0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaredite naravno šminko

Naredite naravno šminko

MORDA VAS ZANIMA

Šminko je uporabljala že lepa Kleopatra, ki si je iz zmletih rdečih hroščev barvala ustnice v rdečo bravo. Šminke so postale izjemno priljubljene v Angliji v šestnajstem stoletju, ko so se ženske na dvoru kraljice Elizabete I redno ličile z rdečo šminko. Osnova zanjo je bil čebelji vosek. Šminke so se od tedaj dalje redno uporabljali tako med bogatimi, kot tudi revnejšimi sloji, shranjevali pa so jih v posodicah. Šele v začetku prejšnjega stoletja, so začeli proizvajati šminke na potisk, kot jih poznamo danes. Še večjo popularnost so šminke dosegle v času razcveta filmske industrije, kjer so se ženske redno šminkale in ličile. Zato je postalo ličenje nekaj običajnega in vsakdanjega in šminke se od tedaj dalje znajdejo v skoraj vsaki ženski torbici.

- Oglas -

Šminka rdečilo za ustnice

Ženske so si torej že od Kleopatre dalje barvale ustnice, da bi bile lepše in bolj zapeljive. V raziskavi, ki so jo naredili strokovnjaki z universe v Manchestru so ugotovili, da so obarvane ustnice za moške res privlačne, največji učinek na moške pa naredijo rdeče obarvane ustnice. Poleg tega so ugotovili, da moške bolj privlačijo polne ustnice kot tanke. Če je imela ženska v raziskavi ustnice obarvane rdeče, so ustnicam moški namenili veliko časa za opazovanje. Nanje so pozitivno vplivale tudi roza ustnice. Če ženske niso bile našminkane, pa so moški veliko svoje pozornosti namenili tudi očem in lasem.

Nekatere ženske se rade šminkajo in si redno popravljajo ustnice, če se jim šminka malo zabriše. Nekatere pa se bojijo močneje poudariti ustnice, še posebej z živo rdečo barvo, ki moške najbolj privlači. Nekatere menijo, da jim barva ne pristoji in se zato šminkanju raje izognejo. Raziskava je dokazala, da to nikakor ni res. Ženske so se zdele moškim na splošno privlačnejše, če so bile našminkane, četudi so imele tanke ustnice ali so same menile, da jim šminka ne pristoji.

- Oglas -

Uporabite čebelji vosek

Za izdelavo lastne šminke potrebujete kvalitetne sestavine za dobro in naravno osnovo. Za začetek imejte pripravljeno majhno žličko čebeljega voska. Po vosek pojdite kar k čebelarju, saj boste le tako vedele, da je res domač in kvaliteten. Potrebovale boste tudi žličko avokadovega masla, lahko pa izbirate tudi med karitejevim maslom, mangovim maslom in med mandljevim maslom. Maslo bo pomagalo, da bo šminka gladka. Potrebujete pa še žličko olja. Lahko uporabite denimo mandljevo olje, ekstra deviško oljčno olje ali jojobovo olje.

Sledi izbira sestavin za lepo barvo. Obstaja veliko naravnih sestavin, ki obarvajo vaše ustnice v roza, rdečo, rjavo ali rahlo oranžno barvo. Za živo rdečo šminko lahko uporabite rdečo peso. Najboljša je posušena rdeča pesa v prahu. Kakav pa daje šminki lep rjav odtenek. Dve sestavini lahko mešate tudi skupaj. Za svetlejšo šminko uporabite cimet v prahu ali pa kurkum v prahu. Kurkum je sicer rastlina, ki domuje v tropskih gozdovih jugovzhodne Azije in je tesna sorodnica ingverja. Rastlina je trajnica, ki v višino zraste do enega metra in ima velike liste ter belorumene cvetove. Za barvilo se uporabljajo podzemna stebla rastline.

Vse sestavine za osonovo šminke zmešajte in stopite v parni kopeli. Ko se maslo povsem stopi in so raztopine zmešane, zmanjšajte ogenj in dodajte barvilo. Tako mešajte, dokler ne vidite, da so se vse sestavine obarvale. Svojo novo naravno šminko prelijte v majhno posodico, ki ste jo morda shranili od porabljenega rdečila za ustnice. Rdečilo lahko uporabljate več tednov, najpametneje pa bo, če ga boste hranili v hladilniku. Če bi ga želeli vzeti s seboj po opravkih, poskrbite, da bo v dobro zaprti posodi. Če se vam bo zdelo, da je šminka premehka, prihodnjič dodajte manj olja.

NAJNOVEJŠE