Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Ekologija & okoljeBioplinarna v Ilirski Bistrici deluje v skladu z zakonodajo

Bioplinarna v Ilirski Bistrici deluje v skladu z zakonodajo

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih tednih so se v javnosti pojavljale številne trditve o obratovanju bioplinarne v Ilirski Bistrici, zato se je vodstvo družbe Biofutura, ki je lastnica bioplinarne odločilo medijem in javnosti pojasniti nekatera najpomembnejša dejstva o delovanju bioplinarne.

- Oglas -

BioplinarnaBioplinarne, med katerimi je tudi omenjena v Ilirski Bistrici, veljajo povsod razviti v Evropi kot primeri dobre prakse zmanjševanja obremenjevanja okolja. S pomočjo bioplinarn, še posebej tistih, ki so primerno umeščene v prostor, se namreč bistveno zmanjšuje količina bioloških odpadkov, ki bi sicer ob nekontroliranem razpadanju odloženi nekje v naravi lahko obremenili okolje z emisijami toplogrednih plinov, s smradnimi emisijami in s pronicanjem škodljivih snovi v tla ter s tem potencialno ogrožali podtalnico.

BioplinarnaDružba Biofutura je na lokaciji bioplinarne v Ilirski Bistrici vložila 9,5 milijona evrov v celostno sanacijo lokacije ter najmodernejšo tehnologijo, ki zagotavlja, da poteka proces predelave organskih odpadkov praktično brez vplivov na okolje.

Pri predelavi organskih odpadkov v bioplin nastane kot stranski produkt tekoči kompost oziroma strokovno presnovni produkt, ki je odlično biološko gnojilo, saj ima številne prednosti tako pred umetnimi gnojili kot pred naravno gnojevko. V tekoči obliki vsebuje med 2 in 3 % suhe snovi, v kateri je 40 do 50 % organske snovi. Suha snov vsebuje hranilne snovi kot so dušik, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, ki jih rastline potrebujejo za normalno rast. Kmetje omenjene snovi na svojih kmetijskih zemljiščih sicer najpogosteje nadomeščajo z umetnimi gnojili.

Kakovost presnovnega produkta bioplinarn ilustrira tudi dejstvo, da ga veljavna uredba vlade Republike Slovenije, ki je usklajena z evropsko zakonodajo, uvrščajo v prvi razred okoljske kakovosti (to pomeni, da je najkakovostnejše gnojilo), ki se lahko v skladu z uredbo neomejeno uporablja za gnojenje na vseh kmetijskih površinah v državi.

- Oglas -

Bioplinarna v Ilirski Bistrici omenjeni presnovni produkt v skladu z okoljsko, veterinarsko in kmetijsko zakonodajo oddaja kmetom na postojnskem, pivškem in ilirskobistriškem, ki ga uporabljajo za gnojenje kmetijskih površin. Gnojenje s tekočim kompostom izvajajo kmetje sami v skladu z dobro kmetijsko prakso, saj Biofutura organizira zgolj transport do njihovih

kmetijskih zemljišč, gnojenje pa se izvaja izključno na kmetijskih zemljiščih.
Bioplinarno v času delovanja redno obiskujejo pristojne inšpekcije, ki preverjajo delovanje in jemljejo vzorce ter jih analizirajo v akreditiranih institucijah. Tako je okoljska inšpekcija v skladu z zakonodajo delovanje
bioplinarne    pregledala 14. 4., 29.    8., 14. 10., 2. 11., 8. 11.2011,
veterinarska inšpekcija pa 7. 4., 13. 7., 5. 8., 14. 9., 15. 9., 5. 11. in 9. 11. 2011.

Zadnji obisk inšpekcij v bioplinarni je potekal konec prejšnjega tedna. Vsa poročila in opravljene analize s strani inšpekcij do sedaj so ugotovila, da bioplinarna v celoti deluje v skladu s predpisi. Da je presnovni produkt povsem varno ter kakovostno gnojilo pa dokazujejo tudi analize vzorcev prsti, ki jih je letos jeseni opravila kmetijska inšpekcija na eni od kmetijskih površin, ki je bila gnojena s presnovnim produktom bioplinarne v Ilirski Bistrici.

Vodstvo družbe Biofutura in zaposleni v bioplinarni v Ilirski Bistrici si želijo tvornega sodelovanja z okoliškimi prebivalci in lokalnimi skupnostmi, saj so v ta namen pred kratkim organizirali tudi dneve odprtih vrat, hkrati pa so vse, ki bi imeli vprašanja ali zadržke glede delovanja bioplinarne vedno povabili, da jih obiščejo in se na licu mesta prepričajo o našem delovanju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×