0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNeprijeten vonj perila po pranju: 7 pogostih vzrokov in rešitve

Neprijeten vonj perila po pranju: 7 pogostih vzrokov in rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Ali ima vaše perilo po pranju pogosto še vedno neprijeten vonj, vendar ne morete nikakor ugotoviti, kaj je krivo za to? Potem morate vsekakor preveriti, kateri so najpogostejši vzroki za tovrstne težave – in kako jih lahko odpravite …

- Oglas -

1. Bakterije in plesen v pralnem stroju

Neprijeten vonj oblačil po pranju je pogosto povezan z nečistočami in mikroorganizmi v pralnem stroju. Pomembno je, da skrbite za redno čiščenje pralnega stroja, saj s tem preprečite čezmerno razmnožitev bakterij, širjenje plesni, kopičenje vodnega kamna in sorodne težave. Preprosta, a zelo učinkovita naravna možnost za razkuževanje pralnega stroja je uporaba alkoholnega kisa. V predalček za pralni prašek preprosto nalijte približno 250 mililitrov kisa, izberite program z dovolj visoko temperaturo in zaženite pralni stroj.

2. Neustrezna količina detergenta za pranje perila

Pomembno je, da uporabite optimalno količino detergenta oziroma pralnega praška. Tako premajhna količina kot pretiravanje lahko privedeta do neprijetnih vonjav. Pred pranjem zato vedno preverite, koliko detergenta se priporoča, in količino ustrezno prilagodite specifikam perila.

3. Prenizka temperatura vode

Zlato sredino morate poiskati tudi pri temperaturi vode. Po eni strani morate paziti, da temperatura ne bo previsoka, posebno če perete malce bolj občutljiva oblačila, vendar mora biti obenem dovolj visoka, da uniči bakterije in nevtralizira znoj. Če ste izbrali najvišjo možno temperaturo za določen tip tkanine, vendar neprijeten vonj še vedno vztraja, priporočamo uporabo malce močnejšega pralnega praška, ki je izdelan posebej za pranje pri nizkih temperaturah. Pomagate pa si lahko tudi tako, da namesto mehčalca uporabite alkoholni kis. Ta zmehča vlakna, hkrati pa nevtralizira neprijetne vonjave (medtem ko jih mehčalec samo prekrije), ne da bi za sabo pustil neprijeten vonj.

- Oglas -

4. Prenatrpan boben

Če pralni stroj pogosto zaženete, ko je boben še skoraj povsem prazen, škodujete tako svoji denarnici kot okolju. Pametno je, da čim bolje izkoristite razpoložljivi prostor, kar pa nikakor ne pomeni, da morate boben napolniti do zadnjega kotička. Oblačila namreč potrebujejo nekaj prostora za obračanje, sicer se ne morejo dobro očistiti. Tako je lahko neprijeten vonj oblačil tudi posledica pretirano natrpanega bobna.

5. Puščanje mokrih oblačil v pralnem stroju

Dlje ko oblačila čakajo v pralnem stroju, večja je nevarnost za neprijeten vonj. Tako je priporočljivo, da oblačila po pranju čim hitreje obesite ali prestavite v sušilni stroj. Če je doslej še niste odkrili, raziščite, ali ima vaš pralni stroj funkcijo za zamik vklopa. To olajša načrtovanje pranja: cikel se bo zaključil ob ugodnejšem času, ko boste lahko nemudoma poskrbeli za naslednji korak.

6. Prepočasno sušenje oblačil

S sušenjem oblačil v sušilnem stroju lahko potratite precej energije. Ko je to mogoče, je zato vsekakor bolje izbrati naravno sušenje. V toplejših mesecih je to seveda precej lažje, saj lahko oblačila hitro posušimo na svežem zraku. Po drugi strani pa se pozimi oblačila na stojalu sušijo precej dolgo – in prav dolgotrajno sušenje lahko prispeva k neprijetnemu vonju. Dobra rešitev je lahko razvlažilnik zraka, ki poskrbi, da se oblačila tudi v zaprtih prostorih posušijo relativno hitro, obenem pa zmanjša tveganje za težave s plesnijo po zidovih.

7. Zlaganje oblačil, ki še niso povsem suha

Preden oblačila pospravite v omaro, se prepričajte, da so resnično povsem suha. Čim več oblačil poskusite obesiti na obešalnike (namesto da jih zlagate). Pri oblačilih, ki so zložena, pa pazite, da kupi ne bodo preveč zbiti. Kroženje zraka namreč pomaga preprečiti razvoj neprijeten vonjav. Za piko na i pa lahko poskrbijo dišavne vrečice – na primer vrečice, napolnjene s sivko.

.

NAJNOVEJŠE