raztopljen v litru destilirane vode. Mešanica bo še lepše dišala, če ji boste dodali nekaj kapljic limoninega eteričnega olja. Z limoninim čistilom lahko čistite vse površine v kuhinji, pomivate posodo ali čistite mikrovalovno pečico. Pri slednji postavite posodo z vodo in limoninim sokom v pečico in zavrite.

Vsestranska soda bikarbona

Za odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilniku, čiščenje potemnelih predelov, marmornih površin, plastike, stekla in porcelana uporabite sodo bikarbono. Zažgano posodo čez noč pustite namočeno v raztopini vode in sode bikarbone. Da se steklo ne bi rosilo, ga poškropite z mešanico sode in vode. Polirne površine zdrgnite s prahom, ki ga dobite z mletjem 50 g milnih kosmičev, 150 g plavljene krede, 80 g sode in 5 kapljic limoninega olja.

- Oglas -

Čiščenje steklene embalaže

Stekleno embalažo lahko temeljito očistite z mešanico vode, žveplenega prahu in listov zelene. Postopek poteka takole: posodo izperite z vročo vodo in zdrgnite s prahom, nato stresite vanje liste zelene in nazadnje dolijte vročo vodo. Da steklena embalaža ne bo počila zaradi vroče vode, jo pred nalivanjem postavite na vlažno krpo. Steklenice (steklene ali plastične) lahko očistite z rižem. Riž stresite v steklenico, dodajte nekaj kapljic vode in dobro pretresite. Steklene embalaže, ki jih je težko očistiti zaradi njihove oblike, lahko očistite z jajčnimi lupinami in limoninim sokom.

Čiščenje bakra in medenine

Bakrena posoda se bo svetila, če jo boste spolirali s krpo, namočeno v kis s soljo. Za čiščenje medenine je izvrstna pasta iz soli in kisa, lahko pa tudi iz soli in jedilnega olja. Motno medenino osvežite s sokom iz kislega zelja.

Sredstvo za čiščenje štedilnika

Štedilnik lahko odlično očistite z mešanico iz 250 ml vode, 1 žličke mazavega mila, ½ žličke glicerina, 10 žličk gospodinjskega kisa in 6 žlic plavljene krede. Vodo zavrite in primešajte ostale sestavine. Zmes lahko hranite v steklenički 3–4 mesece. Pečice se lotite z mešanico parafina, dveh žlic soli in vode. Temeljito zdrgnite madeže. Po končanem čiščenju stresite v toplo vodo belilno sodo in še enkrat temeljito pomijte pečico.

Očistimo kuhinjo z naravnimi čistili

- Oglas -

Čiščenje steklokeramičnih plošč

Zamazane utore na kuhalni plošči očistite tako, da ploščo segrejete, potresete s pecilnim praškom in nato obrišete z gobo. Za trdovratne madeže lahko uporabite sol, ki jo posujete na madež in nato zdrgnete z navlaženo krtačo. Ploščo nato sperite z veliko vode in temeljito obrišite. Da ohranite lesk, spolirajte s kisom.

Čiščenje vodnega kamna v loncih

30 ml vode in 100 ml kisa zlijte v lonec in zavrite. Pustite, da se ohladi. Če plast ni izginila, ponovite postopek. Proti vodnemu kamni deluje tudi mešanica iz treh žlic limoninega soka ½ l sadnega kisa.

Za prijetne vonjave

Za osvežitev hladilnika položite vanj prerezano jabolko in ga enkrat na teden zamenjate s svežim. Lahko si pomagate tudi s kavno usedlino na krožniku. Če v kuhinji kadite, postavite v prostor, najbolje v bližino izvora toplote, skodelico s sivkinim eteričnim oljem. Če bi iz kuhinje radi hitro pregnali neprijeten vonj, zažgite lovorov list. Kuhinja, ki ste jo ravnokar prebelili, bo izgubila neprijeten vonj po barvi, če boste vanjo čez noč postavili posode s soljo, slanico ali prepolovljenimi čebulami. Pozimi za svež vonj v kuhinji poskrbi kapljica limoninega soka, ki jo nakapljate na radiator.

Odmaševanje cevi

V odtok zlijte krop, v katerem so se kuhali krompirjevi olupki. Če so težave večje, najprej stresite v odtok sodo in nato prelijte z vročo krompirjevo vodo. Odtočne cevi lahko po nekaterih virih negujete tudi s splakovanjem s kavno usedlino.

Korita iz nerjavečega jekla

Korita se bodo lepo svetila, če jih boste zdrgnili z mešanico plavljene krede in kisa. Sperite z vodo in temeljito obrišite. Za večji lesk lahko korito zdrgnete z mešanico soli, kisa in pinjenca.

Zaščita pohištva

Lesene površine v kuhinji lahko zaščitite z mešanico iz 1 l vode in 50 g pšeničnih otrobov. Vodo in otrobe zavrite v posodi z debelim dnom, da se ne prismodi. Precedite skozi cedilo in zdrgnite pohištvo.

Nega linoleja

Potrebujete: 2 žlici kisa, krtačo, 15 l vode in 2 žlici loščilnega voska. Milo zmešajte z 10 l vode in očistite tla. Vosek raztopite v preostali vodi in s tem obrišite linolej. Za večjo elastičnost linoleja zmešajte 1 liter kisa in 1 liter olja. Z mešanico temeljito namažite tla. Bleščeč linolej boste imeli, če si boste pri čiščenju pomagali z mešanico iz 1 litra mleka in 1 litra vode. Z mešanico dobro spolirajte tla.

Zatiranje škodljivcev

Mravlje odženete z mešanico iz ½ litra vode, 1 žlico sladkorja in dveh žlic kvasa, ki jo nalijete v plitke posode in razporedite po stanovanju. Muhe odženete z lepilno vrvico, ki ste jo pomočili v smolo, pomešano s solatnim oljem. Ekološko odženete muhe tudi s pomočjo lepilnega traku, ki ste ga obesili po kuhinji. Muhe se izogibajo modre barve, zato je ena od rešitev tudi dekoracija kuhinje z modro barvo. Past za ose in mravlje naredite iz ¼ l vode, 4 žličk medu in kančka kisa, ki jih nalijete v temne steklenice z ozkim grlom.

Poliranje pohištva

Loščilo za lesene površine

 • 3 žlice čebeljega voska
 • 3 žlice terpentinovega olja
 • 3 žlice lanenega olja
 • 3 žlice papirnega pepela (temen les)
 • 3 žlice bukovega pepela (svetel les)

Čebelji vosek stopite v hladni kopeli. Umešajte ostale sestavine in na majhnem ognju stopite v kremo. Med stalnim mešanjem ohladite, nato prelijte v posodico. Rok uporabe je eno leto.

Nežno sredstvo za občutljive površine

 • 1 l vode
 • 1 žlica mleka
 • 1 žlica sredstva za pomivanje posode

Segrejte vodo in umešajte preostali sestavini. V tekočino namočite mehko krpo in zdrgnite zamazana mesta. Na koncu zdrgnite še s suho krpo.

Sredstvo za odstranjevanje trdovratnih madežev

 • ½ limone
 • kis

Zmešajte kis in limonin sok. S sredstvom zdrgnite madeže. Še posebej dobro se obnese na marmornih površinah.

Sredstvo za nego steklenih miznih plošč

 • limonin sok

Stekleno mizo poškropite z limoninim sokom, nato pa skrbno obrišite s časopisnim papirjem.

Prah za poliranje

 • 50 g milnih kosmičev
 • 150 g plavljene krede
 • 80 g sode
 • 5 kapljic limoninega olja

Milne kosmiče zmeljite in dobro zmešajte s plavljeno kredo in sodo. Nazadnje dodajte olje. Shranite v stekleničko. Pred uporabo pretresite. Sredstvo je uporabno 8 mesecev.

NAJNOVEJŠE