0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVročinski oblivi v menopavzi: naravna pomoč

Vročinski oblivi v menopavzi: naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Vročinski oblivi, ki so znani tudi kot valunge, so ena od najpogostejših težav v obdobju prehoda v menopavzo. Gre za nenadno pojavljanje občutka intenzivne vročine oziroma toplote. Posledično se začne oseba močno znojiti, dogajanje pa lahko spremlja tudi pordelost obraza. Če postanejo težave nevzdržne, vam je na voljo nadomestna hormonska terapija. Za začetek pa je smiselno preizkusiti naravne metode za preprečevanje oziroma blaženje težav z vročinskimi oblivi …

- Oglas -

1. Grozdnata svetilka

Grozdnata svetilka se je v tradicionalnem zdravilstvu pogosto uporabljala kot pomoč pri težavah, povezanih z menstruacijo (močni menstrualni krči, neredna menstruacija itn.). Rastlina pa lahko obenem pomaga tudi pri težavah, ki se pogosto pojavljajo v obdobju prehoda v menopavzo – tako pri vročinskih oblivih kot pri drugih težavah, ki so tipične za to obdobje, vključno z izrazitim nihanjem razpoloženja. Dodatki, izdelani iz grozdnate svetilke, tako veljajo za odlično naravno pomoč med prehodom v menopavzo.

2. Izogibanje najpogostejšim sprožilcem

Ni sicer nujno, da so vročinski oblivi povezani z zelo očitnim sprožilcem, vendar specifična živila, napitki in aktivnosti težave nemalokrat poslabšajo. Tako je pametno, da opazujete, ali lahko tudi pri sebi zaznate tovrstne povezave. Ali so vročinski oblivi posebno intenzivni po uživanju pikantne hrane? Morda medtem ko likate? Ali morda takrat, ko uživate kofeinske napitke/alkohol? Izogibanje potencialnim sprožilcem najverjetneje ne bo popolnoma odpravilo vročinskih oblivov, vendar lahko s tem vsaj nekoliko omilite težave.

3. Fitoestrogeni

Ena od ključnih sprememb, povezanih z menopavzo, je zmanjšanje količine estrogena v telesu. Vročinski oblivi so tesno povezani prav s to spremembo. Tako lahko pomaga uživanje živil, ki so bogata s t. i. fitoestrogeni – snovmi, ki posnemajo učinke estrogena. Med tovrstna živila spadajo soja in izdelki iz soje, lanena semena, suho sadje, sezamova semena ter križnice.

- Oglas -

4. Črna detelja

Med odlična zelišča za naravno blaženje simptomov, ki se pojavljajo med prehodom v menopavzo, vključno z vročinskimi oblivi, spada tudi črna detelja. Dodatki, ki vsebujejo črno deteljo, lahko pomagajo celo pri hujših oblikah težav z vročinskimi oblivi (5 napadov na dan ali več).

5. Hipnoterapija/vizualizacija

Ne podcenjujte moči svojih misli in nezavednega – tudi ko gre za vročinske oblive. Raziskave kažejo, da je lahko hipnoterapija zelo učinkovita naravna metoda za ublažitev težav z vročinskimi oblivi. S pomočjo hipnoterapije lahko namreč preidete v stanje globoke sproščenosti, ko zlahka »vsrkavate« sugestije. Alternativa hipnoterapiji je klasična vizualizacija, med katero si lahko na primer predstavljate podobe ledenikov ali kock ledu, ki so položene na vaše telo.

6. Svetlinovo olje

Izsledki klinične študije iz leta 2013 so pokazali, je lahko pri spopadanju z vročinskimi oblivi koristno tudi uživanje svetlinovega olja. Pozitivni učinki so bili posebno izraziti v povezavi z intenzivnostjo vročinskih oblivov, nekoliko manj pa v povezavi s pogostostjo in trajanjem napadov. Študije, posvečene preučevanje vpliva svetlinovega olja na vročinske oblive sicer niso povsem enotne, vendar gre zagotovo za eno od naravnih možnosti, ki obetajo največ. Če se spopadate z vročinskimi oblivi in če druge naravne možnosti niso bile učinkovite, je torej smiselno, da daste priložnost tudi svetlinovemu olju.

7. Kitajska angelika

Kitajska angelika (Angelica sinensis), imenovana tudi »dong quai« in »ženski ginseng«, je v tradicionalni kitajski medicini zelo cenjena. Med najpogostejše oblike uporabe spada prav lajšanje simptomov, ki se pojavljajo med prehodom v menopavzo. Kot se zdi, lahko k vročinskim oblivom prispeva upad količine serotonina v telesu. Kitajska angelika lahko pomaga pri povečanju/ohranjanju količine serotonina, posledično pa je lahko učinkovita naravna pomoč pri blaženju težav z vročinskimi oblivi. Pri tem upoštevajte, da je za zdaj na voljo relativno malo znanstvenih študij, ki potrjujejo tovrstno delovanje rastline.

.

NAJNOVEJŠE